URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2019, 12:00

Eco-investiţii: Bihorenii vor putea obţine bani pentru panouri fotovoltaice, electrocasnice şi autoturisme de la Administraţia Fondului de Mediu

Eco-investiţii: Bihorenii vor putea obţine bani pentru panouri fotovoltaice, electrocasnice şi autoturisme de la Administraţia Fondului de Mediu DE LA UE. Programul pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, derulat în premieră de AFM, cu fonduri europene, ar urma să acorde finanţări pentru 30.000 de români interesaţi să transforme energia soarelui în curent electric
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă aveţi de gând să vă cumpăraţi anul acesta electrocasnice, un autoturism nou sau panouri fotovoltaice, ceea ce vă va scuti de factura pentru electricitate, aţi putea obţine bani de la stat pentru aceste investiţii.

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) va continua două dintre programele mai vechi, Rabla şi Rabla pentru electrocasnice, şi a lansat unul nou, prin care va acorda sume de până la 20.000 de lei pentru românii care vor să-şi monteze panouri fotovoltaice.

Reducere la maşini noi

Unul dintre cele mai vechi programe de finanţare al AFM, Rabla, prin care proprietarii de maşini vechi primesc tichete valorice cu care pot achita o parte din costul unui autoturism nou, va continua şi în 2019. Scopul programului este tocmai înnoirea parcului auto din România, în condiţiile în care în toate oraşele ţării noxele din trafic reprezintă o importantă sursă de poluare.

Regulile sunt simple: proprietarul maşinii vechi o radiază din circulaţie şi o predă unei firme înscrise în program, care la schimb îi eliberează un tichet pentru aşa-numita primă de casare, în valoare de 6.500 de lei. Maşina veche trebuie să fie înmatriculată înainte de 31 decembrie 2011 şi, ca o noutate, din acest an va trebui să aibă certificatul de inspecţie tehnică periodică valid. Altfel spus, înainte de a ajunge fier vechi, maşina trebuie să fie funcţională.

Dacă optează pentru o maşină hibrid, beneficiarul mai primeşte şi un ecobonus în valoare de 2.500 de lei, astfel că valoarea primei creşte la 9.000 de lei. Pentru achiziţia unei maşini electrice, subvenţia este şi mai mare: 45.000 lei, dar nu mai mult de 50% din valoarea maşinii.

Performante energetic

Un alt program care a avut succes anul trecut şi va continua este „Rabla pentru electrocasnice”. În cadrul acestuia, românii pot primi tichete valorice dacă predau un aparat vechi şi îşi cumpără unul dintr-o clasă energetică superioară. Anul trecut, voucherele au fost în valoare de 200 lei pentru achiziţia unei maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++, de 300 lei pentru maşini de spălat A+++, aparate de aer condiţionat A++ sau A+++ şi frigidere, combine frigorifice, congelatoare şi lăzi frigorifice cu eficienţa energetică A++. Cel mai valoros voucher, de 400 lei, s-a acordat pentru achiziţia de frigidere, combine frigorifice, congelatoare şi lăzi frigorifice din cea mai înaltă clasă de eficienţă energetică, A+++.

Cel mai probabil, aceleaşi valori vor fi păstrate şi în acest an, ele urmând să fie stabilite abia după aprobarea bugetului AFM. În schimb, o noutate e că tichetele nefolosite vor fi redistribuite altor solicitanţi, decizia fiind luată deoarece anul trecut mulţi români şi-au rezervat câte 3 sau 4 tichete fără să le consume şi, prin urmare, banii au rămas necheltuiţi.

Curent de la soare

Programul „Casa verde”, prin care românii puteau obţine bani pentru montarea de panouri solare sau pompe de căldură, a fost abandonat în 2017, dar pentru acest an AFM a pregătit un program nou şi complementar, pentru promovarea instalării de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică. Finanţat cu bani de la UE, acest program ar urma să aibă 30.000 de beneficiari.

Avantajele unui panou fotovoltaic sunt clare: el captează energia solară şi o transformă în curent electric, care poate fi folosit de proprietar pentru consumul propriu. Dacă panoul produce mai multă energie electrică decât necesarul respectivului imobil, surplusul va fi vândut reţelei naţionale, astfel că instalaţia va aduce profit!

Conform ghidului de finanţare, AFM va finanţa un astfel de sistem cu maxim 20.000 de lei, sumă care trebuie să reprezinte 90% din valoarea instalaţiei. Dacă atrage finanţarea maximă, beneficiarul va avea o contribuţie proprie de doar 2.230 lei. Un alt aspect important este că beneficiarul nu trebuie să aibă toţi banii necesari investiţiei, ci doar cofinanţarea. Costul lucrării va fi suportat de firma care montează panourile, care ulterior îşi va deconta factura la AFM.

Faptul că devin ei înşişi nişte finanţatori explică dezinteresul firmelor de instalaţii pentru noul program. Până săptămâna trecută, doar 40, în toată ţara, şi-au depus documentaţia pentru a fi acceptate în această schemă de finanţare, motiv pentru care AFM a prelungit perioada de validare a firmelor până la 15 martie, în loc de 1 martie, termenul iniţial. După ce lista firmelor validate va fi publicată, doritorii pot alege una, pentru montarea panourilor. Apoi se vor bucura de două ori de zilele însorite...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON