URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Octombrie 2017, 15:48

Feluri în care atacă narcisiştii

Feluri în care atacă narcisiştii foto generic, descopera.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Majoritatea narcisiştilor sunt lipsiţi de empatie, iar stima lor de sine izvorăşte din modul în care alţii îi percep. La fel, propriile lor greşeli le proiectează asupra altora în aşa fel încât să distragă atenţia de la minusurile propriei persoane punând în lumină defectele închipuite ale celorlalţi.

Una din modalităţile prin care narcisiştii te pot ataca este să îţi atribuie etichete care nu te caracterizează dar care îi reflectă pe ei. "Eşti neatent cu mine" sau "Eşti un om care se gândeşte numai la el însuşi", sunt afirmaţii cu care te pot lovi, dar care în fapt oglindesc caracterul narcisiştilor. Să nu uităm că narcisiştii cred că totul li se cuvine, că oamenii sunt unelte menite să-i servească şi să le evidenţieze reuşitele, iar orice persoană care eşuează în a-i ridica în ochii celorlalţi este eprcepută ca fiind un inamic.

De aici atacul virulent care poate lua variate forme: manipulare, abuz verbal, bullying, defăimare, critică fără substanţă, minimizarea acţiunilor cu caracter negativ ale narcisistului, ignorarea răului cauzat celorlalţi sau alte provocări directe ori indirecte.

Dacă nu vei fi tu de vină, atunci de vină va fi altcineva. Narcisistul este critic în raport cu ceilalţi evidenţiindu-le minusurile. Făcând asta, narcisistul se poziţionează cu o treaptă mai sus faţă de ei - sunt măreţ deoarece toţi ceilalţi au defecte iar eu nu.

O altă modalitate de atac (indirect) este de a-şi însuşi meritele altora. Narcisiştii nu se ruşinează în a-şi atribui succesul altora ori în a plagia, fura sau copia munca celorlalţi. Pentru a masca acţiunile lor îşi vor acoperi urmele ironizându-i pe ceilalţi sau minimalizând impactul acţiunilor lor. Dacă admiră ceva într-un om sau o realizare a acestuia, narcisiştii se mulţumesc doar a declara cu încredere că ei deja au obţinut acel ceva sau că acel ceva li se cuvine de drept.

Prin urmare un narcisist pictează o imagine pozitivă a sinelui pe care o prezintă societăţii, indiferent dacă asta implică sau nu vicleşuguri, minciuni, distorsionarea adevărului ori minimizarea propriilor defecte. Mulţi narcisişti ajung să fie admiraţi din cauza acestei imagini pe care o construiesc în jurul lor, iar când încep să apară crăpături pe suprafaţa globului fragil ce conţine acea imagine, narcisiştii se înfurie, contestă, acoperă crăpăturile cât pot de bine cu alte minciuni şi - de obicei - atacă alte persoane pentru a distrage atenţia de la castelul din cărţi de joc pe care l-au construit.

Atunci când se simt ameninţaţi ori există un pericol iminent ca imaginea pe care o prezintă lumii să se clatine, narcisiştii te vor ataca spunându-ţi că ai atributele pe care chiar ei le deţin: grandomanie, lipsă de empatie şi alte lucruri care-i caracterizează. Deoarece se tem ca aceste atribute să nu fie văzute în ei de alţii, le vor proiecta conştient sau inconştient asupra ta. Vor face tot posibilul pentru a te discredita şi umili - totul pentru a putea fi primii care atacă. Dacă simt că eşti pe cale să-i dezvălui lumii, cel mai uşor este să ataci pentru ca ulterior, când te aperi, să joace rolul victimelor. Asta se întâmplă deoarece narcisiştii cred că majoritatea oamenilor gândesc ca şi ei şi se vor comporta ca şi ei în situaţii date. Aşa că, temându-se de un posibil atac din partea ta, vor iniţia ei unul pentru a preveni orice acţiune care i-ar putea discredita.

Calculaţi şi machiavelici, narcisiştii nu se tem să joace rolul victimei. După ce te atacă, vor spune celorlalţi că riposta ta i-a rănit şi a fost neprovocată. Vor numi comportamentul tău ca fiind de neacceptat şi se vor prezenta drept cei răniţi şi surprinşi de acţiunile tale, omiţând - desigur - să povestească celorlalţi ce a iniţiat riposta în sine.

Narcisistul caută validare şi nu contează dacă acea validare este reală sau o consecinţă a minciunilor lor. Aşa se face că se vor simţi bine când oamenii le vor lua apărarea şi-şi vor juca rolul mai departe, ajungând la un moment dat să creadă cu adevărat în postura de victimă pe care şi-au creat-o singuri.

Nu în ultimul rând, narcisiştii vor nega până în pânzele albe acuzele care li se aduc. Un mod preferat de abordare al unei dispute este metoda "ba tu!". Orice caracterizare care le evidenţiază punctele negative va fi întoarsă şi proiectată asupra ta: tu eşti naricisitul, tu eşti cel indiferent, tu eşti cel care-şi atribuie meritele altora.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Să nu ne înșele aparențele
Ați crede că până și un "bărbat" mic și anost, trecut de 60 de ani prezintă exact comportamentul descris în articol? Nu este necesar ca narcisistul să fie o persoană frumoasă.
Postat 13 Octombrie 2017, 12:24 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON