URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2010, 08:30

Fabrica Alumina, dezastrul de lângă noi

Fabrica Alumina, dezastrul de lângă noi CA PE MARTE. Haldele de şlam ale fostei întreprinderi Alumina au rămas ale nimănui după ce societatea a fost vândută către Cemtrade. Peisajul cărămiziu ce se întinde pe aproape 80 de hectare îţi dă impresia că te afli pe tărâm marţian, nicidecum într-un oraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe vremuri, era o mândrie pentru oraş. Azi, din fabrica Alumina nu a mai rămas decât o ruină.

Iar reminiscenţa producţiei pe care întreprinderea o avea în urmă cu 30 de ani poluează continuu oraşul, fără ca cineva să-i vină de hac...

Ce-a mai rămas

Dată în folosinţă în 1965, fabrica Alumina a fost prima pe platforma industrială a Oradiei. În anii '80, producea anual nu mai puţin de 225.000 tone de alumină. Odată cu căderea regimului comunist, însă, a căzut şi ea, iar în 1999, întreprinderea denumită între timp Alor a intrat în lichidare. A fost preluată de concernul Ruskii Aluminii prin firma Cemtrade Oradea, care a încercat să o revigoreze, dar ulterior producţia s-a oprit, probabil pentru totdeauna.

În prezent, chiar dacă e ruină, Alumina poluează. Pentru că în urma producţiei au rămas 80 de hectare cu 4 halde de şlam - un amestec solid de apă cu particule fine de substanţe minerale în suspensie, provenit din instalaţiile de prelucrare a aluminei.

Cea mai mare poluare

Din cele 4 halde din spatele întreprinderii, cea mai mare e C0, situată pe terenul Primăriei, dar în administrarea Cemtrade. Halda întinsă pe 380.000 mp datează din 1965 şi a fost folosită periodic, în prima fază până în 1980, iar apoi între 2001-2002 şi 2004-2006. Celelalte trei halde, C1, C2 şi C3, ocupă în total o suprafaţă de 402.000 mp şi sunt proprietatea exclusivă a Cemtrade. Acestea au fost folosite între 1980 şi 2000 şi prea puţin după preluarea fabricii de către ruşi.

01 Ovidiu Daescu.jpgŞeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Ovidiu Dăescu (foto), cataloghează aceste halde drept cea mai mare sursă de poluare din Oradea, pentru că şlamul s-a infiltrat, poluând solul şi apa. Şi afectează şi aerul, pentru că vânturile ridică de pe halde nori de pulberi caustice, întrucât au conţinut de sodiu.

"Problema mai mare este că nu se ştie cine ar trebui să le ecologizeze şi să le închidă, deoarece contractul de vânzare către Cemtrade a fost făcut fără respectarea legislaţiei de mediu", spune Dăescu.

Pe lângă lege

Contractul prevede că "în condiţiile Legii privind protecţia mediului şi a principiului "poluatorul plăteşte", cumpărătorul nu preia nicio responsabilitate sau obligaţie de reparare a eventualelor daune produse mediului de către vânzător în cursul derulării activităţii sale". Deci Alumina, respectiv Alor, adică statul, ar fi trebuit să ecologizeze haldele. Totuşi, în acelaşi contract scrie că "vânzătorul nu este obligat să repare, recupereze sau să cureţe orice teren sau alt activ care face obiectul prezentului contract". Adică, un punct din contract obligă poluatorul la ecologizare, un altul îl absolvă de responsabilitate!

Cum s-a ajuns la această ambiguitate? "Vânzarea s-a făcut fără un bilanţ de mediu şi fără stabilirea unor obligaţii clare pentru refacerea calităţii mediului", explică Dăescu. Aşa, statul n-a făcut nimic, iar Cemtrade e dispusă să ecologizeze doar circa 18% din halde, stabilind că doar atât a folosit. Cine ar trebui să facă restul, nimeni nu poate spune. "Nu este de competenţa noastră, noi doar stabilim obligaţiile de mediu", spune şeful APM.

Soluţii sunt

01 Mircea Tudericiu.jpgSoluţii tehnice ar fi, dar nu-i cine să le aplice. "Se aşază diferite straturi impermeabile, care să acopere şlamul, pentru că izolarea sub el este imposibilă", explică Mircea Tudericiu (foto), consilier superior în cadrul APM. Datorită însă suprafeţei mari pe care se întind haldele, costurile ar fi pe măsură.

"Noi am informat atât Agenţia Naţională şi Ministerul Mediului, cât şi Primăria Oradea, Prefectura şi Consiliul Judeţean, pentru a se găsi o soluţie de accesare a fondurilor europene pentru acest obiectiv", spune Dăescu. Primăria, de pildă, ca administraţie locală, dar şi ca proprietar al unei părţi de teren, ar putea fi iniţiatoarea unui proiect de finanţare pentru ecologizarea siturilor poluate istoric.

APM n-a primit, însă, niciun răspuns. Aşa că poluarea rămâne a nimănui, dar ne afectează în schimb pe toţi...


NU CA ÎN UNGARIA
Nu există pericol similar

În urma uriaşului accident ecologic cu care se confruntă Ungaria în urma deversării a sute de mii de metri cubi de reziduuri toxice ale unei fabrici de alumină, s-a ridicat şi problema siguranţei haldelor de şlam din România.

Totuşi, la Oradea nu există riscul unui astfel de dezastru, pentru că aici nu este prevăzut un rezervor de colectare al cărui dig să se spargă. Şlamul depus s-a solidificat, devenind practic una cu pământul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Stimata Adriana Tarc
Ca articolul sa fie complet, ar fi interesant daca ati investiga si influenta "prafului" de slam, care acopera Episcopia ( si Oradea) la fiecare adiere de vant.In Ungaria , solidificarea slamului a ridicat mari temeri, tocmai din acest motiv.S-au distribuit masti, si s-au folosit echipamente de protectie speciale.Noi de 30 de ani inhalam acest praf fara sa stim ce implicatii are acesta supra sanatatii noastre.
Postat 21 Octombrie 2010, 00:22 de cinevadinoradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON