URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Septembrie 2019, 14:45

Barou ca nou: Clădirea Baroului Bihor a fost reabilitată

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul istoric al Oradiei s-a îmbogăţit cu încă o clădire cu faţade reabilitate. Sediul Baroului Bihor, de pe strada George Enescu, un imobil construit la începutul anilor 1900 după planurile arhitectului Rimánoczy Kálmán jr., a fost renovat, redevenind plăcut privirii.

"Lucrările au început anul trecut, când s-a reabilitat acoperişul. În acest an, am reuşit să restaurăm faţada. Încă nu e terminată, nu s-a făcut recepţia finală", a explicat, marți, pentru BIHOREANUL, decanul Baroului Bihor, avocatul Adrian Stancu.

Reabilitarea clădirii Baroului s-a făcut din fondurile proprii, după finalizarea exteriorului urmând să se continue cu restaurarea sălii festive, fosta sală de bal.

"Urmează să se cureţe pereţii, vom vedea cum vom reuşi să strângem banii pentru a continua", a mai spus Stancu.  

Clădirea Baroului Bihor a fost construită în perioada 1900 - 1909, de inginerul Reisinger József, după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán junior şi din fondurile donate de avocaţii Baroului, înfiinţat pe 20 decembrie 1871.

Construcţia, sobră în exterior, păstrează, însă, caracteristicile stilului Art Nouveau în interior, prin ornamentele spectaculoase de feronerie, treptele din mozaic de marmură, soba şi candelabrele imense din sala festivă, acestea din urmă realizate de meşterii sticlari de la Pădurea Neagră. 

Clădirea Baroului a fost printre puţinele imobile din Oradea care a scăpat de naţionalizare, însă, pentru o lungă perioadă de timp, avocaţii au fost nevoiţi să se retragă în câteva încăperi, restul fiind transformate în apartamente de locuit. Din 1990, clădirea şi-a recăpătat destinaţia iniţială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Reabilitarea clădirii Baroului s-a făcut din fondurile proprii
...suma nu s-a deconspirat public. Exista riscul sa fie comparata cu alte cladiri de patrimoniu,reabilitate fortat de pmo cu milioane de lei,schela,dispersit, citeva jgheaburi si burlane.Sa vedem daca avocatii sunt eligibili la scutiri de impozit pentru ca si-au renovat fatada.
Postat 10 Septembrie 2019, 19:07 de excalibur
Ce naiba nu pricepeți, la Bihoreanul ?!?
Art Nouveau nu este un stil arhitectural ... fiind doar o formă "grafică" de exprimare !?! Clădirea Baroului orădean este în stil eclectic, specific perioadei de început al secolului trecut și final de secol XIX ... "afectat" de elemente ale barocului târziu, care marchează multe orașe ale Europei !?! Insistența cu care scrieți adeseori despre așa-zisul "stil AN" arată ignoranță ... nu credeți ?!?
Postat 10 Septembrie 2019, 18:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON