URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2019, 14:41

Hipotermia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Leziunile locale datorate frigului determină fenomene ce afectează celulele şi lichidele extracelulare (prin efecte directe) şi fenomene care întrerup funcţionarea ţesuturilor şi integritatea vascularizaţiei (prin efecte indirecte). Când ţesuturile îngheaţă, apar cristale de gheaţă care pot produce leziuni ireversibile. Cea mai uşoară formă de leziune prin frig apare, cel mai des, la nivelul extremităţilor (ca de exemplu la lobul urechii, nas, obraji, degetele de la mâini şi picioare), fiind reversibilă. Aceasta se caracterizează prin disconfort, paloarea tegumentelor şi amorţeală. Leziunile se pot preveni prin îmbrăcăminte adecvată şi se tratează prin simplă încălzire. Leziunile mai importante sunt degerăturile şi leziunile fără degerături ("piciorul de imersie").

Degerătura este datorată afectării vaselor sanguine prin expunere la frig. Degerăturile se împart în 4 grade: gradul I se caracterizează prin apariţia eritemului (roşeaţă a tegumentelor afectate) şi a edemului (acumulare de lichid sub piele); în gradul II apar vezicule (mici băşicuţe sub piele), flictene (mici umflături cu lichid seros în interior) şi escare (leziuni cutanate asemănătoare cicatricilor în formare); în gradul III apar flictenele hemoragice şi coloraţia gri albăstruie a tegumentelor afectate; în gradul IV apar leziuni ale ţesutului subcutanat, ale muşchilor şi chiar ale oaselor, aspectul fiind cel de necroză. Reîncălzirea zonei afectate (de obicei un membru) este controversată, părând mai raţională readucerea corpului la temperatura normală şi apoi tratarea membrului afectat. Reîncălzirea membrului se face cu apă la temperatura de 10-15 gr.C, după care temperatura apei se creşte cu 5 gr.C la fiecare 5 minute, până la maximum 40 gr.C. Tratamentul se continuă cu administrarea de vaccin antitetanic, repaus la pat cu membrul afectat în poziţie mai ridicată şi administrare de antibiotice în caz de infecţie, iar local drenarea veziculelor, spălare zilnică cu soluţii antiseptice şi instituirea precoce a fizioterapiei. Este total contraindicat consumul de alcool şi fumatul.

"Piciorul de imersie" este des întâlnit la naufragiaţi sau la soldaţi, ale căror picioare au fost ude timp îndelungat, dar nu au îngheţat. Nu există modificări patologice majore sau ireparabile, simptomele fiind amorţeală şi crampe dureroase. Şi în aceste cazuri reîncălzirea este controversată, tratamentul fiind asemănător cu cel din degerături.

Atenţie!

În degerături, determinarea reală a distrugerilor tisulare se poate face după 3-6 luni, fapt ce contraindică intervenţia chirurgicală precoce, exceptând cazurile de urgenţă, cu edeme masive (şi în aceste cazuri amputaţiile nu sunt necesare). Unii pacienţi cu degerături prezintă unele sechele, ca de exemplu transpiraţie excesivă, durere, lipsa senzaţiei de frig, amorţeală, piele uscată şi dureri articulare, simptome mai evidente iarna şi după expunere la frig. Şi la cei cu "picior de imersie" pot exista ani de zile sensibilitate la frig şi durere după statul prelungit în picioare.

Reţineţi!

Cele mai multe din leziunile datorate expunerii la frig se pot evita prin expunere gradată la frig şi prin îmbrăcăminte adecvată. Acoperirea capului, protejarea mâinilor şi a picioarelor este foarte importantă, la fel ca evitarea consumului excesiv de alcool. Se vor evita băuturile reci, fiind indicate cele calde sau la temperatura camerei. Necesarul de lichide este de minimum 2 litri pe zi. De asemenea, este indicat consumul de fructe (mai ales citrice) şi legume, datorită conţinutului lor bogat în vitamine şi săruri minerale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON