URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Ianuarie 2019, 14:01

Oamenii inteligenţi au mai multe probleme. Află de ce!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.

Asociaţia Mensa este alcătuită din oameni care au înregistrat un scor înalt la testul de inteligenţă Mensa, test care decide dacă te situezi în acel aproximativ 2% din populaţie care trece de un anumit nivel ridicat de inteligenţă. Un studiu a preluat datele personale a 3715 de membri ai acestei asociaţii şi-a realizat o comparaţie între ele pentru a găsi un numitor comun al inteligenţei. Rezultatele au arătat lucruri interesante. Oamenii cu un intelect înalt sunt cu 20% mai dispuşi să fie diagnosticaţi cu autism, 80% mai dispuşi să fie diagnosticaţi cu ADHD, 83% mai dispuşi să fie diagnosticaţi cu anxietate şi există o probabilitate cu 182% mai mare să dezvolte cel puţin o tulburare de comportament.

Bolile fizice nu-i ocolesc nici ele pe cei cu IQ ridicat, aceştia având cu 213% mai mari şanse să dezvolte alergii legate de mediu, 108% mai multe şanse să dezvolte astm şi cu 84% mai multe şanse să dezvolte o boală a sistemului imunitar. Mai mult, ca urmare a modului diferit în care gândesc, oamenii cu un nivel ridicat de inteligenţă sunt mai retraşi, socializează rar şi stângaci şi sunt priviţi drept "ciudaţi" de restul ceea ce le afectează relaţiile interpersonale şi modul de funcţionare în societate.

Studiul afirmă că un IQ înalt este rodul unei supraexcitabilităţi intelectuale, o hiper-reactivitate a sistemului nervos central. Această superexcitabilitate intelectuală îi face sensibili - de exemplu - la stimuli nevinovaţi din mediul înconjurător (sunete puternice ori obiecte nearanjate într-o anume ordine). Tot ea duce la anxietate şi depresie deoarece aceşti oameni tind să supra-analizeze situaţiile cu care se confruntă ori ideile care le survin şi astfel ajung la ruminaţii, griji uneori nejustificate ori oboseală. Stresul impus de alienarea faţă de societate ori stimulii care-i asaltează din mediu duc de cele mai multe ori la o slăbire a sistemului imunitar.

Prin urmare oamenii inteligenţi sunt mai bolnăvicioşi, mai des neacceptaţi de societate şi mai predispuşi la o viaţă grea presărată de mici impedimente de ordin mental, fizic şi social.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Re: Alcor ...
Tu ești atât de limitat încât habar n-ai cum se definește insulta !?! Mai mult decât atât ... limitele tale sunt atât de mari încât ar trebui să ți se interzică să traversezi strada dacă nu ai însoțitor, cum ar fi una/unul precum Sănduța1206xx !?!
Postat 15 Ianuarie 2019, 12:37 de CrisDumi
Alcor
La el nu contează ce scrie, el doar scrie ::::)))) Planeta LUI e ROZ.
Postat 14 Ianuarie 2019, 21:27 de Sandu1206
Sandu1206
Chrisdumi asta e un sarpe nenorocit care generalizeaza si insulta lumea la toate articolele.
Postat 14 Ianuarie 2019, 19:37 de Alcor
Alcor
CrisDumi e multi functional.
Postat 14 Ianuarie 2019, 19:21 de Sandu1206
chrisdumi
Esti un loser frustrat, sarpe nenorocit. Freci menta pe net, cat e ziua de mare, comentand tot felul de aberatii la toate articolele.
Postat 14 Ianuarie 2019, 18:57 de Alcor
Greșit, pentru că "descurcăleala" în viață nu ține atât de inteligență ...
... cât mai ales de determinare și adaptabilitate "șerpească" în sensul unor carențe de caracter !?! Că inteligența înseamnă și adaptare, nu are însă neapărat vreo legătură strânsă cu ideea de "șerpesc". Sunt foarte mulți "neterminați" care ajung să reușească în viață ... dar nu neapărat printr-o mișcare rectilinie constantă !?! Iar finalul ajunge deseori la eșec ... așa cum vezi în politică, administrație, afaceri, etc. Vi se pare că sunt foarte inteligenți cei care decid în locul majorității oamenilor, sau sunt "chitiți" doar să ajungă șefi ori patroni? Se vede totul după cum merg treburile în societatea românească, unde un IQ de peste 75 e tot mai rar !?!
Postat 14 Ianuarie 2019, 17:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON