URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2018, 14:20

Psihologul orădean Răzvan T. Coloja a lansat o nouă carte: Tainele psihologiei, 176 de curiozităţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Te-ntrebi de ce ai probleme cu sexul? Te macină gândul că soţul tău e psihopat şi te întrebi de ce contrariile nu se mai atrag? Nu ştii de ce nu-ţi vine să vorbeşti în public sau de ce nu te simţi bine până n-ai verificat de cel puţin 10 ori uşa dacă e închisă? Ţi se face rău dacă n-ai timp să-ţi aranjezi tricourile la dungă? Nu ştii cum să-i faci faţă copilului sau eşti năpădit de superstiţii? Ei bine, nu eşti singurul, iar cea mai nouă carte scrisă de psihologul orădean Răzvan T. Coloja, lansată de curând, s-ar putea să-ţi dea nişte răspunsuri.

"Tainele psihologiei, 176 de curiozităţi" a fost lansată recent, la Editura Crux Publishing, şi, pe lângă faptul că sare-n ajutorul studenţilor la Facultatea de Psihologie, are menirea să "traducă" pe înţelesul oamenilor de rând care sunt problemele cu care se confruntă, de la anexietate, depresie, sexualitate, tulburări psihiatrice sau de personalitate, până la psihologia copilului sau cea a reclamei.

"Textele sunt special concepute în aşa fel încât să se adreseze atât publicului larg cât şi specialiştilor. A fost dificil să menţin acest echilibru fără să cad într-o extremă de tabloid sau una în care să predomine limbajul de lemn. Am vrut să explic psihologia pe înţelesul cititorului de rând, dându-i totodată acestuia şansa să se documenteze mai departe dacă doreşte prin intermediul notelor de subsol care conţin referinţe bibliografice către studii aferente temei discutate", a explicat Răzvan T. Coloja.

Volumul cuprinde, în 444 de pagini, toate textele publicate pe portalul eBihoreanul.ro, la secţiunea Psihologul Bihoreanului, şi pe diverse bloguri, respectiv pe site-ul de specialitate psihoradea.com până în prezent, abordând teme diverse.

Folosindu-se de studii argumentate cu cifre - marea majoritate din alte ţări, deoarece în România lipsesc cu desăvârşire -, Coloja abordează o varietate de teme, inclusiv mituri şi superstiţii, care ne afectează viaţa de zi cu zi. Psihologia flirtului - mesaje nonverbale transmise de femei, efectele jocurilor pe calculator asupra copiilor, copiii din cuplurile homosexuale, cum să desprinzi copiii de la televizor în mod eficient, de ce suntem infideli, cât contează de fapt IQ-ul, care este legătura dintre genele noastre şi depresie, bolile mintale, ce sunt fobiile şi cum se tratează ele, ce spune psihologia despre atei şi chiar psihologia isteriei anti-vaccin, efectele devastatoare ale abuzului verbal, cum pot fi interpretate afinităţile tale politice şi ce spune despre tine contul tău de Facebook sunt câteva dintre ele.

Cartea "Tainele psihologiei, 176 de curiozităţi" este cea de-a şasea carte scoasă de Răzvan T. Coloja, primele cinci fiind romane de ficţiune.

"Până acum reacţiile au fost bune şi 30% din tiraj s-a epuizat încă dinainte să plece cartea din tipografie (conform statisticilor primite de la editura Crux Publishing, care a făcut o campanie de precomandă înaintea lansării). Presupun deci că ceva a ieşit OK. Dacă şi al doilea tiraj se epuizează până la finalul anului mi-am promis că scriu şi volumul II", spune autorul.

Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii, pentru 46 lei, în această perioadă transportul fiind gratuit, prin curierat rapid.


Colaborator permanent al BIHOREANULUI, Răzvan T. Coloja, în vârstă de 39 de ani, este psiholog clinician, psihoterapeut şi consilier psohologic în Oradea. A finalizat studiile Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), având masterat cu triplă specializare în domeniu (Psihologie Clinică, Consiliere şi Psihoterapii), dar şi facultatea de Ştiinţe (Informatică) şi cea de Litere (Biblioteconomie), la Universitatea din Oradea. În prezent este doctorand în Sociologie.

A publicat cinci romane ("Fabrica de furnici", 2009, "Recolta roşie", 2011, "Soldaţi ai terebetinei", 2015, "Pangeea, toamna", 2015, "Aer şi MSbP", 2016)  şi câteva articole în reviste de specialitate. A activat câţiva ani ca jurnalist în presa IT - a fost redactor-şef al revistei "MyLinux", redactor-şef adjunct al revistei "MyComputer" şi redactor al revistei "Connect". Este pasionat de sociologie, psihologie socială, neuropsihologie, Linux şi literatura transgresivă.

În timpul liber întreţine site-ul psihoradea.com dedicat orădenilor interesaţi de psihologie. Poate fi contactat la email@razvancoloja.com.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Citat,pt. soricel.
...."A publicat cinci romane ("Fabrica de furnici", 2009, "Recolta roşie", 2011, "Soldaţi ai terebetinei", 2015, "Pangeea, toamna", 2015, "Aer şi MSbP", 2016)"....
Postat 19 Septembrie 2018, 14:39 de Kuler
?
A scris o nouă carte? Sau a doua? Eu pe net găsesc dooar titlul "RECOLTA ROȘIE"! Poate greșesc?
Postat 19 Septembrie 2018, 14:33 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON