URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2019, 10:31

e-Oradea: Primăria vrea să digitalizeze cât mai multe din serviciile publice, începând cu facturile de întreţinere şi eliberarea certificatelor online

e-Oradea: Primăria vrea să digitalizeze cât mai multe din serviciile publice, începând cu facturile de întreţinere şi eliberarea certificatelor online VA URMA. În prezent, orădenii pot să-şi plătească online impozitele, taxele, amenzile şi facturile de utilităţi. Până la finalul anului, însă, pachetul de servicii online al Primăriei va creşte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din luna martie, 50 de asociaţii de proprietari din Oradea vor folosi un soft comun, pentru verificarea şi plata facturilor de întreţinere. Achiziţionat de Primărie, acest program este unul dintre paşii pe care municipalitatea îi face pentru a digitaliza cât mai multe din serviciile oferite.

Totodată, din acest an, orădenii ar putea solicita prin internet mai multe acte de la Instituţia Arhitectului Şef. „Căutăm soluţii pentru implementarea mai multor aplicaţii de digitalizare”, spune city-managerul Dacian Palladi.

Gratis pentru toţi

Mircea Mălan, viceprimar OradeaPrimăria a plătit 74.400 euro firmei Aviziero, care a dezvoltat un program foarte util pentru asociaţiile de proprietari. În această aplicaţie, orice membru al asociaţiei poate vedea cheltuielile blocului în care locuieşte, dar şi facturile de întreţinere. Şi mai important, le poate plăti online, fără niciun comision. „Există foarte multe nemulţumiri şi neînţelegeri la nivelul asociaţiilor de proprietari. Acestea, pe viitor, vor putea fi evitate”, explică viceprimarul Mircea Mălan (foto), coordonator al acestei investiţii.

Firma Aviziero a început să introducă în aplicaţie datele orădenilor, softul urmând să fie implementat, pe rând, la toate cele 850 de asociaţii din oraş. „Oameni specializaţi vor prelua toate informaţiile de la administratori şi, cu ecranul în faţă, îi vor învăţa cum să folosească programul”, spune Mălan. Un detaliu important este că asociaţiile vor folosi gratuit această aplicaţie!

Odată ce programul este implementat la o asociaţie de proprietari, fiecare locatar primeşte acces, însă va putea doar să vizualizeze informaţiile, nu să le şi modifice. În plus, aplicaţia are şi un forum pentru locatari, unde aceştia pot discuta între ei, dar şi posibilitatea de a trimite email-uri către toţi locatarii. Astfel, oamenii nu vor mai trebui să urmărească vechiul avizier pentru noutăţi...

Urbanism online

Dacian Palladi, city manager OradeaPrimăria mai are şi alte planuri de digitalizare. „Sigur că ne dorim să oferim cât mai multe servicii online. De aceea am şi investit în „împrospătarea” hardului Primăriei şi a întregii reţele interne. De vreo 12 ani nu s-au mai făcut investiţii, şi degeaba aveam idei, dacă nu se puteau implementa”, spune city-managerul Dacian Palladi (foto).

Un prim-pas va fi eliberarea online a unor documente emise de Instituţia Arhitectului Şef. „Există în Primărie o platformă integrată care a fost sincronizată cu documentaţiile Planului Urbanistic General. Aplicaţia pe care o folosim generează exact datele necesare pentru întocmirea certificatului de urbanism. Acest lucru ne-a făcut optimişti. În scurtă vreme vom putea emite certificatele online”, zice arhitectul şef al Oradiei, Radu Fortiş.

Şeful IAS nu a oferit o dată de implementare a noii facilităţi, dar mult nu va mai dura, deoarece mai trebuie realizată doar interfaţa prin care orădenii vor accesa platforma. Ulterior, şi autorizaţiile de construire sau de desfiinţare, respectiv diverse avize şi acorduri se vor elibera online.

„Vecina” Antonia

În acest an, Primăria orădeană mai ia în calcul să creeze o reţea cu toate societăţile comerciale din subordine, ceea ce va facilita dezvoltarea de aplicaţii şi pentru acestea. „Până la sfârşitul anului, vom mai cumpăra programe de acest gen, pe fonduri europene. Diferenţele se vor simţi însă abia de anul viitor”, spune Palladi.

Aceste noi servicii se vor adăuga celor existente, orădenii putând deja, de ceva timp, să-şi plătească online toate taxele ori impozitele, inclusiv abonamentele de parcare, să se programeze prin internet la cununie ori la ghişeele Serviciului de Evidenţă a Populaţiei ori să plătească autorizaţia de trafic greu.

În schimb, cetăţenii nu pot încă să transmită online diverse cereri către Primărie, cum sunt cele pentru certificate fiscale, pentru adeverinţe care ţin de fond funciar ori pentru organizarea de manifestări stradale. La Primăria Cluj-Napoca, de pildă, 92 de tipuri de cereri şi formulare pot fi depuse online, instituţia având primul „funcţionar public virtual” din ţară, pe numele ei Antonia.

Oradea va avea şi ea astfel de servicii digitale, promit edilii. „Vom ajunge în situaţia ca orice operaţiune care presupune prezenţa fizică a cetăţeanului să aibă şi corespondent online”, spune Palladi. Aşadar, pare doar o chestiune de timp până când orădenii vor putea să-şi rezolve problemele de-acasă.


Vocea străzii:

Ce servicii credeţi că ar trebui digitalizate în Oradea?

Toate solicitările, petiţiile şi reclamaţiile la toţi furnizorii de utilităţi ar trebui să poată fi făcute online şi să fie considerate oficiale, ca la ghişeu.

Cristian Lucaci

Citirea contoarelor de apă trebuie să se facă online, nu să trebuiască să mergem lunar la asociaţie pentru asta. Uneori pur şi simplu uităm.

Rozalia Tenkei

Ar fi utilă o platformă digitală integrată, astfel încât să nu mai fie nevoie de prezentarea personală la Primărie pentru diverse acte.

Cristian

Eu mă bucur mult că vom putea plăti online facturile de întreţinere. Pentru cei care stau în străinătate, era o adevărată problemă.

Mirela Camilia

Actele pentru indemnizaţia bebeluşului ar trebui să le putem depune online. E neplăcut, ca proaspăt mămică, să umbli prin oraş pentru asta.

Alexandra

Actele de urbanism, toate, ar trebui să le depunem online. Dacă-ţi construieşti o casă, faci o groază de drumuri la Primărie, inutil.

anonim

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ASOCIAȚIA DE PROPRIETARI BORSECULUI
Of of Doamna cenzor MĂRIE CONSTANȚA (TANIA) mama omida, împreună cu președintele COROIAN , când se va băga softul la voi la asociatie, nu stiu unde si cum o sa mai băgați mâna sa furați sărmanii pensionari. A-ți scăpat de un control de la POLIȚIA ECONOMICĂ CARE INCA ESTE IN DESFASURARE, dar stați sa vedeți ce urmează. PUȘCĂRIE SCRIE PE VOI
Postat 26 Februarie 2019, 23:13 de Dictatorul
De acord
De acord cu toate cele scrise in articol! Eu as dori ca Primaria sa faca si o aplicatia impreuna cu OTL, privind circulatia autobuselor, linii, stati etc etc. Inca nu avem, desi ar fi foarte util deja! Si Clujul are :D
Postat 26 Februarie 2019, 11:29 de Timea
Perfect de acord
Perfect de acord cu digitalizarea la nivelul Asociațiilor de Proprietari. În felul acesta, șmecheriile de tot felul făcute de președinții de asociație și camarila lor, vor putea fi evitate iar locatarii vor putea comunica intre ei pentru a lua masurile care se impun în cazul unor făradelegi săvârșite de cei care îi reprezintă. Aștept să se implementeze și la nivelul Asociației de Proprietari de care aparțin. Felicitări Primăriei !
Postat 26 Februarie 2019, 11:08 de unchiuvali
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON