URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Martie 2019, 18:04

Scleroza multiplă: Simptome şi terapii

Scleroza multiplă: Simptome şi terapii doctorulzilei.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scleroza multiplă este o boală caracterizată prin inflamaţia şi distrucţia selectivă a mielinei sistemului nervos central, cu apariţia unor zone de cicatrizare. Mielina este o substanţă care înveleşte fibrele nervoase, având un rol important în conducerera influxului nervos şi care apare în luna a 5-a vieţii intrauterine cu definitivare după naştere. Boala mai este denumită şi scleroza "în plăci" datorită aspectului zonelor cicatrizate ale creierului, leziunile fiind denumite "plăci".

Boala este cea mai frecventă cauză de invaliditate de cauză neurologică a adulţilor tineri, după cauzele de invaliditate determinate de traumatisme. Este de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi, fiind rară înainte de adolescenţă şi cu incidenţă crescută constant de la adolescenţă până la 35 de ani, cu scădere treptată după această vârstă.

Există şi o repartiţie geografică a bolii, constatându-se un număr mai mare de cazuri în nordul Europei, puţine în Japonia şi aproape deloc în Africa. În zonele cu climă temperată sunt cele mai multe cazuri de boală, frecvenţa scăzând în ambele emisfere odată cu scăderea latitudinii. S-a observat un risc mai mare de boală la descendenţii din familii în care există bolnavi cu scleroză multiplă.

Se presupune că ar exista unele fenomene imunologice legate de cauzele bolii şi chiar o implicare virală. Nu există explorări specifice pentru diagnostic, acesta fiind bazat pe datele clinice. Debutul bolii poate fi dramatic sau atât de uşor, încât să nu pună probleme medicale. Cel mai des apare pareza (o paralizie incompletă) unuia sau a mai multor membre, tulburări de vedere (de obicei vedere înceţoşată şi diplopie, adică vedere dublă), tulburări senzoriale (amorţeli şi furnicături la un membru cu extindere ascendentă ulterioară) şi ataxie (incapacitate de coordonare a mişcărilor).

Există şi simptome auxiliare cum sunt sensibilitatea la căldură şi oboseala tipică ce apare la mijlocul după-amiezei. Aceste simptome reapar periodic şi evoluează timp de câteva zile până la câteva luni, după care există perioade de recuperare completă, parţială sau nulă.

Atenţie! Nu există un tratament curativ al bolii, dar mijloacele terapeutice actuale ameliorează vizibil simptomatologia. Tratamentul actual are ca scop stoparea procesului patologic (se utilizează imunosupresoare şi glucocorticoizi) şi ameliorare simptomatologiei (în funcţie de complicaţiile prezente). Psihoterapia este utilă, ştiut fiind faptul că aceşti bolnavi sunt depresivi (cazurile de suicid sunt frecvente, reprezentând o importantă cauză de deces în scleroza multiplă).

Reţineţi! Recunoaşterea simpomelor bolii este foarte importantă pentru instituirea mijloacelor terapeutice. Statistic s-a constatat că după 5 ani de la debut 70% dintre bolnavi sunt persoane active. După 20 de ani 35% sunt activi şi 20% au decedat prin complicaţii. Boala este cu atât mai gravă cu cât debutul este mai târziu (la 40 de ani sau mai mult). În Oradea există un centru de recuperare a bolnavilor cu scleroză multiplă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON