URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2019, 14:12

Argumente pentru o statuie a Regelui

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O bună parte a comunităţii maghiare din Oradea doreşte ca Sfântul Ladislau, întemeietorul oraşului, să aibă o statuie ecvestră în Piaţa Unirii, în partea dinspre Criş a bisericii catolice care poartă numele marelui Rege. O parte a cetăţenilor de etnie română susţin doleanţa.

Care sunt argumentele pe care se bazează cererea? În primul rând, criteriul proporţionalităţii. În acest moment, în spaţiul central, cel mai important al urbei noastre, sunt amplasate patru statui. Ele întruchipează personalităţi care au avut un rol important în crearea României de astăzi. Este un lucru foarte important în istoria românilor şi este de înţeles că generaţia de astăzi aduce un omagiu celor care au înfăptuit acest act istoric.

Însă, prin prezenţa exclusivă a personalităţilor româneşti, comunitatea maghiară, cu o pondere de aproape 25% din oraş, simte pe bună dreptate că nu este reprezentată în planul simbolisticii Pieţei. Ar fi corect şi echitabil ca şi comunitatea maghiară să beneficieze de o statuie.

Apoi, sunt argumente legate de personalitatea Regelui. Prin ridicarea în cinstea Fecioarei Maria a unei mănăstiri care ulterior va deveni sediu al capitlului compus din 24 de canonici, Ladislau a pus baza oraşului Oradea. Personalitatea Sfântului Ladislau leagă românii şi maghiarii, prin lupta pentru păstrarea creştinismului, importantă pentru ambele popoare, iar fiica Regelui, Paraschiva, a devenit sfântă bizantină, apreciată în religia ortodoxă.

Nu trebuie ignorat că, prin amplasarea statuii Sfântului Ladislau în aceeaşi piaţă cu personalităţi din istoria românească se realizează o imagine de multiculturalism specific acestei zone.

Amplasată în locul propus, statuia nu ar afecta unitatea celorlalte statui importante pentru comunitatea românească. Dar existenţa în aceeaşi piaţă a tuturor statuilor poate fi considerată o reconciliere simbolică româno-maghiară.

Zatykó Gyula
Consilier al primarului Ilie Bolojan

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Mint ungurii de ingheata apa vara
Revizionismul este politica de stat la budapesta. Condamna public decizia de la Trianon. Politicienii unguri din Romania au aceleasi viziuni extremiste. Separatism, segregationism, autonomie teritoria, enclavizare etnica. Totul pt tara mama. De aici incepe scandalul, oricat ar incerca ungurii sa minta ca e altfel. Aceste lucruri sunt cunoscute in capitalele imortante ale lumii. Politicienii unguri, atat cei din ungaria cat si cei din Romania, sunt alesi prin vot de catre unguri.
Postat 15 Iunie 2019, 22:34 de 232
Generalizarile
Strica- ungurii sunt sovini, romanii sunt tarani si cozi de topor, sunt afirmatii ridicol de false. Poate n-a fost cel mai bun exemplu cu Valea Uzului, dar tot n-ai priceput ideea de baza- nu poti face generalizari pentru ca gresesti. Ai prieteni maghiari, cunostinte? Chiar poti sa spui ca toti sunt sovini si uraciosi? Daca tu ca natie majoritara ai trei statui in pupu centrului, nu ti se pare normal ca vecinului tau maghiar, care tot roman este( daca nu cumva reusim sa-l aruncam in bratele extremismului prin actiunile noastre) care reprezinta o patrime din populatia orasului, nu merita si ei o reprezentare onorabila a unei personalitati care sa-l multumeasca? Chit ca nu e inventata! Ca nu-i tot una sa ai o statuie la periferie undeva in fata unei biserici, sau in centrul orasului. Ref la Valea Uzului, eu in locul tau as tacea. Pentru ca poti gresi. Nu stii cine au fost instigatorii. Te-ai gandit vreo clipa ca poate cineva doreste sa instige la ura romani cu unguri? Oare cine are de castigat?
Postat 15 Iunie 2019, 10:41 de cetateanbihorean
Unguri sovini si adulatori de Horty
De ce nu militati pentru ca in centru sa fie amplasata statuia Evei Heyman ? Daca tot a-ti deportat si ucis 2/3 din populatia evreiasca a orasului macar asta sa aveti curaj sa faceti. Dar sunteti prea lasi, prea nesimtiti. Rusine voua, natie urata ce sunteti !
Postat 15 Iunie 2019, 09:54 de feedback
cetateanbihorean
In legatura cu Valea Uzului, scrii o alta mare minciuna. Cei care au inceput scandalul sunt ungurii extremisti prin acoperirea cu saci negrii a crucilor Eroilor Romani si a monumentului din cimitirul international (cimitirul nu e proprietatea ungurilor) din localitate. De la inceput a fost intemeiat ca si cimitir international. Pe langa soldati romani si unguri sunt si soldati de alte nationalitati inmormantati acolo. Pe urma au incercat sa-i opreasca pe romani, de Ziua Eroilor, sa-si comemoreze eroii. Cata lipsa de toleranta si bun simt din parte extremistilor unguri. Nu sunt destule zile in an astfel incat fiecare sa-si comemoreze inaintatsii fara sa se incurce unii pe altii in acel cimitir ? Nu romanii ii impiedica pe unguri sa intre in cimitir. Ungurii ii impiedica pe romani sa-si cinsteasca eroii. Foarte urat din parte ungurilor sa se dedea la astfel de fapte nedemne. Suntem, totusi, in anul de gratie 2019. Primitivismul din mintile bolnave ale ungurilor extremisti ar fi trebuit sa dispara demult.
Postat 14 Iunie 2019, 23:13 de 1234
cetateanbihorean
Poti sa zici ca esti si chinez, tot aia e. Voi vreti statui a lui Ladislau in tot orasul ceea ce este aberant. Si podul din centrul orasului tot Ladislau se numeste. Satuia din fata bisericii romano-catolice din Oradea este o pozitionare perfecta pt statuie. O alta aberatie este aceea ca respectivul personaj "a intemeiat prima asezare atestata istoric pe aceste meleaguri", "El reprezinta intemeitorul asezarii care mai tarziu a devenit Oradea". :) Acum, pe bune, minciuni mai mari nu se pot pomeni. Ladislau a construit o cetate in zona in care, asa cum se stie, exista deja o localitate. Prima asezare atestata istoric, prin descoperiri, dovezi arheologice, nu prin povesti spuse de unii sau altii, este localitatea intemeiata de geto-daci pe aceste teritorii. In momentul in care a aparut Ladislau, zona era demult locuita de romani (daci, vlahi cum au fost numiti in perioade diferite ale istorie). El doar a pomenit despre existenta asezarii, nu a intemeiat-o. Cat despre toleranta, bun simt si "reconciliere", da, partidele unguresti boicoteaza sarbatorile romanilor (le-am enumerat mai jos), din oras si din tara. Partidele unguresti si Budapesta denunta TRIANON-ul, un act prin care s-a facut dreptate, redand romanilor dreptul istoric si juridic asupra Transilvanie, drept care le permite si ungurilor sa traisca in deplina libertate pe aceste teritorii. Nu le permite, insa, separatism etnic, teritorial, izolationism, "stat in stat" asa cum vrea revizionismul unguresc. Asta e situatia.
Postat 14 Iunie 2019, 22:57 de 1234
replica pentru 1234
1.Ca sa fii impacat de la inceput, sunt roman. 2. Statuie a lui Ladislau exista, dar nu este bine pozitionata fata de cele 3 existente deja in centrul orasului, mi s-ar parea normal sa fie mutata-n centru pentru ca Ladislau a intemeiat prima asezare atestata istoric pe aceste meleaguri. Ca aici traiau diverse triburi daco getice, asta nu sterse meritele lui Ladislau. El reprezinta intemeietorul asezarii care mai tarziu a devenit Oradea, orasul nostru al tuturor! 3. Tu glumesti? Nu maghiarii boicoteaza ziua nationala sau zilele eliberarii cum spui, ci un partid politic afiliat FIDESZ, mai exact Udmr, un Psd unguresc, care, coincidenta este un partid maghiar! Faci o mare confuzie! Asta ca si cum ai zice ca toti romanii urasc ungurii pentru ca unii romani au paricipat la evenimentele din Valea Uzului.
Postat 14 Iunie 2019, 22:05 de cetateanbihorean
Minciuni a la Zatyco Gyula
In primul rand nu Ladislau a intemeiat localitatea (devenita intre timp oras). Aici a existat o localitate inca de pe vremea dacilor. Numeroasele descoperiri arhelogice din Oradea demonstreaza clar acest lucru. Doi la mana, Ladislau are statuie in oras. Cate statui vor ungurii sa-i faca in Oradea ? Este aberant. Si podul din centru ii poarta numele. Semnatarul scrisorii vorbeste de o "reconciliere simbolica romano-maghiara", doar din punctul lui de vedere. Nici un cuvand despre boicotarea tuturor sarbatorilor romanilor (Ziua Nationala, Ziua Drapelului, Zilele Eliberarii orasului de sub teroarea ocupatiei unguresti, etc) de catre comunitatea maghiarilor din oras si din Romania. Asta denota lipsa de toleranta si respect fata de istoria adevarata a orasului, fata de romani, domnule Gyula.
Postat 14 Iunie 2019, 18:54 de 1234
Locul unde și regele merge pe jos
Da' o toaletă publică civilizată, în zonă, nu dorește nimeni? Toți vreți numa' statui ecvestre!
Postat 14 Iunie 2019, 17:04 de FaBULA
Sunt pentru statuia Regelui Ladislau
Nu inteleg de ce va temeti de o statuie a unei personalitati a Oradei? Asta ar dovedi asa cum spune autorul o conciliere romano-maghiara si ar dovedi o civilizatie si bun simt al comunitatii romanesti. Negarea amplasarii statuii nu are nici o justificare, doar ar dovedi micime de caracter si sovinism
Postat 14 Iunie 2019, 16:17 de cetateanbihorean
@vcs
Oradenii! Stii citi? Uite ce scrie honvedu: " O bună parte a comunităţii maghiare din Oradea doreşte ca Sfântul Ladislau, întemeietorul oraşului ...." Eu sunt la subiect, tu?
Postat 14 Iunie 2019, 15:52 de scortosul
@vcs
Oradenii! Stii citi? Uite ce scrie honvedu: " O bună parte a comunităţii maghiare din Oradea doreşte ca Sfântul Ladislau, întemeietorul oraşului ...." Eu sunt la subiect, tu?
Postat 14 Iunie 2019, 15:51 de scortosul
re. scortosul Raporteaza
"El este doar primul(pana acum) care pomeneste in scris de existent orasului Oradea!" Pana acum??? Si aceasta vreti sa falsificati? Chiar toate istoria? Daca ai cunoaste istoria orasului, si daca ai fi un oradean atunci ai respecta si istoria ei. Da sa fim numai la subiect. Cine a facut mai mult pentru Oradea Ferdinand, Mihai sau Laci???
Postat 14 Iunie 2019, 15:29 de vcs
Ladislau
Nu e întemeietorul orașului
Postat 14 Iunie 2019, 14:31 de Sandu1206
Sfantul Loti
... El este doar primul(pana acum) care pomeneste in scris de existent orasului Oradea! Asa ca lasati-o mai incet si mai molcom cu sfatul Loti! ...
Postat 14 Iunie 2019, 14:24 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON