URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2018, 12:02

Colectaţi şi reciclaţi! RER Vest a suplimentat numărul utilajelor care adună deşeurile reciclabile

Colectaţi şi reciclaţi! RER Vest a suplimentat numărul utilajelor care adună deşeurile reciclabile SELECTAŢI! Utilajele RER Vest au trasee distincte, în zile diferite, pentru colectarea fracţiei uscate, astfel încât să nu existe suspiciuni că deşeurile ar fi amestecate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din această lună, orădenii vor vedea prin oraş mai multe utilaje RER Vest dedicate colectării selective a deşeurilor. Pentru că recipientele dedicate fracţiei uscate sunt tot mai pline, operatorul de salubritate a decis să suplimenteze numărul utilajelor de pe traseele de colectare.

Această veste nu înseamnă însă că orădenii trebuie să se culce pe o ureche, când vine vorba de reciclare. Din contră, RER Vest îi îndeamnă pe toţi locuitorii oraşului să colecteze selectiv toate deşeurile pe care le produc.

În două fracţii

Regulile colectării selective sunt simple. Fiecare cetăţean trebuie să arunce separat deşeurile menajere de cele care pot fi reciclate, adică de PET-uri, hârtii, cartoane, cutii de suc ori de lapte, doze metalice, sticle ori alte resturi similare. În timp ce resturile alimentare trebuie să ajungă în recipientele de culoare neagră ori în pubele, în cazul orădenilor care stau la case, locul fracţiei uscate este în containerele galbene ori în sacii de aceeaşi culoare.

Este foarte important ca cetăţenii să nu amestece deşeurile, deoarece "contaminarea" cu resturi menajere ar putea compromite fracţia uscată. De pildă, hârtiile peste care a curs zeama deşeurilor menajere nu mai pot fi revalorificate.

Spre mai bine

Implementat în Oradea de opt ani, sistemul de colectare selectivă este menit să ducă la scăderea cantităţii de deşeuri pe care oraşul o depozitează la haldă. Conform legii, în acest an, Oradea trebuie să depună cu 35% mai puţine gunoaie, ceea ce automat înseamnă că trebuie să recicleze mai mult.

Şanse să atingă această ţintă există. Reprezentanţii RER Vest spun că în toate zonele de blocuri din Oradea au crescut cantităţile de deşeuri reciclabile pe care cetăţenii le aruncă în containerele de culoare galbenă, care acum se umplu tot mai des. Tocmai din acest motiv, operatorul de salubritate a decis să suplimenteze numărul de utilaje dedicate colectării fracţiei uscate pe fiecare traseu în parte, astfel încât toate aceste deşeuri să ajungă la staţia de sortare administrată de Eco Bihor.

Aşadar, infrastructura este asigurată. Mai trebuie doar ca orădenii să-şi păstreze bunul obicei al colectării selective şi să le dea un exemplu şi vecinilor care încă nu l-au dobândit...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON