URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2020, 18:00

Infecţiile urinare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Infecţiile urinare sunt printre cele mai frecvente infecţii bacteriene, fiind determinate de prezenţa şi multiplicarea unor germeni patogeni în orice loc al tractului urinar, de la rinichi, uretere şi vezică urinară, la uretră.

Aceştia depăşesc numărul de 100.000 pe un mililitru de urină. Germenii implicaţi sunt colibacilii (peste 50% din cazuri), bacilul Proteus, paracoli, piocianic şi, mai rar, stafilococul, enterococul sau streptococul, putând exista şi asocieri de germeni.

Ca factori favorizanţi sunt menţionaţi sexul (la femei sunt mai frecvente infecţiile cu colibacil şi enterococ, iar la bărbaţi cele cu Proteus şi piocianic), vârsta (copiii, mai ales fetiţele, fac infecţii cu germeni de origine intestinală), tratamente prealabile cu antibiotice cu spectru larg, existenţa unor focare de infecţie intestinale (apendicită, parazitoze, diaree sau constipaţie cronică), biliopancreatice, amigdaliene etc. precum şi unele explorări instrumentale la nivelul căilor urinare.

Manifestările clinice sunt febra, frisonul, jena la nivelul regiunii lombare, urinări dese şi greutate în urinare, uneori urini tulburi sau chiar cu sânge, dar uneori evoluţia poate fi asimptomatică.

Datele de laborator sunt foarte utile, precizând agentul patogen şi interesarea renală. Orice tulburare urinară sau modificare a aspectului urinei, asociate sau nu cu dureri lombare şi febră impune prezentarea la medic.

Atenţie!

Unele forme de infecţie urinară se pot remite spontan, fără tratament, dar poate exista posibilitatea complicării (cronicizare, afectarea rinichilor cu tendinţa spre insuficienţa renală cronică). Tratamentul este individualizat după felul germenilor, sensibilitatea lor la antibiotice, localizarea infecţiei şi activitatea procesului infecţios.

Tratamentul antimicrobian se face cu antibiotice şi chimioterapice, numai la recomandarea medicului şi după examinările de laborator. Se acceptă ca prima infecţie urinară să fie tratată şi fără testarea sensibilităţii microbiene, rezistenţa la antibiotice fiind rară în această situaţie. Tratamentul trebuie să fie energic şi consecvent pentru a se elimina focarul infecţios şi a se preveni posibila cronicizare, care determină numeroase suferinţe.

Reţineţi!

Consumul sporit de lichide este indicat, fiind contraindicate băuturile alcoolice şi gazoase. Alimentele vor conţine o cantitate normală de sare (5-6 g pe zi), evitându-se făinoasele în exces, sosurile, laptele proaspăt şi cartofii în exces (acestea favorizând fermentaţia excesivă). Curele balneoclimatice de la Govora sau Călimăneşti sunt indicate în formele recidivante. Profilaxia infecţiilor urinare se face prin evitarea expunerii la frig şi umiditate, igienă genitală corectă, tratarea constipaţiei cronice şi aportul suficient de lichide.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON