URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2018, 12:37

Ambiţioasa Ingrid: La 15 ani, orădeanca Ingrid Huszár este una dintre cele mai bune înotătoare din România (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când părinţii au dus-o la bazinul de înot prima oară, Ingrid se temea şi să se apropie de apă. Nouă ani mai târziu, se simte cel mai bine în bazin.

Adolescenta legitimată la Clubul Crişul din Oradea este cea mai bună înotătoare a judeţului, adunând deja numeroase medalii şi trofee, ba chiar doborând două recorduri naţionale. Recent a participat şi la Jocurile Olimpice de Tineret, desfăşurate la Buenos Aires, iar Ingrid promite că nu se va opri până nu va ajunge şi la Olimpiada mare.

De la frică, la succes

Ingrid Huszár, fiica fostului viceprimar orădean István Huszár, a devenit înotătoare înainte să fie elevă. „Aveam 6 ani şi părinţii au decis să mă ducă la înot împreună cu fratele meu geamăn, Szabolcs. Nu neapărat ca să devenim sportivi profesionişti, ci ca să facem sport”, povesteşte tânăra.

Pe-atunci, se temea de apă şi i-a fost greu şi să coboare în bazin. De la prima lecţie, însă, şi-a învins frica. „Acum, în apă mă simt cel mai liniştită. Sunt concentrată pe ce trebuie să fac, nu mă mai gândesc la nimic altceva”, spune Ingrid.

La 8 ani a fost înscrisă la primul concurs de înot, dar din pricina emoţiilor şi a fricii n-a mai concurat. Pe următorul, însă, nu l-a mai ratat. „Era memorialul Herman Schier, am concurat la bras şi nu mi-a venit să cred că am luat locul II”, spune Ingrid.

Reuşita i-a dat încredere, aşa că, antrenată de Illes Zsolt, copila a participat apoi la tot mai multe concursuri, adunând an de an numeroase medalii. În 2013, proba preferată, bras, i-a adus primul titlu de campioană naţională, căruia i-au urmat curând şi altele.

Multiplă campioană

În urmă cu doi ani, Clubul Crişul a desemnat-o cea mai bună sportivă a anului, după ce a adunat o puzderie de premii. De pildă, la Campionatul Naţional pentru cadeţi a urcat pe podium de cinci ori, la Cupa Digi a obţinut patru medalii de aur, a participat pentru întâia oară la Campionatul Europei Centrale, ba chiar a doborât şi două recorduri naţionale!

„Primul meu record a fost la 100 metri bras şi era nedoborât de 20 de ani”, spune sportiva, cu mândrie şi modestie deopotrivă. Deşi se bucură pentru fiecare performanţă, ţinteşte, de fapt, tot mai sus.

Anul trecut, deşi elevă în clasa a VIII-a, deci având mai mult de învăţat, şi-a continuat performanţele. A participat cu lotul naţional la Concursul ţărilor central-europene pentru juniori şi a fost prima sportivă a clubului orădean care a cucerit după 1989 medalii de aur ale Ligii Europene de Nataţie. Fireşte, clubul a declarat-o din nou cea mai bună componentă...

Calificată la olimpiadă

Antrenată acum de Cristina Madău, Ingrid s-a remarcat şi anul acesta la Campionatul Naţional, de unde s-a întors cu 12 medalii, din care 8 de aur. La Campionatele Europene de Natație din Finlanda și la Internaționalele României de la București a cucerit 7, dintre care două de aur și trei de argint. Reuşitele, la care s-a mai adăugat şi un bronz câştigat la Jocurile Mondiale Gimnaziale din Maroc, au dus-o în echipa olimpică a României, care a concurat în septembrie la Jocurile Olimpice de Tineret.

Alături de alţi trei înotători români, Ingrid a făcut deplasarea la Buenos Aires, unde a fost fascinată de atmosfera satului olimpic. „E ceva extraordinar, o atmosferă greu de descris, cu atât de mulţi sportivi din toată lumea”, povesteşte orădeanca. S-a întors acasă supărată, însă, fiindcă s-a clasat doar pe locul 27. În mod cert, numeroşi sportivi o invidiază, totuşi, chiar şi pentru participare!

Ambiţii mari

Experienţa din Argentina a făcut-o pe Ingrid să muncească şi mai mult, tânăra fiind hotărâtă să se califice la Jocurile Olimpice pentru seniori. „Trebuie să ajung ori la Tokyo în 2020, ori la Paris în 2024”, zice sportiva.

Bineînţeles, pregătirea nu este deloc uşoară. Elevă în primul an de liceu la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Ingrid trebuie să îmbine sportul cu învăţătura. În fiecare zi, după ore, merge la antrenamente, ba adesea şi înainte de orele de şcoală, chiar dacă pentru asta trebuie să se trezească cu noaptea în cap. În plus, face şi antrenamente de forţă, astfel că nu prea îi mai rămâne timp de distracţie.

Totuşi, nu se plânge că nu poate ieşi la cinema ori la petreceri cu prietenii. „M-am gândit serios şi am decis că prefer să trag tare acum, să mă strădui să ajung cât mai sus”, spune adolescenta. Vrea să devină un nume mare în înotul românesc, poate chiar mondial. Iar pentru a-şi îndeplini visul, e gata pentru orice sacrificiu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON