URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2010, 12:57

Curăţenia începe la ţară!

Curăţenia începe la ţară! DOAR UNII. Sântandrei este unul din satele în care Reosal a amplasat de luni bune un container destinat exclusiv flacoanelor de plastic. Recipientul este folosit, însă, mai ales de oamenii care locuiesc aproape de el. Prea puţini fac efortul de a merge de-acasă până la container pentru nişte flacoane...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Societatea de salubritate a primăriilor din Zona Metropolitană Oradea, Reosal, este prima din judeţ care introduce în mediul rural colectarea diferenţiată a deşeurilor.

Începând din această săptămână, 45.000 de bihoreni din 10 comune vor pune PET-urile şi plasticurile în sacii de culoare galbenă, iar hârtiile şi cartoanele în cei albaştri. Dovedind că şi oamenii de la ţară pot avea grijă faţă de mediu...

Strategie comună în comune

În 2005, Oradea şi 8 comune din apropierea muncipiului au fondat Zona Metropolitană Oradea (ZMO), o asociaţie de dezvoltare comunitară cu strategie unitară. În ZMO, toate comunele vor avea reţele comune de utilităţi - apă, canalizare, transport public, inclusiv un operator comun de salubritate. Dacă la utilităţi încă se lucrează, salubritatea s-a rezolvat!

În 2008, când ZMO avea deja 10 comune membre, fiecare primărie a devenit acţionar al operatorului Reosal, motiv pentru care aceasta este şi singura firmă de salubritate care are dreptul să presteze pentru sătenii din Biharia, Borş, Cetariu, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Sânmartin, Sântandrei, Toboliu, Sălard, cu cele 39 de sate. În total, Reosal are încheiate circa 13.000 de contracte şi deserveşte 45.000 de clienţi.

01 Camelia Lata.jpgPrima oară, containerul

Până în această vară, Reosal nu a impus separarea gunoaielor menajere de cele reciclabile. Dar, odată cu apariţia Legii 132/2010, potrivit căreia toate instituţiile publice trebuie să colecteze selectiv, dar şi datorită Ordonanţei 196/2005, care prevede că fiecare operator trebuie să scadă anual cantitatea de deşeuri depusă la haldele de gunoi cu 15%, conducerea firmei a decis să introducă tuturor clienţilor săi colectarea selectivă. În plus, au existat şi motive financiare. "Costurile de depozitare la haldă se ridică lunar la circa 80.000 lei. Trebuie să reducem cantitatea depusă, ca să nu mai plătim aşa mult", precizează Camelia Lata (foto), directorul general al Reosal.

Pentru a atinge acest scop şi pentru a respecta legea, operatorul regional a început cu amplasarea a 65 de containere pentru colectarea PET-urilor în centrele de comună. De asemenea, s-au pus alte 50 de containere, tot pe domeniul public, pentru hârtie, carton şi sticlă. "Însă adevărul este că bătrânilor de la ţară nu le vine să meargă până în centrul satului cu trei flacoane", explică Camelia Lata.

Saci cu reguli

01 saci.jpgÎn luna iunie a acestui an, colectarea selectivă din mediul rural a trecut la etapa a doua: în comunele Borş şi Sânmartin s-au împărţit saci gratuiţi fiecărui locuitor în parte. Unul de culoare galbenă pentru PET-uri şi alte materiale din plastic, iar altul albastru pentru hârtii şi carton. Sacii de 240 de litri sunt inscripţionaţi cu tipul de deşeuri pentru care sunt destinaţi şi vin la pachet cu un fluturaş cu precizări. Aşa, sătenii au aflat că în prima săptămână a fiecărei luni gunoierii le ridică numai deşeurile reciclabile, în timp ce în celelalte săptămâni iau deşeurile menajere, în aceeaşi zi ca până acum.

Firmele de la sate nu au primit gratuit sacii, ele având obligaţia să încheie un act adiţional la contract pentru reciclabile. În timp ce pentru persoanele fizice ridicarea deşeurilor reciclabile este gratuită, pe firme le costă 18,81 lei pe metrul cub. Reciclabilele strânse sunt fie depuse la halda Eco Bihor, fie predate firmelor care se ocupă de valorificarea acestui tip de deşeuri.

Ţăranii şi reciclarea

"Pentru noi, introducerea colectării selective în Borş şi Sânmartin a fost un exerciţiu", spune directoarea Reosal. Rezultatul? Oamenii au fost mult mai receptivi decât s-ar fi aşteptat. Au înţeles că gestul mărunt de a pune deşeurile reciclabile separat, nu laolaltă cu deşeurile menajere, are greutate. Doar cu aceste comune, într-o singură lună, Reosal a făcut o economie de 10.000 de lei, prin cantitatea mai mică depusă la groapa de gunoi. Aşa că, odată cu începutul lunii noiembrie, operatorul începe colectarea selectivă în toate satele din ZMO. Majoritatea clienţilor şi-au primit deja sacii şi instrucţiile, urmează doar să reacţioneze!

Indisciplina îi va face pe săteni să rămână cu gunoaiele pe cap, pentru că dacă gunoierii vor observa, de pildă, că într-un sac de hârtie şi cartoane sunt şi alte deşeuri, nu le vor ridica. "Nu ne permitem să compromitem întreaga cantitate de deşeuri", spune Camelia Lata. Pentru că dacă sunt amestecate cu obiecte unse, de pildă, hârtiile nu mai pot fi reciclate.

Rămâne de văzut cum vor reacţiona sătenii la această iniţiativă. Cine ştie, poate vor respecta exemplar noua regulă şi vor ajunge să dea chiar lecţii orăşenilor despre cum vine treaba cu reciclabilele!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Curatenia incepe la tara
Apreciez perseverenta si priceperea cu care Camelia Lata impune acest proiect de strangere a deseurilor reciclabile la o scara largita in Zona Metropolitana, iar efectul va fi ca nu vom mai vedea saci cu gunoaie aruncati, probabil din masini, pe marginea drumului. Felicitari !
Postat 02 Noiembrie 2010, 12:09 de Maria
pret
in doi ani de activitate Reosal a reusit sa mareasca abonamentul lunar de la 50 la 150 de lei, o scumpire de 300%; iar in privinta sacilor de punga, nu pre se pot tine deseurile in ei, deoarece cainii sparg acei saci
Postat 02 Noiembrie 2010, 09:38 de dan
Felicitari!!!
Felicitari REOSAL si mai ales doamnei Camelia Lata! Ea e unul din tinerii cu initiativa ai judetului Bihor si unul din putinii oameni potriviti la locul potrivit!
Postat 01 Noiembrie 2010, 20:17 de Gheorghe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON