URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iulie 2010, 12:54

Despre noi măsuri legislative "de criză". Trăim într-o ţară fără orizont?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În toată agitaţia pricinuită de adoptarea legilor privind creşterea TVA, scăderea salariilor şi implementarea şi creşterea mai multor impozite, un act normativ a intrat în vigoare fără a fi observat, iar adoptarea sa va produce efecte extrem de importante.

Astfel, în data de 1 iulie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 62/2010 prin care se modifică două legi. Se modifică Legea nr. 221/2009 privind despăgubirile acordate celor care au suferit condamnări cu caracter politic în timpul perioadei comuniste în sensul în care, limitează despăgubirile acordate la maxim 10.000 Euro pentru cei care au suferit condamnări şi 5.000 Euro, respectiv 2.500 Euro pentru urmaşii acestora, prevăzând că aceste modificări se aplică şi proceselor în curs.

De asemenea se modifică Legea nr. 247/2005 cu privire la despăgubirile acordate de stat pentru imobilele preluate în timpul comunismului în sensul în care se suspendă plata despăgubirilor pentru o perioadă de 2 ani. Această ordonanţă în a cărei expunere de motive se prevede că "ţinând seama de impactul semnificativ al acestor măsuri asupra bugetului de stat" ar face invidios orice lider comunist.

Niciun guvern postrevoluţionar nu a intervenit atât de brutal în contra oricăror principii de drept. Este inadmisibil să se intervină în procesele în curs de desfăşurare - în urma aplicării acestei legi s-au acordat prin sentinţe despăgubiri de sute de mii de euro - iar acum aceste persoane se văd cu aceşti bani luaţi înapoi de un stat nesătul şi haotic. Totodată, este de remarcat faptul că această lege (221/2009) a fost promovată de acelaşi guvern - e drept că înainte de o campanie electorală - astfel încât, în acest caz nu poate fi acuzată nici măcar "greaua moştenire" de la alt guvern precedent. În urma aplicării acestei ordonanţe probabil se vor invoca numeroase excepţii de neconstituţionalitate, iar decizia finală va aparţine Curţii Constituţionale.

Prin modificarea Legii 247/2005 practic majoritatea dispoziţiilor legislaţiei restituirilor nu mai au nicio finalitate, astfel încât este de aşteptat un nou val de condamnări la CEDO - iar nota de plată o va suporta evident, peste câţiva ani, tot cetăţenii - iar atunci, probabil se vor lua noi măsuri ca să se poată plăti noua notă...

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON