URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Noiembrie 2010, 16:47

Uzul de substanţe opioide

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Opioidele sunt droguri asemănătoare opiului având un efect antialgic şi, în mai mică măsură, efecte sedative şi euforice. Drogurile opioide includ heroina, morfina şi codeina; codeina este inclusă în numeroase medicamente antitusive şi antialgice. Fiecare dintre aceste droguri poate produce dependenţă, sindromul de abstinenţă pentru oricare dintre acestea putând fi tratat prin administrarea oricărui alt drog opioid.

Morfina şi heroina se obţin direct din mac. Medicamentele semisintetice produse din morfină includ hidromorfona, codeina, heroina şi oxicodona. Există şi opioide sintetice 100%, ca meperidina, metadona, pentazocina şi altele. Important este că toate aceste substanţe, inclusiv aproape toate analgezicele din farmacii, sunt capabile să producă euforie şi dependenţă psihică şi fizică dacă sunt luate în doze mari pe perioade lungi de timp. Efectele opioidelor sunt reletiv benigne şi rapid reversibile, cu excepţia situaţiilor de supradozare. Opioidele produc o scădere a motilităţii tractului digestiv, rezultatul fiind constipaţia şi scăderea poftei de mâncare.

Asupra sistemului nervos central opioidele au efect direct, producând greţuri, vărsături, analgezie, euforie şi sedare. Probleme apar la consumul "stradal", când folosirea acelor contaminate poate determina apariţia hepatitei B şi a infecţiei cu HIV. Dependenţii au o activitate sexuală diminuată şi probleme respiratorii. Supradozarea reprezintă de obicei tentativă de suicid şi, mai rar, ignoranţă, efectele fiind grave. Supradozarea este o urgenţă medicală, temporizarea soldându-se frecvent cu deces prin stop cardiorespirator. Tratamentul se face prin susţinerea funcţiilor vitale şi administrarea unui antagonist al drogului.

Atenţie! Abuzul de opiacee poate fi determinat de cauze medicale, ca de exemplu la persoanele cu sindrom dureros cronic, care utilizează în exces analgezice şi dezvoltă o dependenţă fizică. O a doua categorie expusă riscului de abuz este reprezentată de medici, asistenţi şi farmacişti, datorită accesului facil la aceste droguri şi a faptului că administrarea lor reduce stresul şi determină un somn mai bun.

Reţineţi! Abuzul stradal se întâlneşte tot mai frecvent şi la noi, subiecţii fiind de obicei cu probleme sociale. Dependenţii încep cu alcool şi tutun, apoi utilizează medicamente care stimulează sistemul nervos, antidepresive şi marijuana, stabilizându-se ulterior pe opiacee. Alcoolul este foarte frecvent asociat cu consumul de opiacee.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON