URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 AUGUST 2018

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Problema subvenţiilor trebuie privită însă cu reticenţă, cel puţin din două motive. O dată, pentru că la ce lipsă de forţă de muncă există în Oradea, e imposibil de crezut că oamenii săraci nu-şi pot găsi de lucru. Şi atunci, de fapt pe cine subvenţionăm? Pe oamenii săraci sau pe oamenii fără chef de muncă?
Zic şi eu
Adrian Cris
Noua mineriadă a PSD nu mai lasă cale de întoarcere pentru că, pur şi simplu, pe aşa-zişii social-democraţi nu-i interesează demult ce spune poporul, ci doar ce spun ei poporului. Li se rupe de imagine, de sondaje, de UE şi de orice alt „moft”, pentru că probabil şi-au pregătit inclusiv planul de a fura alegerile.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
De 4 ani, Untold înseamnă Cluj-Napoca, înseamnă România. Umblă vorba că se vrea mutarea lui în afara orașului, nu din pricina deranjului din centru, ci pentru că scena principală, stadionul adică, e limitativă cu numărul de persoane din motive de siguranță. Dacă se va transforma din festival urban în festival câmpenesc s-ar putea ca percepția să se schimbe.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam recent, a intrat în vigoare prima dintre cele "trei legi ale justiţiei" mult discutate în ultimul timp în spaţiul public, respectiv Legea nr. 207/2018 pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hematuria reprezintă prezenţa sângelui în urină. Cauzele sunt variate şi se pot grupa în 2 categorii: renale şi extrarenale. Vezi ce boli poate indica!
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În caz că nu aţi observat, fobiile faţă de anumite vieţuitoare sunt mai des întâlnite decât cele care au ca obiect alte animale. De exemplu, femeile tind să se teamă mai mult de insecte şi păianjeni decât de - să zicem - porumbei. Mult mai mulţi oameni se tem de şerpi decât de pisici. De şobolani decât de mămăruţe. În acest articol vom discuta despre psihologia fricii şi cum teama a jucat un rol adaptativ în dezvoltarea speciei umane.
04 Martie 2011, 10:59

Directorul Zonei Metropolitane speră să atragă 350 milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Înfiinţată în 2005 ca o contrapondere la forţa de gravitaţie a centrelor urbane învecinate, precum Timişoara sau Cluj, Zona Metropolitană Oradea (ZMO) cuprinde astăzi 12 localităţi învecinate decise să îşi joace viitorul pe o singură carte. Iar tânărul director Adrian Foghiş spune că asocierea nu poate fi decât câştigătoare. Pentru că deja rezultatele se văd...

- Ce este Zona Metropolitană Oradea: o asociaţie de proprietari la nivel de localităţi, un mini-guvern local sau un mega-municipiu?

- Nu e un mega-municipiu pentru că nu vorbim despre o preluare în forţă de către Oradea a localităţilor vecine, nu este un mini-guvern local pentru că îi lipseşte partea executivă, şi nu este o asociaţie de proprietari pentru că deciziile Comitetului Director reflectă priorităţi ce depăşesc teritoriul unei singure localităţi. Este vorba despre proiecte cu caracter intercomunitar, precum dezvoltarea reţelei de utilităţi şi drumuri, care ar putea fi implementate abia peste 3 sau 5 ani. Rolul nostru este de a pregăti documentele suport pentru atunci când vor fi asumate.

- Cum se împacă atâţia primari de culori politice diferite când au de aprobat un proiect comun?

- Şedinţele la care am participat eu nu au fost influenţate politic. Proiectele care pot fi exploatate în beneficiul membrilor sunt asumate prin vot deschis. Există şi cazuri în care unii primari nu le consideră prioritare, dar atunci se discută aşezarea lor pe nevoile comunităţilor locale şi de cele mai multe ori se ajunge la o înţelegere.

Proiecte pentru viitor

- Care sunt cele mai importante proiecte ale ZMO?

- Avem proiectul Aparegio, de extindere a reţelei de apă şi canalizare, în valoare totală de 123 milioane de euro, derulăm deja de trei ani proiectul Reosal privind managementul în comun al deşeurilor, iar pe partea de drumuri lucrăm la ringul metropolitan. Acesta va înconjura pe la periferie comunele din ZMO scoţând traficul din zonele rezidenţiale şi asigurând accesul la viitoarea autostradă Transilvania, fiindcă drumul prin Biharia nu face faţă nici la ora actuală. Din calculele noaste, în 7-8 ani am putea avea toată infrastructura modernizată.

- Ce fonduri vor atrage aceste proiecte pentru dezvoltarea zonei?

- Pentru ciclul bugetar comunitar 2007-2013, sperăm să atragem cam 150 milioane de euro. Având în vedere că avem deja pregătite documentele marilor proiecte, până în 2017 am putea atrage peste 350 milioane de euro. Depinde de momentul lansării programelor de finanţare...

În sfidarea crizei

- Va reuşi Parcul industrial să relanseze economic Oradea şi ZMO?

- Parcul industrial relansează deja Oradea. Pe lângă activităţile de bază ale investitorilor, au deja de lucru constructorii, firmele de catering şi mulţi alţii. Anul trecut s-au înfiinţat 400 de locuri de muncă, iar pentru 2011 sunt estimate alte 1.000. Rămâne să găsim soluţii pentru creşterea nivelului de salarizare. Pentru că Eurobusiness Parc este un succes, vrem să înfiinţăm o nouă zonă industrială la fostul tancodrom şi să înfiinţăm parcuri tematice pe componente electronice ori auto în Oşorhei şi, dată fiind apropierea de aeroport, Nojorid. În plus, dacă reuşim să dotăm aeroportul cu infrastructură de cargo, atractivitatea zonei va creşte exponenţial...

- Când vor avea toate localităţile din ZMO reţele de apă şi drumuri asfaltate?

- Depinde foarte mult de perioada de lansare a instrumentelor structurale. În strategia de dezvoltare noi am estimat că partea de transport public va fi asigurată până în 2013, iar pe partea de infrastructură pe apă şi canalizare vom lucra până în 2015, pentru că nu am reuşit să includem în proiectul Aparegio toate reţelele din ZMO. De drumuri ne vom apuca în 2015-2016, după finalizarea reţelelor.

- Ce nevoie are ZMO de un ocol silvic propriu?

- Totul a pornit de la faptul că Oradea are pădure lângă Borş, Borş lângă Paleu, Toboliu lângă Oradea şi tot aşa. Spre exemplu, de la strada Gheorghe Doja din Oradea în sus, unde au păduri şi Borşul şi Paleul şi nu se face nimic, s-ar putea amenaja un centru de agrement. Membrii noului Ocol Silvic vor decide ce anume vor să facă şi dacă lucrează în continuare cu Romsilva sau îşi creează propriul operator, care ar deveni eligibil inclusiv pentru atragerea de finanţări nerambursabile...

Megacentura

- De când datează proiectul ringului metropolitan şi ce şanse de materializare are?

- Ideea ringului metropolitan există de trei ani. Este un megaproiect în valoare de 250 milioane de euro, prin care se vor construi 60 de kilometri de şosea. Studiul de prefezabilitate a fost finalizat şi avem o variantă de traseu acceptată de responsabilii tehnici şi Consiliul Director al ZMO, care a fost dezbătută public şi poate fi consultată pe site-ul www.zmo.ro. Lucrările ar putea începe prin 2015-2016.

- Comuna Biharia se va retrage sau nu din proiectul Aparegio?

- Ultima poziţie oficială comunicată Primăriei Oradea şi asociaţiei de dezvoltare Aparegio era de retragere. Proiectul va continua fără Biharia, dar trebuie spus că localitatea a câştigat un proiect de reabilitare a drumurilor şi, dacă nu îşi modernizează reţelele, nu va mai putea lucra la ele decât peste 5 ani. Ceea ce nu cred că îşi doreşte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
abureli a la ZMO
Sa publice in presa, daca se vrea a fi credibil ca om, si credibila ca institutie ZMO, toate finantarile atrase, exceptand Aparegio care e extern/consultanta, cu sume cu rezultate, cu impactul lor in viata de zi cu zi a locuitorilor zonei. Sa vada si cei care platesc ca acest ONG sa existe pe ce se duc banii lor Ce treaba are ZMO cu Parcul Industrial?! Au scris ei vreun rand pentru SF-ul acestei investitii, au scris ei vreun rand pentru obtinerea contractului de finantare?!Il vor implementa ei?! NU! Alti, mereu altii.
Postat 06 Martie 2011, 12:04 de George T
Drum comunal
Ce noroc ca primarii din Oroshei si Ineu se inteleg si la drumul comunal dintre Fughiu si Husasaul de Cris
Postat 05 Martie 2011, 10:42 de Mihai
replica la articol
,,Lauda de sine nu miroase a bine ,,,,miroase precampanie electoralaPNL galbena pishatie :))=)) Ce tot lauda atita ZMO ?Zona Metropolitana Oradea are limita teritoriala vis a visde ex Suin Prod Palotalinga indicatorul postat si trebuie sa cuprinda doar comunele vecine orasului Oradea ,nu si comunele limtrofe la 30 de kilometri de Oradea de ex,Girisul de Cris,Toboliu,Biharia etc etc pentru ce atita reclama PNL ?mai este 1 ansi citeva luni bune pina la alegeri :))=))Pentru ca populatia ZMO sa ajunga in jurul cifrei de 280 000 de locuitori ,si sa creasca impozitele,preturile la terenuri ,case in comunele din ZMO.Nu suntem de acord,dar agricultura cine va mai face atunci in aceste comune ?AGRICULTURA -i la baza,totii vor fi la oras navetisti sclavi ai unui salariu minim pe economoie ,si atunci unde este beneficiul ?doar in taxe maximale care trebuiesc platite,APAREGIO o escrocherie pe fata mai scumpa apa si canalul decit viata la tara in mediul ecologic:))=)).Si taxa pe gunoiul menajer asa ca si la Oradea in oras se va plati persoana cu persoana ?NU SUNTEM DE ACORD !suntem de la tara din mediul rural si ne place asa cum suntem :))=))Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 04 Martie 2011, 15:31 de Romanul Simplu
Bravo!
E un tip fain. Pacat ca umbla tot timpul la costum, macar cand e la serviciu. L-am vazut si in cizme de guma si era la fel de ok.
Postat 04 Martie 2011, 15:07 de Victor
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Ziua Diasporei: Loredana şi-a cântat hiturile şi a plusat cu o piesă bihorenească învăţată de la Cornel Borza, pe scena din Cetate (FOTO/VIDEO)
 • Diaspora, Oradea te aşteaptă: 'Stranierii' primiţi la Oradea cu uşile deschise, 'nu cu gaze şi bastoane' (FOTO)
 • Cum va arăta artera Nufărul – Centrul Civic: Linii de tramvai înierbate, străjuite de arbori înalţi, stâlpi de iluminat cu senzori şi camere de supraveghere (FOTO)
 • OTL s-a dotat cu un autobuz decapotabil pentru turişti (FOTO / VIDEO)
 • „Monştri” la Primăria Oradea: Piaţa Unirii a fost invadată (FOTO / VIDEO)
 • Scene dramatice în satul Olosig: Localnicii plâng în hohote văzând cum le sunt omorâte animalele (FOTO/VIDEO)
 • Scandal în satul Olosig: Localnicii, revoltați că autoritățile vor să le omoare toți porcii! (FOTO)
 • Feciorul și tradițiile: De dragul tradiţiilor, un adolescent bihorean a renovat o casă veche de 84 de ani (FOTO)
 • 'Fără implicare nu va fi schimbare': Aproximativ 150 de orădeni au protestat şi duminică seară (FOTO / VIDEO)
 • Hercule e bihorean! Sportivul bihorean Florin Lupaş este considerat cel mai puternic român (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON