URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Ianuarie 2011, 15:13

"Benzinarul" ecologist

"Benzinarul" ecologist 3 ÎN 1. Locul de muncă al orădeanului Răzvan Marchiş, 43 de ani, e o staţie de benzinărie, pe care o şi conduce, dar relaxarea desăvârşită o simte în mijlocul naturii, în munţi şi peşteri. Tocmai pentru grija ce o poartă mediului înconjurător s-a decis să intre în politică, fiind preşedintele Partidului Ecologist Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E şeful unei benzinării din Oradea, dar şi ecologist convins, chiar şef al filialei Partidului Ecologist. Îndrăgostit de natură, Răzvan Marchiş se declară mândru că locuieşte într-un judeţ cu care natura a fost darnică. Tocmai de aceea, este împotriva proiectului imobiliar ce ar trebui să se dezvolte în Padiş, zonă despre care spune că e atractivă tocmai pentru că e "virgină".

Cât despre Oradea, crede că cea mai mare problemă o constituie lipsa spaţiilor verzi, condamnând şi el bisericile şi privaţii care au furat din "iarba" oraşului ca să ridice clădiri. Iar dacă PER va avea de la următoarele alegeri un consilier local în municipiu, Marchiş garantează că, pe lângă mai multe spaţii verzi, Oradea va avea şi centură verde, nu doar pomi plantaţi în faţa marilor hypermarketuri...

Protestele, în loc greşit

În anii '90, Răzvan Marchiş era un adolescent ce îşi dorea să devină geolog. Făcea parte din mai multe cluburi de speologie şi voia să-şi petreacă tot timpul studiind şi admirând peşterile. "În Munţii Apuseni sunt cele mai frumoase peşteri din ţară", e convins Răzvan. În plus, drumeţiile erau deja un obicei vechi, deoarece de mic fusese dus de părinţi numai la munte.

Când a terminat liceul, s-a înscris la Facultatea de Geologie din Cluj. La finalul studiilor şi-ar fi dorit să lucreze în domeniu, însă a realizat că un geolog are puţine opţiuni în România. Putea să predea sau să lucreze prin vreo mină, însă nicio variantă nu i-a plăcut. "Rămânea calea emigrării, dar nu cred că sunt născut să plec din România". Aşa că s-a întors la Oradea, ajungând acum să fie administratorul staţiei de benzină Petrom OMV de pe bulevardul Decebal.

Bomba din Padiş

Pe lângă munca de zi cu zi, Răzvan şi-a păstrat interesul pentru natură. Este membru în Corpul Voluntarilor de Mediu din Bihor, structură ce funcţionează pe lângă Garda de Mediu şi care organizează acţiuni de ecologizare, educative şi de patrulare. Cu sau fără colegii voluntari, orădeanul merge cât de des poate în drumeţii. Destinaţiile preferate sunt Padişul, Cetăţile Ponorului, Stâna de Vale, Peştera Urşilor, zona Şuncuiuşului, barajul Leş.

"Frumuseţea Padişului constă în sălbăticia naturii. E o natură virgină, dar din păcate nu cred că va mai rămâne aşa mult timp", zice Răzvan, referindu-se la proiectul imobiliar care ar urma să se dezvolte în zonă şi pe care ecologiştii l-au denunţat ca fiind ilegal, deoarece se află chiar în perimetrul zonei protejate, unde construcţiile sunt interzise. "Padişul atrage tocmai pentru că se face turism cu cortul şi rucsacul. Să pui 3-4 hoteluri acolo e ca şi cum ai detona o bombă atomică", acuză ecologistul.

Liderul ecologiştilor politici

Din preocuparea pentru ecologie, Marchiş a intrat în 2003 în Partidul Ecologist Român, filiala judeţeană fiind acum condusă de el, chit că recunoaşte că nu îi e dragă politica. În Bihor, partidul are cam 800 de membri iar, după spusele lui Marchiş, oamenii de rând îi înţeleg rolul şi nu prea. "Ne sună să ne spună că se taie copaci. E bine că se sesizează, dar mă întristează că oamenii ar vrea să fie totul verde, dar fără implicarea lor".

Regretul lui politic cel mai mare este că în Oradea PER nu are niciun consilier local. "Avem în judeţ 11 consilieri locali, însă trebuie şi în Oradea. Pentru următoarele alegeri ne vom pregăti un candidat bun", promite şeful PER. Nu ştie încă cine va fi acela, dar e aproape convins că nu va fi el. "Nu mă pasionează politica atât de mult".

Promisiuni

Dacă PER va avea un cuvânt de spus în Oradea, liderul partidului spune că se va face o centură verde. Deşi administraţia locală susţine că a demarat un astfel de proiect, Marchiş nu crede în el. "A planta zeci de copaci în faţă la OBI sau la Selgros nu înseamnă că faci centură verde. Trebuie să pui două rânduri de copaci de-a lungul întregii şosele".

Totodată, Răzvan consideră că oraşul are nevoie de mai multe spaţii verzi, lipsa acestora fiind cea mai mare problemă a municipiului. "Pe lângă că avem deficit, s-au mai distrus spaţii verzi şi pentru biserici şi tot felul de construcţii private", constată el.

Până la promisiuni electorale, Marchiş speră să reuşească, prin fapte mici, să schimbe mentalitatea celor din jurul său. E convins că oamenii trebuie educaţi intensiv în spirit ecologic, la fel cum ştie că această educaţie îşi va vedea rodul abia peste 2-3 generaţii. Speră doar ca pentru anumite comori ale naturii acel moment să nu fie prea târziu...


 "Înţeleg că a ajuns cuţitul la os, însă aceste proteste privind preţul benzinei nu se adresează unde trebuie. Trebuie făcute la Guvern"

Răzvan Marchiş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@cosi
:)) te simti cu musca pe caciula ? e problema ta ! virgina, este un mister de candoare si frumusete, in vreme ce cealalta, este ...stii tu bine cum.
Postat 31 Ianuarie 2011, 20:39 de gmt
minciuni
I-auzi: 1. "Dupa ce a terminat liceul s-a inscris la Geologie". A terminat liceul in 1986 si s-a tot chinuit sa intre la facultate pina in 1989. Abia dupa revolutie in 1990 cind s-a marit numarul de locuri la universitati, ca sa intre tot prostu', a reusit si el sa intre. E adevarat ca era doar inscriere, nu examen serios cum era inainte de revolutie. Ca de aia au intrat toti bolovanii. 2. Dupa ce a terminat avea varianta sa predea. I-auzi frate, asa oricine putea si poate sa predea. Sa predea ce si cui? A mers sa vinda tigari ca atita la dus capu'.
Postat 31 Ianuarie 2011, 13:00 de cucu
@adrian
nu a unei gradinitze ci a unui centru de dezintoxicare... Si eu am avut ghinionul sa il cunosc pe acest nevertebrat. un idiot plin de el dar prost ca noaptea. asa ca nu ma mira nici ipocrizia asta. ce ma scarbeste in schimb e lipsa "jurnalistilor" de profesionalism. sunt ecologisti in oradea dar asta nu e unul din ei. reclama pe bani grei se numeste asta....
Postat 31 Ianuarie 2011, 11:38 de me2
un escroc
Nesimtitul asta e ala care, in urma cu circa 2 saptamani, dupa ce vreo 20 de masini au alimentat la "statia lui" de maxim 1 leu fiecare, ca o manifestatie PASNICA impotriva scumpirii carburantilor, fugea dupa cameramanul TVS si dupa reporter, injurandu-i ca la usa cortului si incercand sa le ia camera ! Ca cica "e domeniu privat". Si noi care credeam ca nu i-a lasat ma-sa mostenire o bucata de teren fix in mijlocul orasului. Ameninta pe toata lumea si facea efectiv spume la gura, a chemat paza, politia, toate alea. Ecologistul pi.dii ma-sii ! Intrebati-l pe Bogdan Costea, reporterul TVS din seara aia. Un nemernic si un mincinos i.m.p.u.t.i.t ! Daca ii faceti o asa reclama, probabil ca v-a platit bine, sau masinile sefilor ziarului vostru alimenteaza moca de la dobi.ocul asta !
Postat 31 Ianuarie 2011, 07:33 de Gigi de la scularie
mda... ecologist
Pai, poate ca intentionat s-a instalat in functia respectiva, ca sa saboteze din interior flagelul emisiilor de CO2. Glumesc! Oricum, aflati ca dl. Marchis e unul dintre cei mai nonsalanti - asta ca sa nu zic NESIMTITI - oradeni. Ca om, ma refer.... Am avut ocazia sa ma conving personal de mai multe ori, din pacate...
Postat 30 Ianuarie 2011, 23:07 de Ali Baba
ciudat
Numai mie mi se pare ciudat si total nepotrivit ca un ecologist sa fie administratorul unei statii de benzina? In timpul liber, cand este ecologist, spune ca trebuie sa protejam natura, sa consumam cu ratiune, iar cand este la servici, vrea sa vanda cat mai mult combustibil - deci sa se polueze cat mai mult (daca nu vinde destul combustibil, nu mai castiga bani sa traiasca)...foarte interesant...ce mai urmeaza oare? Un traficant de droguri care e directorul unei gradinite sau a unei scoli?
Postat 30 Ianuarie 2011, 21:53 de adrian
vai de tara asta
Domnule GMT, tu esti afemeiat? se vede tare asta. Vai de capul tau. Toata stima pentru domnul Marchis si vointa lui, ar trebui sa ne cunoastem si sa facem o actiune la nivel de judet impotriva astora, am avea multi sustinatori. Actiunea ar fi bine facuta chiar acolo la Padis. Astept sa incercam sa facem ceva....
Postat 30 Ianuarie 2011, 20:01 de cosi
asa e
;) virgina, are intotdeauna un plus de atractivitate. la fel e si cu zona Padis.
Postat 30 Ianuarie 2011, 17:22 de gmt
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON