URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 August 2010, 13:21

"Ac de cojocul" orădenilor care nu declară numărul real de persoane în contractele cu RER: ne iau la numărat!

"Ac de cojocul" orădenilor care nu declară numărul real de persoane în contractele cu RER: ne iau la numărat! PRIMIŢI CU TAXA? Pentru ca străzile să nu mai fie pline cu tot soiul de recipienţi cu deşeuri, Poliţia Comunitară verifică fiecare adresă în parte şi cere orădenilor să declare numărul real al persoanelor care locuiesc în imobilele respective. În caz contrar, agenţii aplică fără milă taxa specială de salubritate...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucru de-a dreptul îngrijorător pentru un oraş cu pretenţii europene: din cei 206.000 de locuitori ai oraşului, doar 140.000 plătesc pentru gunoiul pe care îl produc, încheind contracte cu operatorul licenţiat de salubritate. Dacă până acum deşeurile celor peste 60.000 de şmecheri se adunau pe socoteala tuturor celorlaţi, situaţia se va schimba curând...

O treime "pe lângă"

Deşi la începutul anului operatorul licenţiat al Oradiei, RER Ecologic Service, a preluat toate contractele pe care firma Urbana le avea în oraş, nu toţi orădenii au ajuns clienţii RER. "Din cei aproximativ 206.000 de orădeni, cu noi au contract doar vreo 140.000", explică Ionel Ban, director de producţie în cadrul societăţii. Asta înseamnă că mai bine de o treime dintre orădeni nu plătesc pentru curăţenie!

Nu numai orădenii fără contracte de salubritate sunt însă "evazionişti", ci şi cei care declară un număr nereal (de obicei una sau două) de persoane din gospodărie. Asta înseamnă că primesc pubele mai mici în comparaţie cu necesităţile lor, iar când vine ziua golirii acestora, în faţa caselor ori a scărilor de bloc "răsar" tot felul de saci, oale şi alţi recipienţi.

La numărătoare

Autorităţile locale au găsit însă o soluţie pentru această problemă, prin colaborarea dintre RER, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor (DEP) şi Poliţia Comunitară. Concret, operatorul de salubrizare a înmânat DEP datele tuturor contractelor încheiate, din care reiese pentru fiecare adresă în parte câte locuinţe au contracte şi, numeric, câte persoane din aceste locuinţe plătesc serviciul de colectare a deşeurilor. DEP va compara aceste cifre cu propria bază de date, verificând dacă numărul de persoane declarat la RER corespunde cu cel adevărat.

Discrepanţele sesizate vor fi transmise apoi Poliţiei Comunitare, agenţii având sarcina să-i contacteze pe cei care locuiesc la adresele unde informaţiile RER nu corespund cu cele ale DEP. "De Poliţia Comunitară depinde reuşita acestei operaţiuni. Agenţii pot trece cu vederea sau pot să-i determine pe oameni să-şi încheie contracte şi să-şi declare numărul real", spune directorul de producţie al RER. Cum? Simplu: aplicând taxa specială instituită tocmai pentru contravenienţi.

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, până acum toţi orădenii notificaţi şi-au încheiat contracte, motiv pentru care niciunul nu a fost pus să achite taxa specială. Iar cum aceasta e de două ori mai mare decât costul contractului cu RER, se poate spune că au făcut o mişcare deşteaptă: au preferat soluţia cinstită şi mai ieftină!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
da rusine inchidem ochii e mai sanatos
ar face bine sa verifice si cati flotanti exista in realitate pe acte si cati la negru dar cu un pachet de TIGARI se rezolva problema! ignoranta cea mai buna solutie inchdem ochii si toata lumea e fericita, nu intrebati presedintele intrebati vecini va spun ei cate persoane intra sau ies, restul e munca de mantuiala adica superficiala. a si mai mult MINCIUNA verbala nu se pedepsete penal , doar cea declaraata in fata NOTARULUI, upsss
Postat 12 August 2010, 15:09 de ANA
pubele si gunoi
Ar fi bine politia comunitara daca tot se implica in acest proces binevenit, sa VADA cati oradeni care vin cu masinile prin santul Cetatii la Piata Cetate, isi desarta portbagajele pline de deseuri - de cele mai multe ori materiale de constructii - in pubelele Asociatiilor de proprietari din Centrul Civic. Locuitorii din zona au mai sesizat acest aspect, fara a se fi luat nici o masura pana in prezent. Inspectorul zonal desemnat de PMO, ce atributii are ??? Ca nu-l vedem la fata.
Postat 12 August 2010, 14:11 de cristian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON