URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2011, 18:33

Căldură din pământ: Cinci unităţi de învăţământ şi Maternitatea trec pe energie regenerabilă

Căldură din pământ: Cinci unităţi de învăţământ şi Maternitatea trec pe energie regenerabilă ŞI UNA, ŞI ALTA. Spitalele care trec pe o sursă de energie regenerabilă, cum este Spitalul Municipal, care foloseşte apa geotermală încă din 2006, sau cum va fi Maternitatea (foto), trebuie să păstreze şi reţeaua clasică de termoficare, ca o alternativă de siguranţă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea e din nou cu temele făcute. Municipalitatea va depune, în această săptămână, şapte proiecte la Administraţia Fondului de Mediu, în cadrul programului Casa Verde pentru persoane juridice.

Dacă toate vor fi aprobate, Primăria poate primi până la 90% din valoarea lucrărilor de introducere a unor sisteme care să utilizeze energii regenerabile la cinci şcoli orădene, o grădiniţă şi la Maternitate. Cu o astfel de sursă de apă caldă şi căldură, cheltuielile de încălzire a acestor unităţi vor scădea până la jumătate...

Cu eficienţă

La finele lunii noiembrie anul trecut, Administraţia Fondului de Mediu anunţa că organizează o sesiune de depunere a cererilor de finanţare a proiectelor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, având ca beneficiari unităţile administrativ teritoriale, instituţiile publice şi unităţile de cult. Pe scurt, Casa Verde pentru instituţii publice!

Oportunitatea a fost ţintită din start de Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, care a început să lucreze în ritm alert la proiecte care să fie eligibile în program. Angajaţii direcţiei au scris şapte proiecte pentru tot atâtea instituţii: Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, liceele Onisifor Ghibu şi Ady Endre, colegiile tehnice Mihai Viteazul, Traian Vuia şi Andrei Şaguna, respectiv Grădiniţa cu program prelungit nr. 28.

Mişcându-se rapid, funcţionarii au şi introdus proiectele pe ordinea de zi a Consiliului Local, aleşii orădenilor aprobându-le, la ultima consfătuire, pe toate şapte.

Economii substanţiale

Programul Casa Verde pentru persoane juridice acordă finanţare de maxim 90% din valoarea proiectului, dar nu mai mult de 4 milioane de lei pentru primării şi maxim 2 milioane pentru instituţii publice. "Cel mai scump proiect îl depunem pe Primărie, iar restul pe instituţii în parte", explică Marius Moş, angajat al Direcţiei Management Proiecte.

Sunt vizate două obiective: reducerea cheltuielilor, dar şi grija faţă de mediul înconjurător. La Maternitate şi la Liceul Ady Endre, conform proiectelor, se vor instala pompe de căldură, pentru că se află mai departe de sursa de apă geotermală, în timp ce la celelalte cinci unităţi s-a mers pe varianta introducerii reţelei de apă geotermală.

"Am discutat şi despre montarea de panouri solare pe clădiri, ca variantă de sistem, însă am constatat că nu ar fi atât de eficiente, întrucât clădirile introduse în proiecte sunt de suprafaţă mare. Pentru ca un sistem de panouri solare să dea randament în încălzirea acestor unităţi, era nevoie de foarte multe panouri", spune Moş.

Varianta utilizării apei geotermale este mult mai bună, spun angajaţii Direcţiei, bazându-se şi pe faptul că în Oradea mai sunt instituţii care folosesc acest tip de energie: Spitalul Municipal Gavril Curteanu, Arena Antonio Alexe, Casa de Cultură a Tineretului, Grupul Şcolar Transilvania, Bazinul Olimpic.

Avantaj pentru oraş

De notat faptul că, până acum, nicio altă instituţie publică din Bihor eligibilă nu a depus proiecte similare la AFM, deşi termenul limită este 31 ianuarie. Lipsa de interes a administraţiilor locale şi a serviciilor descentralizate este de condamnat, pentru că dovedesc că nici măcar atunci când e vorba de atragere de fonduri nerambursabile nu au idei, viziune sau chef de muncă.

Cum, însumate, proiectele Primăriei Oradea costă peste 13 milioane de lei, municipalitatea are şanse să atragă în jur de 11 milioane de lei. "Dar şi dacă am primi jumătate din valoare, tot ar fi un avantaj", spune Moş. În fond, sunt sisteme care vor duce la economii consistente cu încălzirea şi apa caldă, estimate de angajaţii municipalităţii la aproximativ 50%. În funcţie de birocraţia de la Bucureşti, lucrările ar putea demara în acest an sau la începutul anului viitor. Oricum, la câte avantaje aduc, merită aşteptarea...


PROGRAM ATRACTIV
Peste 260 de bihoreni în Casa Verde

Programul Casa Verde pentru persoane fizice, demarat în vara anului trecut, s-a dovedit atractiv pentru bihoreni. În total, Agenţia pentru Protecţia Mediului a înregistrat 951 de cereri de finanţare în program, în valoare totală de 5.947.955 lei. Din acestea, 286 dosare au fost evaluate, iar 266 au fost aprobate. 211 beneficiari au şi semnat contractele de finanţare nerambursabilă, în timp ce 74 de bihoreni şi-au şi montat sistemele şi au depus cererea de decontare, aşteptându-şi banii.

Prin acest program, orice persoană fizică poate obţine finanţare nerambursabilă de până la 6.000 de lei pentru instalarea de panouri solare sau de sisteme pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere şi silvice, sau de până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON