URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2018, 10:20

Bani la gunoi: Pentru că nu a redus cu 25% cantitatea de deşeuri aruncată la haldă, Oradea va plăti penalităţi de 550.000 lei

Bani la gunoi: Pentru că nu a redus cu 25% cantitatea de deşeuri aruncată la haldă, Oradea va plăti penalităţi de 550.000 lei INSUFICIENT. În 2017, muncitorii RER au adunat din containerele şi sacii de culoare galbenă 5.587 tone de reciclabile, iar din igluuri o cantitate şi mai mare, de 7.073 tone. Aşadar, anul trecut, orădenii au trimis la reciclat 12.660 tone de deşeuri, ceea ce reprezintă 18% din cantitatea totală de gunoaie. Mai mult decât în 2016, dar totuşi prea puţin pentru „gustul” Administraţiei Fondului de Mediu...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul trecut, Oradea a plătit Administraţiei Fondului de Mediu o penalizare de peste 300.000 de lei pentru că în 2016 nu şi-a îndeplinit ţintele de colectare selectivă, ce prevedeau că municipiul trebuie să reducă cu 15% cantitatea de gunoaie aruncată la halda oraşului. În 2017, ţinta a crescut la 25%, iar Oradea va avea şi mai mult de plată!

Conform estimărilor Primăriei, amenda din acest an va fi de aproape 550.000 de lei, bani cu care, dacă nu trebuia să-i trimită la Bucureşti, municipalitatea ar fi putut, de pildă, să îmbunătăţească sistemul local de salubrizare. Pentru ca situaţia să nu se repete şi în 2018, oficialii Primăriei caută soluţii de îmbunătăţire.

Reguli schimbate

Anunţul privind penalizarea pe care Oradea o va plăti către Administraţia Fondului de Mediu a fost făcut săptămâna trecută de către directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea. "În acest an, suma pe care trebuie să o plătim la Fondul de Mediu s-a cam dublat, undeva la 549.000 lei, faţă de cea de anul trecut (n.r. - 310.000 lei). Asta şi ca urmare a faptului că în timpul meciului se schimbă regulile", a explicat Ghitea, referindu-se la OUG 48/2017, dată în vara anului trecut, prin care a crescut ţinta de reducere a cantităţilor de deşeuri pentru toate oraşele din ţară, de la 15% la 25%.

Oradea ar fi trebuit ca în 2017 să trimită la halda din Episcopia cu 25% mai puţine gunoaie decât în anul precedent, adică să crească semnificativ rata de reciclare. Aceste obiective anuale sunt impuse pentru că, aşa cum se ştie, România şi-a asumat în momentul aderării la Uniunea Europeană că, asemenea vechilor state membre, va recicla până în 2020 jumătate din cantitatea de gunoi produsă.

La anul, şi mai şi!

Chiar dacă Oradea a reciclat în 2017 mai multe deşeuri decât în 2016, mai precis aproape o cincime din totalul gunoaielor aruncate, n-a fost destul pentru ca oraşul să scape de penalizări. "Există o evoluţie, într-adevăr. Dar nu este suficientă, nici în rândul cetăţenilor, nici în rândul agenţilor economici", a spus Ghitea.

Pentru fiecare tonă de deşeuri, care depăşeşte 85% din cantitatea aruncată în anul precedent, oraşul trebuie să plătească acum 50 de lei. Oradea a depăşit obiectivul cu aproape 11.000 tone, aşa că suma este semnificativă.

"Acum plătim 50 de lei pe tonă nerealizată, dar de la anul vom plăti 100 de lei. Şi pentru 2018 procentul a crescut la 35%, iar anul viitor va fi la 45%", a atenţionat Ghitea, arătând că în acest fel oraşul va plăti tot mai mult dacă nu vor fi implementate măsuri pentru creşterea ratei de reciclare. În ritmul actual, în 2019 Oradea ar putea ajunge să plătească AFM nu mai puţin de 900.000 lei!

Se caută soluţii

Tocmai pentru ca oraşul să îşi respecte obligaţiile, anul trecut Primăria a cerut ajutorul Zero Waste, o reţea de municipalităţi care au ambiţia să nu mai arunce niciun kilogram de gunoi. Specialişti italieni au venit aici pentru a identifica cele mai bune soluţii în vederea colectării selective a deşeurilor.

Deocamdată, însă, nu s-a produs niciun rezultat. Italienii au propus un proiect pilot de colectare pe cinci fracţii de deşeuri - PET-uri, sticle, hârtii şi cartoane, resturi biodegradabile şi deşeuri menajere -, ceea ce ar fi presupus ca în fiecare locuinţă să existe cinci coşuri de gunoi, iar operatorul de salubritate, RER Vest, să instituie cinci trasee distincte pentru colectare, desigur, fiecare cu utilaje dedicate.

"Am ajuns la concluzia că nu e cea mai potrivită măsură pentru Oradea în acest moment", spune viceprimarul Florin Birta. Drept urmare, alături de reprezentanţii RER şi ai Eco Bihor, edilii caută soluţia cea mai potrivită pentru oraş. "În maximum două luni, vom avea noi propuneri", estimează Birta.

Aşadar, rămâne de văzut ce "reformă" se va face în colectarea deşeurilor. Cert e că trebuie făcut mai mult, iar orădenii trebuie să înţeleagă că, dacă nu reciclează, gunoaiele îi vor "arde" tot mai tare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Oradea plateste
Firesc sa fie taxat un oras care are de peste 10 ani halda ecologica de gunoi, colectare selectiva destul de bine pusa la punct,dar si cele mai mari tarife la gunoi.Probabil Clujul nu va fi amendat sau alte orase aflate in pragul insolventei...taxeaza si ei pe cine pot
Postat 29 Ianuarie 2018, 13:38 de excalibur
850.000 lei in doi ani la rand ... penalitati !?!
Exact atat ar fi platit PMO pe programul de conformare cu normele de salubrizare ... asa ca, in stilul caracteristic si obisnuit al epocii, costul rezolvarii e fix de 2x, la fel ca la toate proiectele municipalitatii din ultimii 10 ani !?!
Postat 29 Ianuarie 2018, 11:38 de WinDos
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON