URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2019, 08:50

2020, anul parcurilor: Pentru noul an, Primăria Oradea a comandat amenajarea a şase zone mari de recreere

2020, anul parcurilor: Pentru noul an, Primăria Oradea a comandat amenajarea a şase zone mari de recreere UNUL DIN CINCI. În 2019, Primăria Oradea şi-a propus să amenajeze în oraş cinci aşa-numite coridoare verzi, dar lucrările au demarat doar la cel de pe strada Barcăului (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Până la finalul anului 2020, Primăria şi-a propus să crească suprafaţa verde a Oradiei cu încă 12 hectare, prin amenajarea a şase zone mari de recreere în cartierele oraşului. Deocamdată, majoritatea acestor proiecte sunt doar pe hârtie, şantierele propriu-zise urmând să fie deschise în anul care stă să înceapă.

Coridoare verzi

Una din ambiţiile edililor Oradiei este transformarea unor spaţii degradate în zone verzi, unde orădenii să se relaxeze în aer liber, înconjuraţi de copaci şi flori. Pentru asta, Primăria a pregătit proiecte cu finanţare europeană pentru amenajarea a cinci aşa-numite coridoare verzi: câte unul pe străzile Barcăului, Coriolan Pop (la capătul blocurilor ANL din Calea Aradului), Ion Bogdan (lângă sediul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri), Aurel Covaci (în cartierul Soarelui), respectiv unul în cartierul Grigorescu. Pregătite din anul 2018, toate proiectele au fost scoase la licitaţie şi atribuite în acest an, dar numai în cazul unuia a început efectiv munca în teren.

Amenajarea coridorului de pe strada Barcăului, lucrare adjudecată de firma Construcţii Bihor pentru suma de 7,7 milioane de lei, a debutat în noiembrie, cu dezafectarea platformelor betonate ale fostelor depozite care au fost pe această arteră. În locul lor, până în luna mai, pe terenul de 3,8 hectare va fi amenajată o zonă de fitness în aer liber, cu aparate şi pentru persoane cu dizabilităţi, şi spaţii de joacă pentru copii. De asemenea, zona va avea o pistă de alergat, toaletă greu de vandalizat şi reţea de internet wireless.

Va urma

Celelalte patru coridoare verzi sunt încă în faza de proiectare. Licitaţiile pentru aceste lucrări au demarat cu întârziere fiindcă Primăria a primit iniţial acceptul autorităţilor centrale pentru finanţarea lor din fonduri europene, dar ulterior avizul a fost retras, pe motiv că Oradea ar fi accesat deja o sumă prea mare. În final, municipalitatea şi-a asumat plata lucrărilor din bugetul local.  

Pentru toate cele patru coridoare verzi, licitaţiile de proiectare şi execuţie au fost câştigate de firma sătmăreană Saminstal, care va primi de la Primărie 10 milioane lei pentru amenajările de pe străzile Coriolan Pop (o suprafaţă de 0,8 hectare), Ion Bogdan (1,4 hectare) şi Aurel Covaci (3,1 hectare), respectiv 5,9 milioane lei pentru cel din cartierul Grigorescu (1,2 hectare).

Cel mai spectaculos va fi coridorul verde din Grigorescu, care va avea în centru un mic lac, în jurul căruia se vor planta copaci şi se vor amenaja zone de sport şi de promenadă. Celelalte vor avea şi ele zone de relaxare şi spaţii de joacă. De pildă, coridorul din cartierul Veteranilor (strada Coriolan Pop) va avea şi mese de ping-pong şi şah.

Toate aceste lucrări vor începe în 2020 şi au termene diferite de execuţie de la 5 la 10 luni.

Parc-şcoală

Concomitent, Primăria a pregătit proiectul pentru un parc nou în cartierul Nufărul. Concret, între clădirea Trade Center şi străzile Meiului şi Vavilov, peste drum de Parcul Salca, va fi amenajată, pe bani europeni, o grădină ce va fi deopotrivă un loc educativ şi recreativ.

Întins pe o suprafaţă de 5 hectare, parcul va avea o grădină botanică cu plante tropicale, o casă a fluturilor, un centru de cercetare, un restaurant cu bibliotecă botanică, un muzeu botanic, locuri de joacă pentru copii de vârste diferite şi un pavilion pentru organizarea unor evenimente, de la petreceri de vară până la concerte. Cele două parcuri Salca vor forma cea mai mare zonă verde din Oradea.

În anul care acum se încheie, investiţia a fost doar aprobată de Consiliul Local, proiectarea şi execuţia ei urmând să fie licitate în 2020.

Promenadă fără copaci

Tot în 2019, Primăria Oradea a deschis şantierul unui parc pe strada Morii, în spatele magazinului Selgros. Pe o suprafaţă de 1.800 mp, firmele Trebor Drum Construct şi Edildrum Construct amenajează zone de odihnă, de mişcare şi de joacă, pentru cei mai mici dintre orădeni. Valoarea investiţiei este de 590.000 lei.

Bilanţul verde al municipalităţii mai cuprinde şi lucrările de amenajare a promenadei de pe malul stâng al Crişului Repede, în centrul oraşului. Investiţia este aproape de finalizare, dar nu va mai avea copacii mari şi falnici pe care îi anunţase municipalitatea în vară, explicaţia fiind că reţelele subterane împiedică plantarea lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
CrisDumi
Te plictisești??? Fără mine ??? Dar nu ești singurul. Am revenit cu forțe noi
Postat 30 Decembrie 2019, 22:06 de sandu1260
Toți sunt "deștepți" când comandă ceva pe banii altora !?!
La recepția de lucrări însă, se screm să se justifice ... că au uitat câte ceva, ba apă ba trotuar, ba floricele ba luminițe !?!
Postat 30 Decembrie 2019, 14:56 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON