URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2019, 18:40

Folosirea telefonului în timpul condusului poate aduce suspendarea permisului

Folosirea telefonului în timpul condusului poate aduce suspendarea permisului foto generic, alba24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat în urmă cu aproximativ două luni, în data de 13 august 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa nr. 11/2019.

Potrivit acestui act normativ, "în timpul conducerii pe drumurile publice a unui vehicul aflat în mişcare, conducătorului acestuia îi este interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video".

În concret, legea, care a intrat în vigoare sâmbătă, 12 octombrie, interzice oricărui şofer să utilizeze telefonul mobil în timp ce conduce. De asemenea, telefonul nu poate fi utilizat nici de conducătorii de mopede sau de biciclişti.

Potrivit unor comunicate recente ale Poliţiei, prin folosirea telefonului se înţelege, de exemplu, inclusiv setarea GPS-ului, setare care poate fi făcută doar de pasager în timpul mersului. Şoferul este obligat să oprească pentru a putea seta destinaţia.

Dacă sintagma "ţinerea în mână" a telefonului pare destul de clară, "folosirea în orice mod" a acestui aparat prezintă, în schimb, neclarităţi ce vor trebui lămurite în practică. Aceasta deoarece, conform acestui text nu tocmai fericit formulat, se va putea interpreta inclusiv că ghidarea în condus după un telefon setat pe GPS ar fi o veritabilă utilizare "în orice mod".

Sper, totuşi, că interpretarea organelor statului să nu fie chiar atât de restrictivă. Aceasta, deoarece sancţiunile prevăzute de noua legislaţie sunt foarte aspre: dacă simpla folosire a telefonului în mers atrage o amendă consistentă şi aplicarea a 4 puncte de penalizare, dacă această folosire este concomitentă cu încălcarea unei alte reguli de circulaţie, ea va atrage pentru şoferi şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Trebuie reţinut faptul că legea nu cere ca încălcarea regulii de circulaţie să fie sancţionată cu suspendarea dreptului de a conduce (cum ar fi, spre exemplu, trecerea pe culoarea roşie a semaforului), ci doar să fie încălcată o regulă de circulaţie în timp ce se foloseşte telefonul mobil. Spre exemplu, se va putea suspenda permisul de conducere chiar şi dacă şoferul în cauză, având telefonul în mână, nu semnalizează sau nu foloseşte farurile în afara localităţii pe timp de zi. Aşadar, atenţie mare!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
:/
Din greseala in greseala domnule Ursuta. Fara suparare dar cum ati interpretat "ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod" ca "inclusiv că ghidarea în condus după un telefon setat pe GPS ar fi o veritabilă utilizare în orice mod"?. Am impresia ca scrii articolele de acasa, la un pahar cu vin...doua-3-5. Adica daca in articol scrie folosirea cu mana, dumneata vii sa ne spui ca daca e in suport si ma ghidez dupa GPS, savarsesc contraventia. Doamne fereste...
Postat 14 Octombrie 2019, 23:12 de DanD
Foarte bine
Avem tembelefoane de șpe mii de lei cu j de camere pe ele si nu stim folosi hey google sau hey siri. Car mode ar fi deja next level la multi. Tembelefoanele sunt mai mult decat facebook sau insta sau facetime. Nu mai vorbim de Bluetooth in masina pe care majoritatea il au dar ei stau si azi cu telefonu la ureche sau pe speaker in dreptu gurii. Natie de....
Postat 14 Octombrie 2019, 21:41 de poiu
WinDoos
Bine ai revenit
Postat 14 Octombrie 2019, 20:12 de Sandu1206
Nu exista ca poate-poate.
E sigur ca se sudpenda.
Postat 14 Octombrie 2019, 19:51 de WinDoos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON