URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2018, 14:18

Psihologia fenomenului "fake news"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii.

Un studiu recent publicat în revista "Science" a dezvăluit că ştirile cu caracter fals se împrăştie cu 70% mai rapid decât ştirile veridice. Mai mult, ştirile cu caracter politic sunt cele care se împrăştie pe Twitter cu cea mai mare repeziciune, mai rapid chiar şi decât cele despre acte de terorism ori catastrofe naturale.

Analizând 126.000 de ştiri care au fost tweet-uite de 3 milioane de oameni de vreo 4,5 milioane de ori şi comparând gradul de veridicitate al acestora cu şase baze de date destinate expunerii ştirilor false (site-urile Snopes, PolitiFact, FactCheck, Truth or Fiction, Hoax Slayer şi Urban Legends) a reieşit că ştirile adevărate rareori ajung la mai mult de 1000 de oameni, dar că unele ştiri cu caracter fals pot să atingă şi 100.000 de retweet-uri.

Explicaţia psihologică stă în faptul că ştirile false au un iz de "nou" şi "inovator" şi au o mai mare priză la lume decât ştirile care deja sunt repetate de radio, TV ori alte canale media şi cu care lumea e obişnuită deja, cel puţin din auzite.

Mai mult, oamenii care împrăştie informaţie cu caracter de "nou", fie ea şi falsă, sunt priviţi ca făcând parte dintr-un grup de oameni mai informaţi asupra problemei.

O altă cauză psihologică a motivului împrăştierii rapide a ştirilor false pe reţelele de socializare constă în caracterul extravagant propovăduit de acestea. 4

Titluri bombastice precum "Obama nu este cetăţean american" atrag mai rapid oamenii decât o ştire despre o vizită a unui demnitar la Casa Albă. Similar, în spaţiul virtual românesc, ştiri precum "Iohannis este fiul lui Soros" ori "S-au descoperit tuneluri dacice sub munţii Carpaţi" stimulează curiozitatea celor creduli care, ca să se integreze în cercul celor bine informaţi şi cunoscători ai adevărului, ajung să împrăştie mai departe cu repeziciune asemenea titluri neverosimile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ce nu e propaganda e fake news
asa spunea si Ceausescu, dar atunci era la moda limba rusa
Postat 14 Martie 2018, 15:20 de testtest
accident Ghilea
probabil si accidentul produs de Ghilea a fost un fake news, care redactia voastra nici nu a publicat...
Postat 14 Martie 2018, 14:53 de oradean001
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON