URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2016, 18:11

Deprind bebeluşii elemente de limbă încă din uter?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Una din întrebările psihologiei care se află încă în faza de studiu face referire la achiziţia limbajului de către copii. Învaţă copiii limbajul încă din uter sau acesta este dobândit pe parcursul vieţii de după naştere? O echipă de psihologi din Beijing şi Berlin a realizat un studiu extrem de interesant prin care au testat 102 bebeluşi cu o vârstă medie de 1-5 zile, mai exact plânsul acestora.

Limba chineză este o limbă tonală, iar cea germană una non-tonală. Presupunând că vocea mamei se aude cel mai clar din uter în timp ce restul vocilor din exterior sunt filtrate de pereţii acestuia, cercetătorii au emis impoteza cum că e posibil ca un copil să deprindă elemente de limbaj încă de dinainte de naştere, din vocea mamei, mai exact o serie de tonuri specifice limbii acesteia.

Între limba germană şi cea chineză există variaţii melodice şi de ritmicitate şi se cunoaşte faptul că fetuşii sunt atraşi de către vocea mamei şi variaţiile melodice ale vocii acesteia. Mai mult, există dovezi cum că proprietăţi de limbaj sunt deprinse de către bebeluş încă din prima zi de viaţă, acestea fiind procesate de reţele neuronale specifice. Ceea ce studiul de mai sus a dezvăluit a fost faptul că expunerea prenatală la limba maternă a mamei modulează tiparele de plâns ale bebeluşilor. Profan spus, bebeluşii chinezi plâng diferit faţă de cei germani, existând diferenţe de tonalitate între cele două grupuri din ţări diferite.

Tiparele frecvenţelor fundamentale din dialectul mandarin sunt mai variabile decât cele din limba germană sau engleză. Tonalităţile specifice limbii oferă un stimul creierului fetusului în perioada prenatală. Bebeluşii testaţi în China şi Germania au fost înregistraţi vreme de două minute atunci când începeau să plângă înainte de alăptare. S-a aflat astfel că ţipetele care alcătuiesc plânsul bebeluşilor (acel interval cuprins între momentul în care copilul ia aer şi începe să emită un ton şi momentul în care strigătul se estompează complet) au o medie de 66 în cazul bebeluşilor chinezi şi de 36 în cazul bebeluşilor germani. Cu alte cuvinte, bebeluşii chinezi emit mai multe tonuri când plâng. 6480 de astfel de ţipete au fost înregistrate şi analizate cu aparatură audio şi a reieşit că bebeluşii chinezi emit ţipete cu frecvenţe fundamentale mai variate decât cele ale bebeluşilor germani. Mai mult, frecvenţele fundamentale ale bebeluşilor chinezi aveau o rază medie cu unul sau două semitonuri mai înalte decât cele ale bebeluşilor germani.

Studiul este în acord cu alte studii de acest gen efectuate pe bebeluşi cantonezi sau cercetări care au arătat că bebeluşii de patru luni sunt capabili să diferenţieze unele de altele tonalităţile dialectului mandarin de cele ale dialectului cantonez. Limba chineză are patru tonuri de bază iar expunerea la tonul #3 (un ton jos) şi tonul #4 încă din uter, prin limba maternă a mamei, modelează ulterior plânsul bebeluşilor chinezi diferenţiindu-l de cel al bebeluşilor germani.

Concluzia studiului este că există o ancoră genetică derivată din caracteristica tonală a unei limbi şi că achiziţia limbii este influenţată de diferenţe neuronale şi de alcătuire a creierului în funcţie de regiune. Că există o predispoziţie biologică influenţată de mediu în adoptarea limbajului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@caragiale
...mai mult, lingvistica este știința care studiază limba și legile ei de dezvoltare. ”Elemente de lingvistică” e oarecum nepotrivit în acest context deoarece bebelușii nu deprind elemente din știința lingvisticii ci elemente din limba maternă a mamelor (vedeți contextul articolului). Prin urmare, ”elemente de limbă” e nu doar mai potrivit dar și mai corect din punct de vedere științific aici.
Postat 23 Noiembrie 2016, 14:20 de Razvan_T_Coloja
@caragiale
La Universitatea București, Lect. dr. Helga Bogdan Oprea susține un curs intitulat ”Elemente de limba română”. Editura Booklet a publicat și o carte scrisă de Aurelia Nedelcu, carte intitulată ”Romana - Notiuni de limba si comunicare”. Așa că... vedeți dumneavoastră... ”de limbă” sau ”lingvistice” în acest context e exact aceeași chestie și desemnează același concept. Că dumneavoastră vă sună mai bine ”lingvistice” e o chestiune pur de gust.
Postat 23 Noiembrie 2016, 14:12 de Razvan_T_Coloja
,,cercetărorule''
Lingvistice băăă, lingvistice...nu de limbă. Dacă-s de limbă, eventual face ceva cu ea...cu limba, de acolo de unde e...daaaa, nu-i bai, bine că ești tu deștept...Mafalda.
Postat 23 Noiembrie 2016, 12:49 de caragiale
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON