URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2018, 11:40

Orice decizie privind bunurile comunităţii se ia numai cu majoritate de 2/3. Decizie importantă a Curţii de Apel Bucureşti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 22 noiembrie a.c., Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat o decizie foarte importantă cu privire la modul în care se poate dispune de bunurile şi de banii publici.

În concret, instanţa a admis recursul unui partid politic şi a anulat definitiv 20 de hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care s-au înfiinţat tot atâtea societăţi ce urmau să gestioneze un uriaş "patrimoniu" public.

Problema care a făcut obiectul litigiului a fost dacă o hotărâre prin care se înfinţează o societate în urma asocierii între oraş şi o altă societate este o "hotărâre privind patrimoniul", care trebuie adoptată cu 2/3 din numărul consilierilor în funcţie, sau o hotărâre privind "asocierea cu alte persoane juridice", în cazul căreia era necesară o majoritate de numai 50% plus unu din numărul consilierilor.

Dezbaterile au fost la cel mai înalt nivel juridic, fiind depuse la dosar nu mai puţin de patru opinii legale, de la unii dintre cei mai respectaţi profesori din ţară (trei de la Universitatea din Bucureşti şi unul de la Universitatea de Vest din Timişoara), două fiind într-un sens şi două în sens contrar.

În final, cred că instanţa a adoptat soluţia corectă, care ne spune, în esenţă, că orice hotărâre care implică transfer de bunuri, în orice formă, trebuie luată doar cu majoritate calificată de 2/3, deoarece voinţa legiuitorului a fost în sensul de a proteja patrimoniul oraşelor/comunelor prin asigurarea acestei majorităţi pentru orice act ce implică transferuri patrimoniale, tocmai pentru ca majorităţi politice fragile să nu poată dispune după bunul plac de patrimoniul unei unităţi administrative. În sens contrar, practic, orice primar şi o majoritate de conjunctură ar putea face ce doresc cu patrimoniul comunităţii, ai cărui vremelnici administratori sunt.

Chiar dacă hotărârea nu are efect obligatoriu în alte situaţii, fiind doar o decizie "de speţă", importanţa litigiului în care a fost pronunţată îi conferă o "greutate" aparte, fiind, în opinia mea, un semn de normalitate în societatea românească de astăzi.

Urmează să vedem dacă această hotărâre va fi şi respectată de cei cărora li se adresează în mod direct, deoarece continuarea procedurilor judiciare pentru punerea ei în executare va genera pagube care, finalmente, vor fi suportate tot din buzunarul contribuabilului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nenea,
nu era nimic de demonstrat ! Orice dobitoc ales si nu numit trebuie sa stie ,,Legea administratiei publice'' care spune clar ca,,orice hotarare (lege) cu privire la PATRIMONIU se ia cu DOUA TREIMI din NUMARUL TOTAL AL CONSILIERILOR (alesilor).
Postat 28 Noiembrie 2018, 16:59 de nealiniat
Pinonel
Aste le negociază guvernul, apoi primarul. In cazul BMW , nu a făcut nimic guvernul penal
Postat 27 Noiembrie 2018, 17:15 de Sandu1206
Ai 2/3, ce mai astepti, primare?!
De la licitatia pt. cet II te-ai retras, ok, nu te-au lasat miticii! Desi s-a vandut la 1/10 din valoarea de piata!!!! Pe aia de la Mercedes i-ai ratat, pe altii i-a luat Sebesul (SEBESUL!!!! ala de Alba), Sibiul, etc, etc. Urmarea a fost ca an de an ne-ai impovarat cu biruri si taxe tot mai mari. Cand ai fost ales am platit impozit 120 de lei, anul asta am platit 480 de lei, desi nimic nu s-a schimbat in declaratia de impunere. Acum citesc ca primarul de la Iasi a anuntat ca este gata sa doteze pe cei de la Volkswagen cu 20 de ha. Eu sa fiu primarul unei resedinte de judet din vestul tarii si sa-mi traga presul unul de la Iasi (N-am nimic cu Iasul! Doar ca pana acolo sunt 550 de km, drumuri romanesti, nu autostrada!), cand ungurii mi-au adus autostrazile la usa, m-as lasa de primarie! P.S. Astept postacii, sandel, tiga*ul cimpoi, etc! Dati-i bice, daca vreti sa va dea ceva prin gura seful, ca tot e aici luna cadourilor!
Postat 27 Noiembrie 2018, 16:06 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON