URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iunie 2016, 10:35

De ce sunt orădenii mai depresivi?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E greu să generalizezi şi să găseşti cauze exacte ale depresiei la nivel citadin. Sunt orădenii mai depresivi ori mai anxioşi decât restul bihorenilor? Dacă vorbim despre diferenţa dintre mediul rural şi cel urban şi discutăm la nivel psihosocial, răspunsul e ceva mai simplu.

Oamenii din mediul rural tind să fie mai puţin depresivi decât cei de la oraş. Comunităţile din sate şi comune sunt mai mici, ceea ce presupune faptul că oamenii se cunosc mai bine între ei şi se ajută unii pe ceilalţi. Dacă la sat mergi să cumperi o pâine din singurul ABC, conversaţia pe care o porţi cu vânzătoarea este mai intimă decât cea pe care ai purta-o cu o vânzătoare de la oraş.

În Oradea, ai ocazia să cumperi bunuri dintr-o sumedenie de locuri; prin urmare contactul cu vânzătorii este scurt, relaţia este distantă şi de ocazie. Vâzătorul de pâine de la oraş este un străin cu care faci o tranzacţie. Prin contrast, în mediul rural vânzătorul îţi este vecin, rudă. Îl vezi aproape zilnic şi astfel se încheagă o relaţie mai stabilă şi de durată între tine şi el, relaţie care transcede simplul act al trazacţiei.

De luat în considerare este şi factorul religios, comunităţile rurale fiind mai religioase decât cele urbane. Oamenii se întâlnesc la biserică, iar setul lor de valori morale se mulează pe întrajutorarea semenilor. La oraş în schimb - Oradea în cazul nostru - populaţia atinge cifra de 200.000 de suflete. Nu suntem obligaţi să interacţionăm cu toate şi nici să închegăm relaţii stabile cu majoritatea lor. De cele mai multe ori, vecinii de bloc nu ne sunt rude sau prieteni, ci doar oamenii cu care împărţim aceeaşi clădire. Îi salutăm, îi ajutăm ocazional cu o cană de cafea, dar există limite mai clare ale interacţiunii cu ei.

Sociologul Emile Durkheim numea asta ”alienare”. În mediul urban ne simţim mai singuri şi mai înstrăinaţi de semenii noştri, spre deosebire de mediul rural. Alienarea duce la anxietate şi depresie, iar ultimele sunt susţinute de faptul că persoanele cu care putem vorbi despre problemele noastre profunde sunt puţine şi în mare parte dezinteresate.

Un alt sociolog, Ferdinand Tönnies, vorbea despre ”Gemeinschaft” - grupuri sociale unite printr-un sentiment al comunităţii - şi ”Gesellschaft” - grupuri unite printr-un ţel instrumental. ”Gemeinschaft” face referire la ideea de familie şi la relaţiile strânse dintre oameni, fiind întâlnit mai mult la ţară şi în comunităţile urbane religioase. Membrii acestor grupuri sunt mai apropiaţi unii de alţii şi - prin urmare - e mai probabil să sară unul în ajutorul celuilalt. Prin contrast, ”Gesellschaft” face referire la relaţiile interumane care au apărut în mediul urban, capitalist. Relaţiile sociale aici sunt superficiale deoarece se pune accent pe individ şi nu pe comunitate, ultima fiind prea vastă pentru a putea păstra o coeziune substanţială.

În concluzie, depresia şi anxietatea sunt mai răspândite în Oradea decât în satele şi comunele din restul Bihorului. La oraş oamenii se simt mai izolaţi de semenii lor, mai singuri. Izolarea şi ideea de singurătate provoacă stare de depresie şi anxietate: umblăm zi de zi printre străini, iar un străin este mai puţin probabil să fie empatic ori să-ţi sară în ajutor decât o persoană apropiată, care te cunoaşte. La sat, în schimb, locuitorii se cunosc şi se ajută reciproc. Răul unuia s-ar putea extinde asupra familiilor lor (o boală, un incendiu, o cultură distrusă), aşa că vecinii încearcă să prevină acel rău ajutându-l pe suferind.

La oraş, suferinţa celui de lângă noi ne lasă de cele mai multe ori reci, pentru că şansa ca acesta să ne afecteze direct este cu mult mai mică. Ceea ce Durkheim numea ”alienare” duce în mediul citadin la afecţiuni precum fobie socială, anxietate generalizată, distimie şi alte forme de depresie.


* Noul colaborator al BIHOREANULUI, Răzvan T. Coloja, este psiholog. În vârstă de 37 de ani, acesta a terminat facultatea de Ştiinţe Socio-Umane (Psihologie), cea de Ştiinţe (Informatică) şi cea de Litere (Biblioteconomie), la Universitatea din Oradea. A publicat patru romane şi câteva articole în reviste de specialitate. A activat câţiva ani ca jurnalist în presa IT - a fost redactor-şef al revistei "MyLinux", redactor-şef adjunct al revistei "MyComputer" şi redactor al revistei "Connect". Este pasionat de sociologie, psihologie socială, neuropsihologie, Linux şi literatura transgresivă. În timpul liber întreţine site-ul psihoradea.com dedicat orădenilor interesaţi de psihologie. Poate fi contactat la email@razvancoloja.com.


 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
COLOJA...from SORBONICA
Dupa primele investigatii am aflat ca D-l Ciloja a absolvit psihologia la Sorbonica ! Sorbo despre care am cea mai proasta impresie ( pe care o cunoaste si rectorul! ). Dar nici nu pot arunca cu noroi in toti absolventii UO! Poate d-l Coloja este exceptia fericita! PS: Pentru ca mi s-a promis publicarea unui text in Bihoreanul il anunt ca acesta este in curs de....facere! In primul rand trebuie sa-mi placa mie! Mai departe, vedem! Va fi despre Referenum!
Postat 18 Iunie 2016, 15:14 de TDS
:)
@coate_goale: Ca să vă răspund la întrebare, nu - nu am realizat un studiu pe populaţie bihoreană. Nu am nici timpul necesar, nici resursele necesare; mă îndoiesc că cineva din Bihor ar putea face aşa ceva pe un eşantion reprezentativ. Însă un studiu pe populaţie românească nu cred că ar evidenţia ceva radical diferit faţă de ce postulează alte sute de studii în psihologie şi sociologie. Simplificate, argumentele sunt prezentate în articol. Referitor la titlu, nu-l pot schimba pentru că nu am drepturi de editare - eu doar trimit textele la redacţie. Dar nici nu l-aş schimba, de aş avea posibilitatea, deoarece consider că nu induce în eroare. Citadinii, indiferent de ţară, sunt mai alienaţi decât cei de la rural şi internetul geme de studii care susţin această idee. Ergo, textul nu reprezintă doar o altă piesă de opinie, fiind susţinut de nume cu rezonanţă ştiinţifică; plus o serie de studii ale căror rezultate se pot uşor extrapola pe populaţie românească. @TDS: mă îndoiesc că o persoană publică, fie ea şi primar, ar putea fi cauza alienării şi depresiei orădenilor. Legat de numele meu pe acest site, motivaţia stă în faptul că întreţin un site de psihologie numit psihoradea punct com, redactorii de aici ştiau de el, aşa că am decis că pot să scriu la fel de bine şi aici.
Postat 18 Iunie 2016, 15:11 de Razvan_T_Coloja
hm....
@Razvan_T_Coloja, am inteles desigur trimiterile la literatura de specialitate si studiile la care faci referire. Totusi ramane intrebarea pe care vad ca o ocolesti cu gratie. "Ai facut sau nu studii pe populatia Bihorului cu privire la nivelul depresiei?" E clar ca raspunsul e nu. De asemenea mai stii, ca si psiholog ca validarea ipotezelor pe populatie romaneasca si mai ales pe grupul la care te referi e de asemenea extrem de importanta. Ca sa terminam insa aceasta polemica, ai putea schimba titlul articolului sa nu sune ca si o certitudine ci sa sune eventual ca o problematica ce ramane a fi lamurita. De ex: "Exista diferente intre nivelul depresiei in zona urma comparativ cu cea rurala?". E mai corect asa...nu sa sugerezi din titlu ca tu stii sigur ca oradenii sunt mai depresivi decat restul bihorenilor, iar in articol sa ne dai doar niste pareri personale si niste compilatii din literatura de specialitate. @TDS daca doresti raspunsuri la intrebarile tale incepe prin a consulta site-ul autorului si a-i google-li numele.
Postat 18 Iunie 2016, 14:41 de coate_goale
WHO'S COLOJA?
@Razvan_T_Coloja: Parerea mea ar avea cat de cat un fundament? Ea se bazeaza pe simple perceptii dar poate, uneori, si ele au importanta lor" PS: Inca nu stiu nimic despre Dvs. dar promit sa aflu! Nu pot sa cred ca cineva vine de nicaieri si publica intr-un Cotidian important ( mai exact cel mai important din Bihor / cel pufin in opknia mea!).
Postat 18 Iunie 2016, 14:26 de TDS
Hmm...
@coate_goale: Articolul vorbeşte clar despre explicaţiile a doi reputaţi sociologi - Emile Durkheim şi Ferdinand Tönnies. Am încercat să sintetizez conceptele lor într-un text care să fie uşor de citit. Dar celor ce doresc să se documenteze în aprofunzime le recomand ”Gemeinschaft und Gesellschaft” de Tönnies respectiv ”Sinuciderea” lui Durkheim. Ultima explică extrem de bine conceptul de alienare şi cum se manifestă el în mediul urban. Toate acestea puteau fi deduse din textul meu, dacă tot vine vorba de argumente. Dar dacă tot aţi cerut studii, un exemplu bun ar fi ”Rural-urban differences in the prevalence of major depression and associated impairment” de Wang JL publicat în Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology volumul 1, nr. 39, paginile 19-25. Sper că asta vă va fi de folos.
Postat 18 Iunie 2016, 14:08 de Razvan_T_Coloja
da...
@TDS, eu stiu cine e autorul, de aceea am si pretentii si asteptari mai mari de la el. Stiu ca poate mai mult decat sa arunce in spatiul public petarde din astea, gen tabloid. Multa bafta, domnule psiholog si nu uitati ca in ceea ce priveste atitudinea fata de psiholog, oamenii se impart in mai multe categorii si cel putin una dintre ele are tendinta sa creada tot ce spune acesta, fara sa filtreze informatia.
Postat 18 Iunie 2016, 13:33 de coate_goale
SA AFLAM..
@coate_goale: Corecta observatie! In primul meu comentariu am mentionat CLAR: in ce ma priveste e doar o parere...Autorul ( despre care nu detin nici o informatie!) se bazeaza PE CE? Poate ne va spune la un moment dat!
Postat 18 Iunie 2016, 13:22 de TDS
articol fara suport stiintific
domnule psiholog, asa cum bine ati invatat in facultate, orice afirmatie sau ipoteza pe care o lansam in spatiul public trebuie sa aiba un suport stiintific. Ati facut un studiu, ati masurat nivelul depresiei urbane comparativ cu cea rurala? nu cred...daca da, mai bine ati prezenta acele rezultate. Acest articol porneste de la niste supozitii proprii si nu se bazeaza pe nimic, fiind doar o insiruire a unor pareri personale, dar induce in public ideea ce da, oradenii sunt cei mai depresivi bihoreni. si ce mai stim noi despre etichetare? ca grupul etichetat are toate sansele sa se identifice cu eticheta pusa, in cel mai scurt timp. Sigur, oradenii nu vor deveni dintr-o data depresivi, dar unii dintre ei isi vor da, probabil, o explicatie la unele aspecte din viata lor si in loc sa apeleze la ajutor specializat vor intelege ca au toate motivele sa fie depresivi, ca doar locuiesc in Oradea, care are cei mai multi depresivi din Bihor. Deci atentie, reveniti cu o explicatie stiintifica sau schimbati titlul articolului. asa ceva nu e admisibil pe piata!
Postat 18 Iunie 2016, 13:14 de coate_goale
frumos!
felicitari pentru valorile ziarului.:)
Postat 18 Iunie 2016, 11:49 de unu
un text bun
Bravo Bihoreanului pentru initiativa de a publica si asa ceva.
Postat 18 Iunie 2016, 11:22 de poli
TEORII...
S-ar putea ca oradenii sa fie mai depresivi si din cauza actiunilor / inactiunilor primarului! Desi, paradoxal, la urne s-au manifestat altfel! Eu sunt prea puternic si voi lupta pana la capat! Dar altii? Stiu si eu...Nu am pretentia ca ""radiografia" mea este exacta! Dar poate fi o varianta!
Postat 18 Iunie 2016, 11:15 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON