URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2018, 16:59

Refluxul gastroesofagian

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).

Există unele substanţe care produc scăderea presiunii sfincterului esofagian inferior, cum sunt alcoolul, tutunul, cafeaua, grăsimile, iar altele pot creşte această presiune, ca de exemplu antiacidele, metoclopramida, indometacina ş.a. Există şi unii factori care favorizează apariţia refluxului gastroesofagian, cum sunt dischinezia biliara, obezitatea, sarcina, tumorile abdominale masive şi orice stare care determină ceşterea presiunii intraabdominale (tusea, efortul de defecaţie, un corset sau o centură prea strânse etc.).

Polineuropatia diabetică şi sclerodermia pot determina apariţia bolii. Simptomele tipice sunt senzaţia de arsură esofagiană (pirozis) şi râgâielile (regurgitaţiile) acide. Alcoolul şi lichidele fierbinţi (ceaiul sau cafeaua) accentuează pirozisul. Pot exista şi alte simptome, ca de exemplu gustul metalic în gură, dureri la nivelul stomacului după mâncare, tuse, sau dureri la nivelul ficatului. Diagnosticul se pune uşor în prezenţa simptomelor tipice, iar pentru confirmare este nevoie de endoscopie şi unele analize de laborator.

ATENŢIE! Evoluţia bolii (în absenţa tratamentului) este de lungă durată, iar complicaţiile sunt multiple: esofagita peptică, ulcerul esofagian, stenoza esofagiană, hemoragie digestivă superioară, pneumopatii acute şi cronice, cancer esofagian. Tratamentul istituit precoce, înaintea apariţiei complicaţiilor, determină vindecare.

REŢINEŢI! Tratamentul medical include un regim alimentar specific (mese mici şi repetate, bogate în proteine şi sărace în dulciuri şi făinoase, cu evitarea alcoolului, cafelei şi stoparea ingestiei oricărui aliment cu 2 ore înainte de culcare), reducerea presiunii intraabdominale (înlăturarea corsetelor şi centurilor strânse, combaterea constipaţiei, evitarea statului în poziţie culcată imediat după masă), evitarea fumatului şi administrarea de antiacide. Tratamentul chirurgical se adresează cazurilor care nu răspund favorabil la tratamentul conservator.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON