URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2013, 10:00

Cât aruncăm, cât reciclăm? În 2012, un orădean a produs 93 kilograme de gunoi menajer şi 10 kilograme de deşeuri reciclabile

Cât aruncăm, cât reciclăm? În 2012, un orădean a produs 93 kilograme de gunoi menajer şi 10 kilograme de deşeuri reciclabile MAŞINI ŞI TRASEE DEDICATE. Pentru reuşita sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, RER Ecologic Service foloseşte pentru adunarea reciclabilelor utilaje diferite de cele folosite la colectarea deşeurilor menajere, dar şi trasee distincte, în zile în care gunoaiele menajere nici nu se adună tocmai pentru a nu fi amestecate cu cele refolosibile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare zi a anului trecut, un orădean a aruncat la gunoi un sfert de kilogram de deşeuri, ajungându-se astfel ca în 2012 muncitorii RER Ecologic Service să adune peste 17.000 tone de deşeuri produse de cetăţeni. În acelaşi interval de timp, comerţul, industria locală şi instituţiile publice au produs o cantitate de gunoaie aproape dublă.

La capitolul deşeuri reciclate, cantităţile sunt mult mai mici, dar totuşi promiţătoare, fiind în creştere faţă de anii precedenţi. Întregul oraş a revalorificat, anul trecut, 1.830 tone de deşeuri, ceea ce înseamnă 10 kilograme pe cap de locuitor.

Se vede sărăcia!

An de an, orădenii produc tot mai puţine deşeuri menajere. Acest lucru se datorează în cea mai mare parte scăderii nivelului de trai, căci oamenii nu mai au bani să cumpere la fel de multe produse ca înainte şi, prin urmare, au şi mai puţine de aruncat. Un alt motiv este, însă, şi atenţia sporită acordată colectării deşeurilor reciclabile, adică a acelora care pot fi revalorificate: hârtia, PET-urile, metalul şi sticla.

Conform statisticii pentru 2012, operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, a adunat de la persoanele fizice 17.033 tone de deşeuri menajere. Cantitatea este cu 5.000 de tone mai mică decât în 2011 şi cu aproape 16.000 tone mai scăzută decât în 2010. Semn că anul trecut orădenii au fost semnificativ mai cumpătaţi decât în urmă cu trei ani...

Totodată, RER Ecologic Service a adunat de la orădeni anul trecut peste 22.000 tone de deşeuri din construcţii şi demolări, dar şi peste 16.200 tone de gunoaie de pe străzi. De la firmele şi instituţiile publice s-au strâns 31.797 tone de deşeuri, o cantitate mai mare cu peste 1.000 tone decât în 2011 şi mai mică cu 4.000 tone decât în 2010.

Clandestinii

Raportat la datele preliminare ale ultimului recensământ, care arată că Oradea are o populaţie de 183.123 de persoane, bilanţul RER Ecologic Service arată că un orădean a aruncat în medie anul trecut 93 kilograme de gunoaie menajare, adică un sfert de kilogram pe zi.

01 Horia Burlou.jpgAcestea sunt, însă, doar cifre statistice. Adevărul e greu de stabilit cu precizie atâta vreme cât nu toţi orădenii plătesc pentru gunoiul pe care îl produc. Operatorul de salubritate are doar aproximativ 150.000 de contracte încheiate cu persoane fizice, ceea ce înseamnă că cel puţin 30.000 de orădeni nu plătesc pentru ridicarea gunoaielor şi, ca atare, lipsesc din evidenţe. "Totuşi, deşeurile produse de aceste persoane le ridicăm, fie din recipientele altor orădeni, fie din depozitele clandestine din oraş", spune Horia Burlou (foto), şef secţie Salubrizare Menajeră în cadrul RER Ecologic Service.

Atenţie la colectare

Statisticile pentru anul trecut mai arată că oraşul a valorificat 1.830 tone de deşeuri reciclabile, ceea ce înseamnă o medie de 10 kilograme pentru fiecare orădean. Comparativ, în 2009 orădenii au reciclat doar 881 tone de deşeuri, adică o medie de circa 4 kilograme pe cap de locuitor. Cantitatea mai mare de deşeuri revalorificate din 2012 e un indicator bun pentru oraş, care are obligaţia să reducă cu 15% cantitatea de deşeuri depusă la halda ecologică, reducere ce se poate realiza mai ales prin reciclare.

Totuşi, nu toate deşeurile colectate în recipientele destinate colectării selective (saci galbeni, igluuri ori containere cu capac galben) sunt cu adevărat reciclabile, ceea ce arată că orădenii mai au de lucru la acest capitol, al colectării selective. "Lunar colectăm circa 400 tone de deşeuri de tip fracţie uscată, dar numai aproximativ 150 tone sunt bune pentru revalorificare", precizează Burlou.

Restul deşeurilor nu pot fi reciclate pentru că sunt amestecate cu deşeurile menajere, aşa încât RER Ecologic Service recomandă orădenilor să acorde mai multă atenţie modului în care aruncă gunoaiele. "Am pus la dispoziţia cetăţenilor recipientele necesare colectării deşeurilor şi am instituit trasee separate în zilele de marţi, joi şi duminică, zile în care nu colectăm deşeuri menajere, tocmai pentru ca oamenii să poată trimite către revalorificare cât mai multe deşeuri reciclabile", explică directorul tehnic al companiei de salubritate, Ionel Ban.

Altfel spus, condiţii există, mai e nevoie doar de puţin mai multă grijă, chiar şi într-un gest care pare atât de neînsemnat cum e aruncarea gunoiului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
RER Ecologic
E bine ca se incearca reciclarea, dar din moment ce RER revalorifica anumite reciclabile obine un profit, deasemenea chiar ei au precizat ca oradenii produc mai putin gunoi ca in anii precedenti(din cauza saraciei) nu ar fi atunci normal ca cei de la RER sa ieftineasca tarifele pentru cetateni? Cat despre persoanle clandestine care nu platesc poi gasitii impreuna cu politia locala si amendatii pe ticalosi si bagatile contracte. Sper otutsi ca oradenii sa recicleze mai mult si cu mai multa atentie in viitor. Ar fi frumos ca urbea noastra sa fie un adevrat exemplu al reciclarii.
Postat 14 Februarie 2013, 12:19 de doggy_c
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON