URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2017, 11:01

Patru mituri din psihologie: hipnoza, detectorul de minciuni, serul adevărului şi molecula dragostei

Patru mituri din psihologie: hipnoza, detectorul de minciuni, serul adevărului şi molecula dragostei foto: descopera.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mulţumită Hollywood-ului şi conştiinţei comune, în mintea oamenilor din ziua de azi s-au instalat o serie de mituri legate de psihologie. În acest articol vom discuta despre câteva dintre ele şi vom vedea cum părerea lumii diferă de realitate.

Hipnoza

Hipnoza este privită de multă lume drept ceva magic. Filmele prezintă transa hipnotică ca pe ceva ce te poate face să cotcodăceşti pe scenă în faţa unui public sau să realizezi alte acte împotriva voinţei tale atunci când hipnotizatorul pocneşte din degete. Realitatea însă este că hipnoza este doar o stare mai ridicată de sugestibilitate şi nicidecum ceva ce ar induce halucinaţii sau o detaşare de corp diferită de starea de veghe. În această stare de sugestibilitate cel hipnotizat este mai deschis la anumite mesaje ale terapeutului precum ar fi "nu simţi nevoia să fumezi", mesaje care se întipăresc în minte şi pot ajuta un om să-şi rezolve mai repede problema. Mai mult, doar o proporţie de 10% din populaţie poate fi hipnotizată. Important de menţionat ar fi şi faptul că, odată aflat în transă hipnotică, nu pot fi schimbate concepţiile adânc împlântate, precum convingerile politice sau religioase.

Poligraful

Numit şi "detectorul de minciuni", poligraful nu detectează în realitate minciuna, ci anumite modificări la nivel corporal precum ar fi bătăile inimii, perspiraţia şi alte efecte. Atunci când minţi, o serie de schimbări se petrec în corpul tău: dilatarea pupilelor, alterarea ritmului cardiac, modificarea respiraţiei. Detectorul de minciuni are ca scop şi rol înregistrarea acestor modificări. Dacă eşti conectat la poligraf şi acesta detectează modificările respective imediat după ce ţi se cere să răspunzi la o întrebare, cel care manevrează aparatul poate presupune că acele fluctuaţii sunt o consecinţă a unui răspuns lipsit de onestitate. De menţionat ar fi faptul că poligraful dă şi rateuri, în sensul că, aflată sub stres, o persoană care spune adevărul poate fi marcată ca fiind mincinoasă. Cu alte cuvinte poligraful nu este o unealtă infailibilă aşa cum ne-o prezintă filmele americane, ci mai degrabă una menită să ajute un psiholog criminalist (de exemplu) să valideze sau invalideze o ipoteză legată de un individ.

Serul adevărului

La fel ca detectorul de minciuni, serul adevărului induce o stare de sugestibilitate similară cu transa hipnotică. În această stare individul este mai deschis aflându-se sub efectul unor substanţe precum pentotalul de sodiu sau amitalul de sodiu, barbituricele cunoscute sub denumirea populară de "seruri ale adevărului". Şi exact ca în cazul poligrafului, serul adevărului nu este infailibil deoarece o persoană căreia i se administrează un asemenea ser poate da răspunsuri despre care crede că sunt adevărate, dar care nu au legătură cu realitatea. Un om care a asistat la un accident rutier, dar a văzut doar cu coada ochiului scena, va tinde să o completeze cu ceea ce crede el că s-a petrecut. Un astfel de om, injectat cu serul adevărului, va face declaraţii false despre care însă e convins că sunt adevărate.

Molecula dragostei

Aşa numeşte presa oxitocina - hormonul magic sau "molecula dragostei". Oamenii presupun că aceasta îi face pe oameni fericiţi sau îndrăgostiţi, însă realitatea e că oxitocina doar face oamenii mai deschişi la informaţia survenită din exterior. Şi nu doar cea pozitivă de genul celei care te-ar ghida să îmbrăţişezi pe toată lumea, dar şi la cea negativă. Mai pe scurt, oxitocina te face să ai încredere în persoanele apropiate ţie, dar - la fel - te poate face să fii neîncrezător în străini. Mai mult, în cazul anumitor persoane (cum ar fi exemplul celor care au trăsături agresive) "molecula dragostei" nu are efectul scontat, transformându-i în persoane violente atunci când sunt puse în faţa unei provocări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
seductia
Eu zic ca "seductia" este cel mai mare mit. Minciunile alea cum ca poti avea orice femeie vrei daca ai incredere in tine. Minciunile care zic ca femeile nu sunt atrase de aspectul fizic... Mitul barbatului alfa-male. Si asa mai departe... Multi care studieaza seductia ajung niste ciudati, altii la suicid iar altii ajung sa faca crime in lant. Dar despre asta nici un psihiolog nu va vori de teama sa nu fie pus la zid de barbatii ginocentrici sau nu isi piarda clientela. Ce ar mai vinde unor prosti daca i-ar invata biologie si psihiologie evolutionista? :)
Postat 23 Martie 2017, 15:24 de B
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON