URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Aprilie 2014, 12:11

Afară cu fiarele! Primarul Ilie Bolojan vrea să interzică funcţionarea depozitelor de fier vechi în zonele rezidenţiale ale oraşului

Afară cu fiarele! Primarul Ilie Bolojan vrea să interzică funcţionarea depozitelor de fier vechi în zonele rezidenţiale ale oraşului ADUNĂTURI DE VECHITURI. La depozitele de fier vechi din oraş nu se strâng doar fiare, ci şi PET-urile furate de prin oraş de oamenii străzii. Iar în timp ce aici zac mormane întregi de flacoane, utilajele de la salubritate se plimbă degeaba prin oraş, pentru colectarea lor din pubele şi containere...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ele însele învechite şi cu un aspect slut, la fel ca vechiturile pe care le adună, depozitele de fier vechi au mari şanse să migreze, vrând-nevrând, din cartierele oraşului spre zona industrială. Convins că la aceste depozite ajung în mare măsură doar fiare furate, primarul Ilie Bolojan va supune dezbaterii publice un proiect de Hotărâre de Consiliu Local privind interzicerea acestor depozite în zonele rezidenţiale.

Înainte ca dezbaterea să aibă loc, edilul a şi făcut planuri pentru unele terenuri pe care acum se află aceste depozite. De pildă, strada Barcăului se va transforma într-o veritabilă bază sportivă pentru cartierul Ioşia.

Mărunţişuri, dar utile

În ultimele luni, agenţii Poliţiei Locale au fost tot mai des sesizaţi de orădeni care s-au trezit fără clanţe la uşi şi porţi, îndeosebi dacă acestea erau din cupru. "Nu este vorba de valori mari, dar e deranjant să mergi acasă şi să constaţi că nu poţi deschide uşa", spune primarul Ilie Bolojan.

Pe lângă clanţe, hoţii şutesc cam orice este din metal şi poate fi "operat" rapid. Numeroase asociaţii de proprietari reclamă că le dispar lacătele de pe ţarcurile în care închid pubelele, de la garaje, sau te mai miri ce alte obiecte.

Aşa că, pornind de la convingerea că la depozitele de fier vechi din oraş nu ajung decât obiecte furate, întrucât colectarea naturală a fiarelor s-a cam încheiat, Bolojan a decis: vrea să interzică acest tip de depozite de pe teritoriul oraşului.

Mutate la extremităţi

Angajaţii Primăriei lucrează acum la un proiect de Hotărâre de Consiliu Local care să prevadă că astfel de depozite vor mai putea funcţiona doar în zonele industriale ale oraşului, nu şi în cele rezidenţiale şi aglomerate. Astfel, hoţii vor fi descurajaţi măcar şi prin faptul că vor trebui să bată cale mai lungă ca să valorifice furăciunile.

Detaliile vor fi stabilite în urma unei dezbateri publice pe care Primăria o va organiza în luna mai, urmând ca proiectul să fie supus votului Consiliului în iunie. Dacă va deveni lege, depozite cum sunt cele din zona de case a Ioşiei ori din Velenţa vor trebui să se mute, cu tot cu hardughiile ruginite în care funcţionează.

Relocarea nu-i va descuraja doar pe hoţii de fier vechi, ci şi pe cei de PET-uri. De câteva luni, angajaţii operatorului de salubritate RER Ecologic Service au sesizat că recipientele de colectare a deşeurilor reciclabile sunt golite înainte ca ei să ajungă pentru a le descărca în utilajele dedicate exclusiv lor. Aşa că, de multe ori, maşinăriile străbat în van oraşul, în căutare de reciclabile, chit că, teoretic, furtul deşeurilor este interzis prin lege.

Schimbarea la faţă

Deşi planul său n-a devenit încă realitate, primarul Bolojan a şi găsit o întrebuinţare terenurilor de pe strada Barcăului, situată între străzile Oneştilor şi Densuşianu, zonă în care în prezent funcţionează două astfel de depozite. De altfel, întreaga stradă va fi dezafectată şi transformată într-un coridor verde al cartierului Ioşia, după ce Primăria, stăpână pe o parte din terenuri, va ajunge la o înţelegere cu ceilalţi proprietari de aici, firmele Transgex şi CIAC.

Zona va fi salubrizată, vor fi amenajate locuri de parcări, iar în locul barăcilor care o populează acum va apărea o bază sportivă în aer liber, întinsă pe 2 hectare. Pe alte 3 hectare municipalitatea va amenaja spaţii verzi şi o pistă de biciclete ce va face legătura cu strada Oneştilor, iar de acolo, cu zona hypermarket-urilor Auchan şi Obi, cu noul campus şcolar, cu Universitatea şi, înaintând de-a lungul Peţei pe lângă gardul unităţilor militare, va ajunge în zona Cantemir, Lotus Center şi şoseaua de centură.

Această pistă de biciclete va avea, în total, o lungime de 5,5 kilometri, va fi realizată cu bani europeni, iar lucrările de amenajare vor fi scoase la licitaţie în următoarele zile, având ca termen de execuţie luna septembrie a acestui an. Şi uite aşa, în locul unei zone posomorâte şi dezolante, cum arată astăzi, strada Barcăului va deveni una plină de vitalitate...


VOCEA STRĂZII
Primarul Ilie Bolojan vrea să scoată depozitele de fier vechi în afara oraşului. Cum vi se pare iniţiativa?

02-Ramona-Irimes_bihoreanul.jpgPe partea estetică ar fi un lucru bun, dar nu cred că măsura va descuraja furtul de fier vechi. Cei care se ocupă de asta se vor descurca şi aşa.
Ramona Irimeş (foto), 26 ani, vânzătoare

Ideea chiar nu e rea. Nu ştiu dacă va descuraja furtişagurile, dar măcar nu îi vom mai vedea pe cei care adună fier vechi cu cărucioarele acelea prin oraş.
Mihai Anton, 65 ani, pensionar

Cei care sunt nevoiţi să se descurce din adunarea de fier vechi se vor ocupa de asta şi în continuare. Ideea e bună, însă, pentru aspectul oraşului.

Adorjan Gyöngyi, 80 ani, pensionară

02-Petru-Boar_bihoreanul.jpgNu cred că e bine să-i descurajeze pe cei care strâng fier vechi. Până la urmă din orice plată făcută o parte merge prin impozit la stat.
Petru Boar (foto), 50 ani, muncitor

Pare a fi o iniţiativă bună. Cred că în ceea ce priveşte înfăţişarea oraşului va fi un câştig să nu mai avem aceste depozite de fier vechi.
Adriana Maghiar, 42 ani, asistent universitar

Sunt de acord cu iniţiativa. Nu văd aspecte negative în această decizie. Sper doar să se bucure şi de succes şi să se reducă furturile din oraş.
Csak Lucian, 26 ani, operator calculator

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
aiurea
Dar ferma de porci lui Ghilea care impute orasul in Rogerius de nu poti nici respira aia nu o muta??? Bine ca garda de mediu sta cu geamurile inchise sa nu le puta la nas dar merg la firme amarate sa amendeze pentru o picatura de ulei pe beton. Dar ce sa mai zici daca ii aduni pe toti la un loc Bolojan, si toata gasca de prefecti, subprefecti faci o ferma de porci de se impute pana la ceruri.
Postat 26 Aprilie 2014, 14:36 de Bondarel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON