URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 August 2011, 17:33

Biciclete şi asfalt

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-un mic orăşel de nu mai ştiu unde, Olanda parcă, primarul a decis ca tot ceea ce înseamnă trafic să se desfăşoare pe biciclete. Mai pe scurt, a interzis complet autoturismele. Cei care aveau nevoie să parcurgă un drum în alt oraş îşi puteau ţine maşinile într-un garaj special din afara localităţii. La români, dacă ai impune un astfel de standard, s-ar sinucide în grup.

În vizitele prin Germania sau Olanda i-am invidiat întotdeauna pe băştinaşi pentru pistele de biciclete, pentru traseele amenajate special prin păduri sau între localităţi. În acelaşi timp i-am admirat pentru numărul mare de ciclişti amatori. Şi mi-am pus o întrebare: oare la noi numărul relativ mic de biciclişti se datorează lipsei de benzi de biciclete sau pur şi simplu lenei de a pedala?

Din păcate pentru noi, am ajuns la concluzia că mersul pe bicicletă e un semn evident al gradului de civilizaţie. Cu cât e mai civilizată o naţie, cu atât mai mulţi biciclişti vei vedea (poate cu excepţia Chinei, unde mersul pe bicicletă e necesitate pură). La noi, dacă gibonul vrea să meargă până la ABC-ul din colţ se urcă neapărat în BMW, că e greu pe ţoaclă sau pe jos.

În fiecare dimineaţă, când pornesc spre muncă pe bicicletă, prin aerul răcoros, în umbra copacilor, îi compătimesc pe toţi somnambulii din cutiile lor de metal pe patru roţi. Am uitat că suntem fiinţe naturale, am uitat să ne bucurăm de natură şi să o respectăm, am uitat de noi. Fiecare drum cu maşina e o palmă la adresa copacilor care produc oxigen şi un picior în fund la adresa sănătăţii noastre.

De când a venit Ilie Bolojan la Primărie, Oradea a văzut mai mult asfalt ca în ultimii 20 de ani. Am auzit că începe şi construcţia traseelor destinate special bicicliştilor. Oare odată cu asfaltul va creşte proporţional şi numărul bicicliştilor? Am o vagă bănuială că nu. Nu e stilul nostru. Să meargă sărăntocii şi proştii pe bicicletă. Băieţii adevăraţi circulă cu jipu'.

Harris Wallmen
jurnalist

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
34 Comentarii
Povestea magarului sur, nerecunoscator.
Boul si magarul se intalnesc la zece ani dupa terminarea facultatii. Boul il invita pe magar acasa sa discute, sa depene amintiri. La un moment dat, boul primeste un telefon si trebuie sa plece. Ii spune sotiei sa aiba grija de el si pleaca. Sotia boului se pune la baute cu magarul. Se imbata si se culca cu acesta. Ea adoarme iar el fura tot ce gaseste prin casa si dispare. Morala: Nu fi bou. Daca totusi esti bou, ai grija sa nu iei de nevasta o vaca. Daca totusi esti bou si ai si o nevasta vaca, atunci nu-ti fa prieteni magari.
Postat 25 August 2011, 21:07 de funny
ioda urecheatul
:)))) pe magar poti sa-l duci oriunde. acesta va iesi in evidenta prin urmatoarele: o slaba calitatea intelectuala, lipsa bunului simt, lipsa celor sapte ani de acasa si bineinteles clapaugele.
Postat 24 August 2011, 21:04 de @macro
magarul tot magar...
indiferent daca traieste (sau a trait la coada vacii, intr-un sat uitat de lume), sau este bagat intr-o casa, fie ea si in dealul viilor.
Postat 24 August 2011, 20:39 de macro
pupincuristi cu foamea-n gat
vai si amar. articole de toata jena. acuma ca se apropie campania electorala, toti pupincuristii incearca sa-si faca loc cu cate o mazgalitura doar doar o sa le pice si lor ceva.
Postat 24 August 2011, 18:48 de muiu.pisti
...
nu va faceti griji, vine pedeleul la anu cu toaglele din china si sa vedeti cum va creste numarul de biciclisti. lasand gluma la o parte, si eu ma gandesc sa imi iau bicicleta dar astept sa vad terminata si functionala pista bors - 1 mai. un de alta, dar nu sunt pregatit sa imi risc viata printre gibonii cu jip, carora li se rupe daca trec peste mine.
Postat 24 August 2011, 16:11 de altu
Frumos, ca de obicei
Îl citesc pe Harris cu mare plăcere, de fiecare dată. Singura problemă e că, atunci când mesajele sale - şi ai altor oameni civilizaţi, echilibraţi şi cu bun simţ - ajung într-un mediu poluat cu prostie, totul se transformă în bâlciul virtual ce se poate citi de mai jos... Până una alta, mă bucur că un prieten m-a informat de apariţia acestui articol. Acum pot să spun şi eu că am citit ceva interesant pe eBihoreanul.
Postat 24 August 2011, 12:27 de Monica
Felicitari
Felicitari pentru articol.
Postat 24 August 2011, 10:58 de PISTI
Ai dreptate doar pe jumatate
Harris sa stii ca cel putin 40% din prieteni mei vor sa isi ia sau si-au luat deja o bicicleta,daca se vor face si piste speciale doar pentru biciclete isi vor lua si mai multi. Ideea e ca pe piste sa se circule doar cu bicilete sau role,ca degeaba sunt piste trasate pe anumite trotuare....de abia treci printre oameni,care se mai si enerveaza ca treci pe acolo.
Postat 24 August 2011, 09:50 de bogdan
Biciclete şi asfalt
la proxima okazie ar trebuii puse si poze......pt unii sa inteleaga despre ce e vorba.....
Postat 24 August 2011, 07:35 de pip
@unu, felicitari !
@unu Ai cel mai clar, concis si penetrant comentariu ! Felicitari ! In alta ordine : campania asta ,,sa dam o sansa bicicletei'', este o abureala ! Nu ca n-ar fi sanatos (si pt. foarte multi necesar !) mersul pe bicicleta...,,Oportunitatea'' este legata de banii pusi la bataie, vreo 200 de mil, fonduri de la UE. Asa se explica de ce multi primari dau navala. Bolo nu face exceptie, vin alegerile si ii trebuiesc fonduri, cere si Cretinescu fonduri, chit ca nu a platit nici acum plimbarile cu cariciopteru, alea din 2009 (n-a platit ca nu i-a intrat cartea !) . Sa nu uitam ca Bihorul este un judet condus de o ,,pseudo-opozitie''. Ungurii, cum ii stim, cu curu-n doua luntri si PeNaLiii, sug si ei...poporul
Postat 24 August 2011, 06:49 de .
ode si elogii
bine spunea o oarecare ca 'specia pupindosistilor', nu va disparea niciodata.
Postat 24 August 2011, 00:53 de com
@tzoacla....
suicid de grup si alte ineptii. chair ca trebuie sa fii intr-o ureche sa-ti imaginezi si sa scrii asa ceva.
Postat 24 August 2011, 00:37 de asta e
Doamne
clanzau' asta parca e intr-o ureche :d
Postat 24 August 2011, 00:27 de tzoacla...
BOLOJANE...
:))) exact asta ne mai lipsea. pune un gibon dinasta sa-ti umble cu toac(l)a si atunci sa vezi r.a.h.a.t.
Postat 24 August 2011, 00:19 de vot
vai, vai
nene, ai cazut cu bicicleta in drum spre serviciu prin aerul racoros, in umbra copacilor ? pune-ti nene, casca asa cum face un baker adevarat altfel esti doar un gargaragiu de doi bani. ca asa articol numa' intr-o ureche sa fii....
Postat 24 August 2011, 00:11 de unu-zero
xxxx
cumpărați nou BMW și vei înțelege de simte nevoia sa circule chiar si 100 de metri .pana atunci poți sa circuli prin pădure , la urma urmei nu mor eu înaintea ta
Postat 24 August 2011, 00:08 de anonim
bolojane
:))) pune-l pe agariciul asta sef de campanie si nu te mai scoate nimeni din buda.
Postat 24 August 2011, 00:01 de unu
Pt unii contarani din oras
Stau si ma intreb ca de ce sunteti atata de inapoiati la minte multi dintre oradeni... daca face piste de biciclisti nu e bine, ca se cheltuie bani, si nu trebuie sa incurajam bicicleta , daca face parcuri, nu e bine, ca nu au peste 10 ha, daca se face centrul nu e bine, ca taie buruienile din centru, daca se face o strada nu e bine, ca o face firma cutare si exemplele pot continua ''fara numar'' cum zicea un mare ''talent'' in cantecele lui. Acestea sunt doar exemplele unor comentarii aparute dealungul timpului in articolele online ale presei, oferite de dragii nostri oradeni, ce mai, macar de ar face gara ca cea din Washington, atunci da, eu nu inteleg cum puteti avea o gandire atata de ingusta... dar sunteti niste dobitoci, cei care postati asemenea magarii, si orice ati zice, nu ma intereseaza politica, si asa taran de la Vadul Crisului, este cel mai bun primar pe care Oradea l-a avut dupa revolutie, si il respect pentru ceea ce face. Felicitari Domnule Ilie Bolojan!
Postat 23 August 2011, 23:59 de MMM
mda
nu ti se usuca mana sa scrii asemenea idiotenii ? se pare ca perioada post decembrista a scos la iveala, toata uratenia si rautatea unor astfel de specimene.
Postat 23 August 2011, 23:58 de unu
Bun articol
In comentariile de mai jos se pare ca se simt destui ghiboni cu bmw sau jieap.Pistele de biciclisti ar trebui sa apara mai des in oras + zone de freestyle.Incet incet o sa prinda si la noi,iar moda cu bmw de 15 ani cu geamuri fumurii si consum 12% o sa apuna.Osu sensei!
Postat 23 August 2011, 23:37 de unu
romania si restu'
Cred ca e total inutil sa ceri romanilor sa se urce pe bicicleta in alt scop decat cel recreativ. Si asta nu pentru ca noi am fi mai prosti ca vest-europenii (nu suntem, credeti-ma pe cuvant), ci pur si simplu pentru ca nu avem mersul pe bicicleta intiparit in cultura. Intr-adevar, un oras cu mai multe masini decat biciclete e imbacsit cu gaze de esapament si asta se vede pe sanatatea oamenilor. Sa iesi dimineata din casa si sa simti un aer ca la munte - asta poti vedea in orase din nord-vestul europei. Dar in Romania ar prinde mai bine masinile electrice decat bicicletele, chiar daca o sa asteptam cateva zeci de ani pentru asta. Trist, totusi.
Postat 23 August 2011, 23:27 de paradox
clantzau
Cum dreaq un om "cu printzipuri" asa cum te pretinzi tu ca esti poate sa scrie fie si macar o opinie (altminteri decenta) intr-un ziar de santaj cum e asta ? Nu ti se usuca mana ? :D
Postat 23 August 2011, 23:06 de tzoacla mica
pt kabou-gunoiul frustrat
In Amsterdam, ca sa ma refer exact la ceea ce spui tu, sunt destule lucruri pe care un om normal nu vrea sa le vada. E doar un exemplu. Cum tot un astfel de exemplu si acest pseudo-articol.
Postat 23 August 2011, 23:04 de pseudo-jurnalism
Olanda
Cred ca trebuie sa fie foarte trist sa citesti ceva si sa nu pricepi nimic, dar asta nu are de ce sa mire, in conditiile unei gramatici ca si cea etalata in cateva dintre comentariile de mai jos. Autorul textului a dat niste exemple din strainatate in sprijinul unui mijloc de transport sanatos si ecologic, foarte folosit in alte tari. Mergeti in Amsterdam sa vedeti cate biciclte sunt pe strazi. Si nu cred ca e din cauza ca olandezii nu au bani de masini sau fiindca le place sa incurce traficul. Dar ce sa faci daca in Romania orice opinie e suspectata, pentru ca ii place romanului sa vada conspiratii (politice sau de alt soi) peste tot.
Postat 23 August 2011, 22:37 de Bogdan
ptCypress
kaboule, probleme ma ? disperare, disperare........ mai bine taci ca te faci si mai tare de ras.
Postat 23 August 2011, 22:03 de cuvinte
@Cypress
lasa mai fraiere ca nu mor caii cand vor cainii ! stai uneori si te intrebi, pe buna dreptate, cu ce parte a corpului gandesc unii. citind articolul, gandul de duce intr-o singura directie.
Postat 23 August 2011, 21:26 de oradean
...
Stau și mă cutremur când văd ce comentarii absolut imbecile pot să lase oamenii la articolul ăsta. Autorul articolului n-a făcut decât să-și spună civilizat părerea - o părere validă dacă tot suntem la ea - iar toți cei care nu-și pot scrie numele fără să pună și cratimă în el au dat valma să îi explice lui cum e cu bicicletele astea și orașul civilizat. E efectiv descurajator să observ cum nu puteți s-o luați în alt sens decât cel strict politic, amintit aici așa - trecător. Cum sfincerul Satanei să mai poți rosti numele primarului într-un oraș din lumea a treia fără să ți se urce în cap oameni nemulțumiți de faptul că Bolojan le-a interzis să mănânce omletă în zilele de joi ori i-a forțat să-și plătească amenzile din parcare? Cum altfel? Se putea? Dacă articolul era despre flori, sută-n-sută că se găsea un imbecil să urle că florile sunt simbolul PSD-ului și că ăsta e advertorial și că blablabla. Cum puteți fi chiar atât de fazi și fără de coloană?
Postat 23 August 2011, 21:15 de Cypress
?????
auzi si la individul asta "sinucideri in grup". pai daca il mai lasati un pic, poate pomenea nebunul si de niste gropi comune !
Postat 23 August 2011, 20:47 de xyz
Doamne, mare Ti-e gradina !
Cica sinucider in grup, garaje colective in afara orasului,etc ! Au ajuns toti dezechilibratii sa publice articole online, offtopic sau cum or mai putea. Apropo, blog nu si-a facut, ca deh asa e frumoasa prostia, afisata peste tot...
Postat 23 August 2011, 20:26 de LOL
@"toacla"
posibil ca astuia sa i se traga de la prea multi pumni luati in scafarlie plus alte tampenii care ii misuna prin bostan. n-ar fi exclus sa-l vedem aruncat pe vreo lista la urmatoarele alegeri. avand in vedere modul in care "gandeste", cel mai potrivit ar fi la udemeristi sau in trupa lui tokes ca vorba aia, bolojan are de acum latrai destui.
Postat 23 August 2011, 20:07 de coricolanunemtzoc
da nu ne mai invata tu
ba da smecheer te crezi. fara suparare da biciclistii incurca traficul de numa. in oras sunt de toata groaza ca abia poti sa-i depasesti, in afara merg ca pisatul boului pe sosea. asa ca eu din contra as desfiinta biciclistii de pe drumurile publice. sunt facute pentru masini, in codul rutier e prevazut ca daca te deplasezi cu viteza prea mica, esti amendat. atunci cum vine asta, ca biciclistii pot incurca traficul in buna voie. interzisi, asta trebuie....
Postat 23 August 2011, 19:22 de radu
mita biciclista
In primul rand multumesc pentru articol . Ai mare dreptate in ceea ce spui , mai putin chestia cu sinuciderea , poate ar fi ,, sinucis " primarul ! In al doilea rand .... of doamne , cate ar fi de spus ..... cat costa o bicicleta pentru noi cei multi care chiar ne-am dori asta , cati dintre noi cei multi sunt sanatosi , valizi , in tara asta condusa de niste netrebnici - pt a putea merge pe bicicleta , unde sunt traseele , pistele pentru biciclisti care sa-i fereasca de cei pe patru roti ( la urma urmei e treaba lor deocamdata ca merg la abc in masina , dar ganditi-va ca nici nu le putem noi astialalti oferi exemplul ), ma gandesc cu durere la betoanele trantite aiurea incepand de pe malul Crisului si cate si mai cate ...Da asa este , exemplul pentru civilizatie trebuie sa porneasca in primul rand de la cei alesi .
Postat 23 August 2011, 19:17 de suparatu
TARE
felicitari pt articol. stau si ma gandesc, oare in Salonta, cand se va infiinta o scoala de kyokushin?
Postat 23 August 2011, 18:21 de S.M
extreme
logica direct proportionala cu marimea parului. viata ne arata ca unii imbatranesc degeaba.
Postat 23 August 2011, 18:12 de "toacla"
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON