URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2019, 18:58

Diabetul zaharat: cum să-ți faci viața mai ușoară când trăiești cu această boală

Diabetul zaharat: cum să-ți faci viața mai ușoară când trăiești cu această boală foto generic, www.express.co.uk
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tratamentul medicamentos al diabetului zaharat cuprinde antidiabeticele orale şi insulinele. Diabetul non-insulino-dependent care nu poate fi controlat prin regimul dietetic răspunde bine la grupa medicamentelor pe bază de derivate de sulfoniluree (cum este tolbutamidul sau glipizidul), care sunt uşor de folosit şi, după majoritatea specialiştilor, sigure.

O altă grupă de medicamente este reprezentată de biguanide, dintre care metforminul este utilizat în cazurile de diabet ale obezilor, chiar şi ca unică terapie (se utilizează şi în combinaţie cu derivatele de sulfoniluree).

Sunt şi alte clase de agenţi orali în studiu. Medicamentele orale sunt eficiente în formele mai uşoare de boală, iar în cele mai severe nu pot determina reducerea semnificativă a glicemiei, de aceea un procent mare de diabetici non-insuluino-dependenţi sunt în prezent trataţi cu insulină.

Tratamentul cu insulină se aplică pacienţilor cu diabet insulino-dependent şi, cum s-a arătat, la unii pacienţi cu diabet non-insulino-dependent. Insulina este un hormon pancreatic care controlează nivelul glicemiei. Actualmente se foloseşte insulină "umană" sintetizată care este identică cu hormonul uman.

Avantajul administrării de insulină este că se pot controla uşor simptomele bolii, dar menţinerea glicemiei în limite normale pe parcursul a 24 de ore este dificilă; la oamenii sănătoşi variaţiile glicemiei sunt mici tot timpul zilei, deoarece după mese este secretată cantitatea necesară de insulină care reglează nivelul gicemiei, evitându-se scăderea glucozei (hipoglicemia), pe când la diabetici nu se poate reproduce răspunsul fiziologic în totalitate, apărând frecvent hipoglicemia. Nu există o schemă standard de tratament cu insulină, medicul specialist diabetolog fiind cel care stabileşte tipul de insulină şi dozele, eventualele asocieri şi ajustările necesare.

Un lucru foarte important este automonitorizarea glicemiei cu aparate simple (glucometre) care arată glicemia prin analiza unei picături de sânge din deget, fapt ce determină sentimentul de independenţă la pacient prin vizualizarea imediată a efectului nerespectării dietei sau a tratamentului, avertizarea timpurie a hipoglicemiei incipiente sau prezenţa acesteia.

Atenţie!

Hipoglicemia este un fenomen frecvent la diabeticii insulino-dependenţi, putând fi cauzată de lipsa unei mese sau efectuarea unui efort fizic mai mare, dar putând apărea şi spontan. Bolnavii trebuie să ştie că atacurile de hipoglicemie sunt periculoase şi, dacă sunt frecvente, reprezintă un semn de agravare a bolii.

Semnele sunt transpiraţia, nervozitatea, tremorul şi foamea. Mai problematică este hipoglicemia din timpul somnului, bolnavul putând relata că a prezentat transpiraţii, vise neplăcute şi dureri de cap dimineaţa. Tratamentul este simplu, administrându-se zahăr, bomboane sau sucuri dulci dacă bolnavul este conştient, sau glucoză intravenos la cei inconştienţi. Fără aceste măsuri bolnavul poate intra în comă hipoglicemică.

Reţineţi!

La noi tratamentul diabetului este gratuit, utilizându-se antidiabetice orale de ultimă generaţie şi insuline "umane". Este utilă testarea glicemiei la orice vârstă, dar mai ales la persoanele trecute de 40 de ani, la obezi şi la cei cu simptome specifice hiperglicemiei, diagnosticul putând fi pus uşor.

Bolnavul cu diabet este în evidenţa Centrului judeţean de diabetologie, unde se fac consultaţiile lunare (la bolnavii insulino-dependenţi) sau trimestriale (la cei non-insulino-dependenţi) şi prescrierea tratamentului cu insuline. Medicul de familie va urmări evoluţia bolii, fiind permanent în legătură cu medicul specialist diabetolog şi va prescrie tratamentul cu antidiabetice orale pe o perioadă de 3 luni la bolnavii non-insulino-necesitanţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON