URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iulie 2011, 12:26

Curtea Europeană "desfiinţează" taxa de poluare: Taxele percepute nelegal trebuie restituite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna aceasta voi întrerupe şirul de articole dedicat Noului cod civil pentru a prezenta un eveniment deosebit de important pentru cetăţeni. Astfel, în data de 7 iulie 2011, la trei luni de la prima hotărâre a Curţii cu privire la taxa de poluare în cauza Tatu, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a desfiinţat şi ultimele speranţe ale celor care doreau ca variantele taxei de poluare ulterioare datei de 15.12.2008 să nu fie declarate incompatibile cu dreptul european.

Astfel, în Hotărârea Nisipeanu Curtea arată că Articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul că se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe poluare aplicată autovehiculelor cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru dacă regimul acestei măsuri fiscale este astfel stabilit încât descurajează punerea în circulaţie în statul membru menţionat a unor vehicule de ocazie cumpărate din alte state membre, fără însă a descuraja cumpărarea unor vehicule de ocazie având aceeaşi vechime şi aceeaşi uzură de pe piaţa naţională.

Hotărârea este extrem de importantă deoarece, spre deosebire de hotărârile precedente (Hotărârea Tatu şi cele subsecvente) Curtea a avut în vedere toate variantele taxei de poluare aplicabile în perioada 15 decembrie 2008 - 31 decembrie 2010. În paragraful 28 al hotărârii Curtea a reiterat faptul că taxa de poluare nu este compatibilă cu principiul "poluatorul plăteşte" şi a sugerat din nou Guvernului român că taxa percepută cu ocazia primei înmatriculări trebuie eliminată, ea putând fi eventual înlocuită cu o taxă anuală de poluare, aplicabilă tuturor autoturismelor care circulă pe teritoriul naţional.

Până la intervenţia Guvernului care s-ar putea să se lase aşteptată aşa cum s-a întâmplat şi până în prezent, trebuie să ştim că se poate solicita restituirea taxei în instanţă şi că toate instanţele române au obligaţia a se conforma hotărârii Curţii şi să dispună restituirea taxei prelevate nelegal. Trebuie să ştim că statul este obligat să restituie cetăţeanului, pe lângă suma achitată cu titlu de taxă, şi dobânda fiscală aferentă perioadei scurse între cerere şi restituirea efectivă.

Mai pe româneşte, cetăţeanul poate recupera o sumă mult mai mare decât cea achitată cu titlu de taxă, dobânda pe care o plăteşte statul cetăţeanului fiind egală cu dobânda percepută de către stat cetăţeanului pentru dările neachitate la timp.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
MIRCEA ursuta isi face reclama la ZIARRRR
AVOCAT in faliment:)) daca esti BUN profesional nu ai nevoie de publicitate, ha, ha, ha asta da caliatate profesionala! FALIMENTUL va papa pe totii:)))
Postat 22 Iulie 2011, 13:50 de hiiiiiiiiiiiiiii
astia vor fi primi verificati la avere:))
Românii care au plătit taxa auto ar trebui să se grăbească să ceară în instanţă recuperarea banilor. Avocaţii îi avertizează pe aceştia că autorităţile statului încearcă "artificii legislative" astfel încât să nu fie nevoite să restituie cele peste 850 de milioane de euro achitate de români din 2008 şi până la finele anului trecut.
Postat 22 Iulie 2011, 13:48 de hiiiiiiiiiiiiiii
ce ne asteapta!!!
aha si cine va plati aceste taxe:))) NOI poporul FRAIERIMEA :))) vom suporta abuzurile functionarilor publici
Postat 22 Iulie 2011, 13:19 de extraordinarrr
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON