URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2018, 20:15

Modificări ale Codului de procedură civilă. Întoarcerea în trecut

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării.

În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Deoarece nu a trezit discuţii politice, este de aşteptat ca preşedintele să promulge legea, care va fi publicată cât de curând în Monitorul Oficial şi va intra în vigoare.

Sunt modificate, prin intermediul noului act normativ, aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă, care fie sunt puse în acord cu deciziile pronunţate în ultimii 5 ani de către Curtea Constituţională, fie cu noua filozofie a guvernării de astăzi.

Cea mai importantă modificare vizează renunţarea definitivă la camera de consiliu, privită în anul 2013 ca una dintre realizările importante ale noului cod de procedură civilă. Prevederile potrivit cărora procesele urmau să se desfăşoare în camera de consiliu fără prezenţa publicului la administrarea probelor (asemănător sistemului american) au fost succesiv amânate (ultima dată până la 31 decembrie 2018), iar acum abrogate. Ca atare, în continuare procesele vor continua să se desfăşoare în săli aglomerate, iar unele şedinţe vor putea dura până seara, cum se întâmplă astăzi.

Dosarul pentru calea de atac nu va mai fi pregătit de instanţa a cărei hotărâre se atacă, aşa cum s-a prevăzut în forma iniţială a codului (şi aceste prevederi fiind succesiv amânate din 2013 până astăzi), ci tot de instanţa de control judiciar, cum era în vechiul cod de procedură civilă.

Se renunţă, de asemenea, la rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de unică instanţă de recurs, majoritatea recursurilor urmând a fi soluţionate de curţile de apel, la fel ca înainte de 2013.

Se elimină, totodată, obligativitatea reprezentării prin avocat la Înalta Curte, contrar formei de proiect propuse de Consiliul Superior al Magistraturii, astfel încât, din nou, Instanţa Supremă va începe să semene cu o piaţă de zarzavaturi.

În esenţă, viitoarea formă a procedurii civile va semăna extrem de mult cu codul de procedură civilă Cuza aflat în vigoare până în 2013, fiind îmbucurător doar faptul că nu au fost ciuntite chiar toate prevederile moderne ale noii legislaţii procesuale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Intoarcerea intrecut e salutară.
Adeseori, in camerele de consiliu se dadeau solutii impotriva ta, fara sa stii ca urmeaza sa platesti pentru ceva ce nu ai facut. Imi pare rau ca un avocat cu pretentii, confunda camerele de consiliu inventate de Macovei&haita cu camerele preliminare din sistemul juridic american, unde toate partile sunt obligatoriu prezente...
Postat 14 Iunie 2018, 09:48 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON