URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2017, 12:38

Tu ştii ce consumă copilul tău? Crenvurşti cu până la 12 E-uri!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Detalii îngrijorătoare au fost făcute publice de InfoCons, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, care a realizat un studiu pe crenvurşti din carne de pasăre. Cercetarea a relevat că acestea variază între 5 şi 12 E-uri!

Potrivit unui comunicat al InfoCons, în cadrul studiului au fost analizate 16 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., CRISTIM 2 PRODCOM SRL, Kaufland Romania S.C.S., MACROMEX, Meda Prod '98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L., S.C. FOX COM SERV S.R.L., SALBAC S.A., SC ALDIS SRL, SC ELIT SRL, SC GOODIES MEAT PRODUCTION SRL, SC Romania Hypermarche S. 37.5% dintre produse au menţionat pe etichetă doar ţara în care au fost fabricate, respectiv Polonia şi România.

Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce priveşte numărul de E-uri, a reieşit faptul că acesta variază între 5 şi 12 E-uri.

Produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost: Aro Cremwursti cu carne pui (nu mai puţin de 12 E-uri), Caroli Cremwursti cu piept de pui 80% carne 2x140g (10), Pikok Crenvursti din piept de pui 85% carne 500g (9) şi Cora Crenvursti cu piept de pui 400g (9), iar produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost: Aldis Crenvursti cu pui, Cris-Tim Cremwursti cu Piept de Pui 250g, Horeca Cremwursti cu piept de pui (câte 5).

E-urile identificate în produsele studiate sunt: acetati de sodiu, acid ascorbic, acid citric, acid erythorbic, acid lactic, ascorbat de sodiu, caragenan, carmin, citrat de sodiu, difosfati, eritorbat de sodiu, ferocianura de sodiu, guma de guar, guma de xantan, iodat de calciu, lactat de calciu, lactat de sodiu, monoglutamat de sodiu, nitriti de sodiu, polifosfati, tartrat de sodiu, trifosfati.

Informațiile complete cu privire la conținutul de aditivi alimentari (E-uri) pot fi regăsite aici!

Toate produsele ce au făcut obiectul studiului au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: fructe cu coajă lemnoasă, ou, lapte, soia sau gluten, muştar, ţelină, susan, lupin.

În ceea ce priveşte cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât şi produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 250 şi 1000g. 

Toate produsele au menţionat pe etichetă valorile nutriţionale, valoare energetică fiind cuprinsă între 169 - 287 kcal/100g.

Produsele conţin între 14 şi 26 g/100g grăsimi, iar unul dintre produsele studiate conţine doar grăsimi saturate:

Informațiile complete cu privire la conținutul de grăsimi și grăsimi saturate pot fi regăsite aici.

Aportul proteic pentru produsele studiate variaza între 10 și 15 g/100g și are origine atât animală cât și vegetală:

- proteine din lapte

- proteine din zer

- proteine din soia

- proteine din porc

- proteine din ou

- proteine din pui

Atenţie! În condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conţinut de sare acoperă peste 55% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conţinut de sare, 32%. 

În ceea ce priveşte conţinutul de fibre, acesta este menţionat pe eticheta doar în cazul a trei produse, dintre care în cazul unuia este menţiontă valoarea 0.

Informațiile complete cu privire la conținutul de sare, fibre și proteine pot fi regăsite aici.

Crenvurştii sunt alimente procesate, iar alimentele procesate tind să fie mai bogate în grăsimi, zahăr, calorii, E-uri, coloranţi şi conservanţi. Consumate în exces, ele favorizează îngrăşarea şi duc la probleme de sănătate grave precum cancere, boli de inimă etc.

În primul rând, pentru creşterea termenului de valabilitate al produsului şi pentru controlul dezvoltării de bacterii, fungi sau mucegaiuri, crenvurştii conţin conservanţi. Carnea conservată înseamnă în general conservare prin afumare, adăugare de conservanţi sau sare.

Produsele analizate au conservanţi adăugaţi (nitriţi sau nitraţi). Aceştia pot fi transformaţi în organism în compuşi care sunt asociaţi cu un risc crescut de cancer. Unii dintre crenvurşti conţin vitamina C (acid ascorbic) care se pare că pot să împiedice nitriţii să se transforme în compuşi cancerigeni, reducând astfel riscul de cancer asociat cu aceste substanţe chimice.

Unele produse sunt fierte şi afumate. Afumarea este însă o altă metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată şi cancerul colorectal.

Aşadar, afumarea cărnii nu este recomandată deoarece în cursul acestui proces se formează substanţe cancerigene. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanţe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul să fie rece pentru a se forma mai puţine substanţe nocive.

Carnea afumată nu este recomandată nici copiilor, întrucât stomacul lor o digeră foarte greu.

În afară de procesul de conservare, crenvurştii nu sunt o alegere bună întrucât conţin şi foarte multe grăsimi. Analizând etichetele, am constatat că majoritatea crenvurştilor conţin piept de pui în proporţii variabile, de la 40 la 70 la sută, dar au slănină sau piele de pui adăugată, ceea ce înseamnă grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral şi sunt un factor de risc pentru cancerele de colon şi sân.

Tot sub aspectul informaţiilor nutriţionale, constatăm că aceşti crenvurşti conţin proteine puţineper 100 de grame, mult sub 21,9 g cât conţin 100 g de piept de pui. Şi acest lucru se întâmplă în pofida faptului că produsele au adăugată proteină din lapte sau proteină vegetală.

Nici cantitatea de sodiu nu este neglijabilă. Acolo unde ea apare trecută pe etichetă, constatăm că are o valoare de peste 2 g per 100 de grame de produs. Astfel, dacă mâncăm 2 crenvurşti, ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Aşa că atenţie la cantitatea de produse procesate pe care o consumaţi. Sarea în exces vă poate îmbolnăvi inima.

Aşadar, crenvurştii nu sunt un aliment pe care să îl poată recomanda un nutriţionist, atât din cauza conservanţilor conţinuţi, cât şi a cantităţii mari de grăsimi saturate conţinute, care face ca un singur crenvurst să ajungă şi la 140 Calorii.


Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piaţa romanească, cât şi pe cea europeană si este derulat de InfoCons - Organizaţie Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul consorţiului I.C.R.T. - International Consumer Research & Testing pentru produse şi servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetăţeanului consumator să fie facută în cunoştinţă de cauză. Rezultatele complete ale studiului pot fi regăsite aici.


Verifică crenvurştii pe care îi cumperi!

Aplicaţia InfoCons Scanează Codul de Bare pentru telefoanele cu ANDROID, cât şi pentru cele cu IOS.

Poţi cumpăra produsele dorite din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie să fii atent la ofertele prezentate şi, mai ales, trebuie să-ţi cunoşti drepturile! Examinează cu atenţie ofertele comercianţilor, analizează "chilipirurile" oferite pe site-uri. 

Infocons este alături de consumatori prin alegerea produselor şi serviciillor în cunoştinţă de cauză accesând aplicaţia ce se descarcă GRATUIT.

Descarcă aplicaţia InfoCons pentru telefoane mobile şi verifică etichetele produselor înainte de a le cumpăra:

Printr-o simplă scanare a codului de bare a produsului dorit puteţi obţine informaţii care vă pot ajuta la alegerea produsului, aplicaţie în care regăsiţi informaţii a peste 30.000 de produse, începând de la produse alimentare, cosmetice, curăţenie până la produse electronice şi electrocasnice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON