URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Numai o minune ar face ca aeroportul din Oradea să fie urnit și să poată face o concurență credibilă celui din Debrețin. Dacă ar exista respect pe lumea asta, primarul din Debrețin ar trebui să dea aeroportului din urbea sa numele Kiss-Pásztor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Primarul Oradiei a stârnit noi reacţii vehemente săptămâna trecută, cu propunerea ca municipalitatea să ofere, la preţuri sub cele ale pieţei, 10-12 locuri de casă unor români dornici să se repatrieze. Cei mai vocali au fost, previzibil, orădenii pur-sânge, cei pentru care locul de baştină e argumentul beton şi pedigriul mai valoros decât sinapsele neuronale.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
La Untold trebuie să te obişnuieşti rapid cu marea frustrare că nu poţi fi în toate locurile în acelaşi timp. Dacă ai venit doar pentru anumiţi artişti, e simplu, mergi să-i vezi şi gata. Dacă dimpotrivă, vrei să vezi cât mai multe, ai o mare provocare. Nu numai suprapunerea orelor este o problemă, ci şi timpii de deplasare de la o scenă la alta. Când în festival sunt 90.000 de oameni pe seară, mişcarea e anevoioasă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre necesitatea construirii şi modul în care se va realiza viitorul pasaj subteran Magheru, care va lega pe sub bulevard Aleea Ştrandului de Pacul Traian?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în data de 26 iulie a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 152/2019 pentru modificarea Codului rutier. Pe lângă modificările aduse procedurii de suspendare a dreptului de a conduce în cazul săvârşirii unei contravenţii, noua lege aduce şi modificări cu privire la sancţiunile aplicabile în cazul cercetării pentru comiterea unor infracţiuni la regimul rutier.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
28 Iunie 2019, 14:38

Curăţenie cu reguli noi: De anul viitor, toţi orădenii vor colecta selectiv în trei fracţii şi vor plăti în funcţie de câte gunoaie aruncă

Curăţenie cu reguli noi: De anul viitor, toţi orădenii vor colecta selectiv în trei fracţii şi vor plăti în funcţie de câte gunoaie aruncă CINE URMEAZĂ? Primăria va scoate la licitaţie în curând serviciul pentru salubrizarea Oradiei. Municipalitatea se grăbeşte cu procedurile, deoarece contractul cu actualul operator, RER Vest, va expira în ianuarie 2020
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu paşi mici, dar siguri, salubritatea orădeană intră în reformă. Început în 2007, proiectul privind Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor (SMID) a intrat în etapa desemnării viitorilor operatori de salubritate care vor colecta deşeurile bihorenilor. În total, în întregul judeţ vor opera şapte firme, din care una exclusiv în Oradea.

Indiferent care va fi noul operator de salubritate din municipiu, regulile sunt clare. De anul viitor, toţi orădenii vor arunca gunoaiele în trei fracţii şi vor avea costuri reduse pentru salubritate doar dacă reciclează.

Reguli pentru toţi 

Pentru alinierea la normativele europene, judeţul Bihor implementează aşa-numitul SMID, cu reguli bine stabilite, care se vor aplica tuturor locuitorilor. Pentru „urnirea” noului sistem, toate primăriile şi Consiliul Judeţean au înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.

Pe 14 iunie, într-o şedinţă a conducerii acesteia, au fost aprobate caietele de sarcini necesare demarării licitaţiilor pentru desemnarea operatorilor de salubritate care vor colecta deşeurile de la cetăţeni. Bihorul a fost împărţit în şapte regiuni, fiecare urmând să fie deservită de o firmă, iar Oradea va fi singurul municipiu care constituie o regiune.

În toate regiunile, colectarea deşeurilor se va face conform Regulamentului de salubritate al judeţului. „Regulamentul este unul de tip cadru, iar unităţile administrativ-teritoriale pot să îl completeze dacă doresc”, explică directorul Ecolect, Bujor Chirilă (foto). Primarii, de pildă, pot stabili o frecvenţă mai mare a colectării deşeurilor.

În trei fracţii

Potrivit documentului, toţi bihorenii vor colecta deşeurile în trei fracţii: reciclabile (hârtie şi carton, plastic şi metal, respectiv sticlă), biodegradabile (resturi alimentare) şi reziduale (care nu pot fi reciclate sau valorificate). Asta înseamnă că vor primi cel puţin trei recipiente sau saci: reciclabilele se depun în saci de culoare galbenă, resturile biodegradabile în pubele de culoare maro, iar cele reziduale în recipiente negre.

Pentru o parte din orădeni, regulile sunt deja cunoscute. Încă de anul trecut, Primăria şi RER Vest au implementat colectarea în trei fracţii la 126 de asociaţii de proprietari din oraş, ceea ce înseamnă că resturile alimentare produse de locatarii acestor blocuri se transformă în compost, la staţia administrată de Eco Bihor. „Odată cu stabilirea noului operator, colectarea selectivă în trei fracţii se va implementa în tot oraşul”, precizează Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei.

Mai des

În plus, deşeurile reciclabile vor fi colectate mai des. Conform obligaţiilor din caietul de sarcini, viitorul operator de salubritate al Oradiei va trebui să adune de la persoane fizice fracţia uscată o dată pe săptămână, nu bilunar, cum se întâmplă în prezent. Cu aceeaşi frecvenţă se vor colecta şi resturile reziduale, respectiv cele biodegradabile.

La asociaţiile de proprietari, containerele galbene, cu deşeuri reciclabile, se vor goli o dată la trei zile, iar cele negre şi maro zilnic în intervalul 1 aprilie - 30 septembrie, respectiv o dată la trei zile în restul anului.

Una din patru

O altă noutate e că toţi orădenii vor plăti în funcţie de câte deşeuri trimit la depozitare. „La începutul fiecărui an, operatorul va trebui să stabilească una din cele patru metode de implementare a instrumentului „plăteşte cât arunci”: tarifarea la volum, cu saci personalizaţi, prin modificarea frecvenţei sau prin măsurarea greutăţii”, spune Stejeran.

Indiferent de metoda aleasă, orădenii vor avea costuri de salubritate direct proporţionale cu cantitatea sau volumul de deşeuri reziduale produse, întrucât colectarea reciclabilelor şi a biodeşeurilor va fi gratuită. Aşadar, vor ieşi mai ieftin doar dacă vor recicla.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2652 RON
  • 1 EUR = 4.726 RON
  • 1 HUF = 0.0144 RON