URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2012, 17:18

Avocata animalelor: Orădeanca Elena Ştefan vrea ca legea să-i pedepsească mai aspru pe cei care nu respectă necuvântătoarele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe doamna Elena o ştie tot cartierul. E femeia care niciodată nu stă deoparte când vede o nedreptate, fie că i se întâmplă unui om, fie că e vorba de un animal. Însă recunoaşte că faţă de animale are o slăbiciune aparte. Mai cu seamă că e convinsă că niciodată o necuvântătoare nu e capabilă de rău. Doar oamenii din jurul ei...

Zilele trecute, femeia a dezvăluit oraşului la ce duce cruzimea şi răutatea oamenilor: sute de porumbei morţi au zăcut pe malul Peţei, otrăviţi de locatarii din cartier. Deranjaţi că zburătoarele le murdăresc maşinile, oamenii au preferat să se plimbe printre hoiturile păsărilor, alegând cea mai comodă, dar în acelaşi timp cea mai crudă soluţie.

Amintiri din copilărie

Când era copil, Elena Ştefan mergea des cu tatăl ei la vânătoare. Şi suferea pentru că nu putea salva de la moarte iepurii care aveau nenorocul de a trece prin faţa oamenilor cu puşti. "Înţelegeam că asta e vânătoarea, dar nu-mi plăcea deloc...", povesteşte femeia. După ce a devenit adult, însă, nimic n-a mai oprit-o să scape animalele din pericol.

În 2006, doamna Ştefan a dovedit cum, prin voinţă, imposibilul devine posibil. O căţeluşă din rasa ciobănesc german fusese călcată de o maşină pe-o stradă de lângă piaţa de vechituri, iar oamenii din jur, văzând-o chinuindu-se, voiau să o omoare. "Lăsaţi-o! O iau eu", le-a spus Elena, care întâmplător era în zonă. A dus-o la SOS Dogs, fundaţia care îngrijea câinii comunitari şi unde şi ea era voluntar, dar şi veterinarii de aici au dat ca singură soluţie eutanasierea. Femeia n-a acceptat că animalul nu poate fi salvat, aşa că l-a luat şi, pe cheltuiala ei, l-a dus la medic în Cluj.

Pedepse pentru oameni, nu pentru căţei

Parcă în ciuda tuturor, Linda, căci aşa a fost "botezată" căţeluşa, s-a vindecat. "Ziceau că nu voi reuşi, că eu doar chinui animalul. Dar pe picioarele ei am dat-o la o fundaţie din Budapesta", povesteşte doamna Ştefan. Iar în final n-a mai interesat-o ce au comentat oamenii despre ea, ci doar că a salvat-o pe Linda.

Dacă ar putea, Elena ar salva de la moarte orice animal. Tocmai de aceea e un opozant vehement al eutanasierii câinilor fără stăpân, măsură pe care Primăria Oradea doreşte să o implementeze. "Nu câinii sunt problema oraşului, ci oamenii! Câinii ajung pe străzi pentru că oamenii nu respectă regulile bunului simţ şi legea, ci îi abandonează", spune răspicat orădeanca.

Pe de altă parte, se bucură ştiind că stăpânii orădeni care-şi lasă câinii pe străzi vor fi, totuşi, pedepsiţi, odată cu aplicarea celui de-al doilea regulament vizând animalele, cel privind obligativitatea microcipării şi sterilizării tuturor câinilor din oraş. "Sunt măsuri bune, doar aşa nu vor mai fi câini părăsiţi prin oraş. Sterilizarea căţeilor ar trebui să se facă gratuit, dar taxa pentru cei care nu vor sterilizare e binevenită", crede Elena Ştefan.

"Măcelul" porumbeilor

"Oamenii trebuie pedepsiţi, nu animalele!", spune hotărâtă orădeanca. Iar masacrul porumbeilor care a avut loc săptămânile trecute în Calea Aradului i-a întărit convingerea. După cum se ştie, sute de porumbei au căzut ca seceraţi pe malurile Peţei după ce au mâncat boabe de porumb şi de grâu otrăvite puse de localnici. Elena a fost cea care a alertat autorităţile, dar n-a stat deoparte aşteptând, ci a început să şi îngrijească porumbeii pe care i-a mai găsit în viaţă. Cu indicaţii primite de la un medic, femeia îi tratează în continuare, acasă, şi speră să-i vindece de tot.

"Locatarii i-au otrăvit, nemulţumiţi că le murdăresc ferestrele şi maşinile. Dar ce vină aveau porumbeii? Şi nu cred că oamenilor le-a plăcut mai mult să se plimbe printre păsările moarte de pe trotuar...", zice ea, arătând astfel că "exterminarea" n-a fost o soluţie. "Eram de acord dacă se propunea montarea unor aparate cu ultrasunete pentru îndepărtarea lor, dar cu o asemenea grozăvie nu pot fi de-acord!".

Respect pentru căţei!

Doamna Ştefan crede că, pentru ca animalelor să le fie mai bine, trebuie schimbată mentalitatea oamenilor, ceea ce nu-i un lucru deloc uşor. Ştie prea bine acest lucru, pentru că ea însăşi s-a judecat pentru dreptul de a-şi creşte în apartament un câine. Avea acceptul a mai bine de jumătate din vecini, însă alţi doi locatari din blocul său au reclamat-o. S-a reprezentat singură în instanţă, după ce a citit zeci de legi şi de acte normative, iar în final a câştigat.

Drept urmare, şi azi creşte doi câini: pe Lady, o căţeluşă de 17 ani, şi pe Roşcatu', un patruped ajuns la 12 ani. Pe amândoi i-a luat de la adăpostul câinilor abandonaţi. "Dacă nu iubeşti animalele, înseamnă că eşti un om rău", concluzionează femeia, convinsă că toate problemele animalelor s-ar rezolva dacă oamenii ar avea mai mult respect faţă de ele. Atunci, nici ea n-ar mai trebui să fie salvatoarea necuvântătoarelor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
ia i acasa
daca iubiti asa mult caini vagabonzi luatii acasa la voi si dormiti cu ei in pat,noi nu vrem pericol la fiecare colt sant plini de maidanezi ,eutanasiati ar trebui toti.
Postat 18 Decembrie 2012, 18:55 de adu
oamenii
Insfarsit se trezeste cineva. Un exemplu pe care il pot da sunt cainii agresivi, daca nu sunt turbati ei nu musca si nu te ataca a fara motiv, eu cel putin nu am patit asta niciodata, atata timp cat nu se simt amenintati nu o sa faca nimic daca nu sunt provocati sau daca nu au avut antecedente din partea oamenilor. Diferenta dintre oameni si animale este ca noi putem gandi dar de foarte multe ori ar trebui sa ne fie rusine in fata lor pentru ca dau dovada de civilizatie mai mult decat putem noi sa oferim .
Postat 17 Decembrie 2012, 15:04 de Anca
intrebare
Cei care nu iubesc cainii vagabonzi or fi avand motive; poate au fost muscati de ei sau poate apropiati de ai lor au fost muscati. E greu sa pui etichete !
Postat 17 Decembrie 2012, 13:22 de john doe
sterilizari
Problema este in felul urmator: oameni iresponsabili care nu-si duc cainii la sterilizare (macar) si care le dau drumul pe strazi ca sa nu curete in curti mizeria lor, sau pur si simplu nu mai vor si nu-i intereseaza animalele lor de companie, sunt raspunzatori in mare parte de nenorocirile care se intampla pe strazi. Ar trebui educati oamenii, sa nu fie nesimtiti. Un caine ajuns pe strada nu mai poti sa-l controlezi decat greu, iar adaposturile si asa pline, nu fac fata financiar. Voluntariatul nu prea functioneaza la noi, asa ca oameni buni: EDUCATI-VA!
Postat 17 Decembrie 2012, 12:40 de v
vointa poporului este sfanta: sarmale gratis
Aceasta \"avocata\" s-a dovedit ca este potrivita sa ne reprezinte in Parlament alaturi de grevista foamei, de oierul crestin, de infractorii imuni, de nepoata lui Norica, de votantii la doua maini, de secretarele de la Ferma, de zglobia de pe Canapeaua lui Crin, etc. De ce nu apare in poza de grup a parlamentarilor de Bihor la brat cu doamna Sonia?
Postat 17 Decembrie 2012, 12:27 de colt alb
"a" impusca-te
"a" esti un nesimtit,un nepoliticos,o ****..i-ati tu un vibrator si bagati-o in gura.
Postat 17 Decembrie 2012, 11:19 de Nu ma las...prostit
Il respect pe doamna
Doamna Elena,nu cititi comentariile rautacioase de mai jos,le-au scris oamenii primariei sau al hingherilor.Va respect pt.ceea ce faceti si sper sa aveti o viata lunga plina de bucurii!
Postat 17 Decembrie 2012, 11:16 de Nu ma las...prostit
pt. someone
Nu inteleg un singur lucru... domana ajuta animalele, si ce adaca...i afara de aceasta doamna mai sunt 200000 de cetateni in oradea, daca fiecare ar ajuta o persoana sau un animal, nu am avea probleme sociale...deci cred ca nu ar trebui sa jugnim aceasta doamna... cui nu-i plac animalele sa ajute un batran sarac...dar deobicei, cine ajuta un animal, ajuta si o batranica ... dar suntem prea putini cine vor sa ajute.... asta e problema
Postat 17 Decembrie 2012, 11:15 de ely
a
femeie !!!!!!!!!...i-ati un vibrator si lasa cateiii in pace...dar mai presus de toate lasa copiii sa se plimbe linistiti nu cu frica sa fie muscati de vre-o potaie vagabonda
Postat 17 Decembrie 2012, 10:42 de a
O parere
Ar fi mai bine sa ne ajutam in primul rand noi intre noi, OAMENII, ca suntem destui cu probleme, iubesc animalele dar pana sunt alte prioritati.....sunt foarte multi oameni care nu au ce manca si noi tinem mortis sa aparam drepturile cainilor....hai sa nu cadem de cealalta parte a calului.
Postat 17 Decembrie 2012, 10:14 de Delia
copiin vs animale
sunt atatia copii si batrani neajutorati asta nu inseamna cruzime impotriva animalelor dar trebuie sa vedem realitatea
Postat 17 Decembrie 2012, 00:08 de someone
Majoritatea posesorilor de caini-nesimtiti
Normal ar fi ca legea sa-i pedepseasca aspru si pe posesorii de caini care nu-i respecta pe ceilalti cetateni, respectiv lasa cainii sa se cace taman in fata blocului sau casele vecinilor si nu a lor si lasa cacatul acolo !!!!!
Postat 16 Decembrie 2012, 18:04 de Cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON