URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2019, 15:17

Efectele radiaţiei solare asupra organismului (Insolaţia)

Efectele radiaţiei solare asupra organismului (Insolaţia) foto generic, Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spectrul radiaţiei solare se compune din radiaţii infraroşii (57%), luminoase (41-42%) şi ultraviolete (1-2%). Intensitatea radiaţiei solare variază în raport cu zona geografică, relieful ei, anotimpul, gradul de poluare atmosferică etc.

Radiaţiile infraroşii constituie partea cea mai importantă a spectrului radiant, din punct de vedere cantitativ. Acestea se găsesc pretutindeni în natură, fluxul lor deplasându-se de la corpurile mai calde spre cele mai reci.

Corpul uman este un generator de radiaţii infraroşii care se transmit mediului înconjurător, cel mai mult la contactul cu obiecte metalice sau ziduri de beton şi cel mai puţin în aer. De aceea, temperatura mediului ambiant este optimă când este inferioară temperaturii corpului, astfel ca recepţia de căldură să fie egală cu producţia sa. Pielea are un rol deosebit în termoreglare, 82% din căldura corpului fiind cedată mediului prin intermediul ei şi 50-60% din totalul pierderilor fiind prin radiaţie calorică.

Efectele radiaţiilor infraroşii pot fi benefice sau nocive, în funcţie de doză şi de sensibilitatea organismului. Asupra pielii, expunerea mai intensă poate determina eritem reversibil iniţial, dar la expuneri ulterioare prelungite pot apărea arsuri cu leziunile caracteristice şi riscul de suprainfecţie.

Asupra ochilor, aceste radiaţii pot produce cataractă, după expuneri repetate. Asupra sistemului nervos, efectul radiaţiilor este cunoscut sub denumirea de insolaţie. Insolaţia este consecinţa expunerii capului descoperit la radiaţiile solare intense şi penetrarea acestora prin cutia craniană, cu lezarea meningelui.

Manifestările clinice sunt: paloare, creşterea pulsului, tegumente uscate şi calde, iar în cazurile grave convulsii, comă şi chiar deces. Formele uşoare, din fericire şi cele mai frecvente, se caracterizează prin dureri de cap, vâjâituri în urechi, dilatarea pupilelor şi o stare uşoară de somnolenţă.

Atenţie! Tratamentul insolaţiei constă în sistarea expunerii la soare şi transportarea bolnavului într-un loc răcoros, aplicarea de comprese reci pe cap, administrarea de lichide, sau, în cazurile mai grave, perfuzii şi puncţie lombară la spital. Profilaxia insolaţiei se face prin acoperirea capului şi evitarea expunerii la radiaţiile solare, atât în condiţii de muncă, cât şi în alte împrejurări în care numai ignorarea şi subestimarea riscului pot determina apariţia tulburărilor menţionate.

Reţineţi! Prezenţa acestor radiaţii în mediul înconjurător este una din condiţiile de existenţă a vieţii, constituind factorul principal generator de climă. În perioadele de caniculă există o acumulare mare de căldură la nivelul solului şi construcţiilor, cu efecte de disconfort ce se resimt mai ales după-amiaza şi noaptea, cei mai mulţi acuzând insomnie.

Persoanele cu diverse dezechilibre vor prezenta agravarea simptomelor, iar copiii, care sunt afectaţi în cea mai mare măsură, prezintă iritabilitate, tulburări digestive, transpiraţii etc. Profilaxia acestor tulburări se referă la metode individuale: evitarea expunerii la soare între orele 11 şi 17, consumul de apă minerală, sucuri de fructe sau ceaiuri în cantitate mai mare, aproximativ 3-4 litri zilnic, alimentaţie mai uşoară şi limitarea sau chiar sistarea consumului de alcool şi cafea, şi măsuri colective: reducerea programului de lucru sau chiar întreruperea activităţii, proiectarea locuinţelor şi amenajarea spaţiilor verzi etc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON