URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Aprilie 2017, 10:48

Copiii din familiile bilingve au un avantaj cognitiv

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Populaţia Oradiei este alcătuită în proporţie de 25% din maghiari. Ceea ce presupune existenţa cuplurilor maghiaro-române şi a copiilor născuţi în familii în care se vorbeşte atât româna, cât şi maghiara. Câţiva psihologi de la Universitatea din Washington au dezvăluit într-un studiu destul de recent faptul că acei copii care au crescut în familii bilingve nu doar că deprind limbi noi mai uşor decât ceilalţi, dar au şi un avantaj cognitiv faţă de alţi copii de vârsta lor.

Studiul a presupuns examinarea a 16 bebeluşi, din care opt provineau din medii familiale în care se vorbea atât engleza, cât şi spaniola. Bebeluşii în vârstă de circa 11 luni au fost supuşi unor teste care implicau ascultarea de către aceştia a unor elemente de bază ale limbii (sunete precum "ba" sau "ta") şi în acelaşi timp le-a fost măsurată activitatea neuronală cu ajutorul unui aparat de magnetoencefalografie.

În cazul celor opt bebeluşi care proveneau din familii bilingve s-a înregistrat activitate în cortexul orbitofrontal şi cel prefrontal. Aceste două arii sunt în strânsă legătură cu capacitatea oamenilor de a rezolva probleme şi în luarea de decizii. Prin urmare, s-a extrapolat ideea că, dacă aceste două zone ale creierului sunt mai active în cazul copiilor din familii bilingve, atunci pesemne aceiaşi copii vor putea rezolva probleme şi lua decizii mai rapid şi mai bine decât acei copii care provin din familii în care se vorbeşte o singură limbă.

Au existat şi alte studii care cad de acord asupra aceluiaşi fapt: că oamenii care vorbesc fluent mai multe limbi sunt mai privaţi de un declin cognitiv la bătrâneţe, au memorie mai bună şi pot gestiona mai uşor mai multe sarcini. Alte studii afirmă că oamenii care vorbesc la bătrâneţe mai multe limbi sunt mai puţin pasibili de a suferi de demenţă în ultimii ani de viaţă.

Aceste studii sunt de mare importanţă pentru transilvăneni datorită populaţiei mixte din această zonă a ţării. Atunci când un copil creşte într-o familie maghiaro-română, odată cu deprinderea pe parcurs a ambelor limbi, există o bună şansă ca acel copil să se descurce mai bine în viaţă şi să facă faţă mai uşor dificultăţilor acesteia. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul copiilor care sunt daţi la grădiniţe şi şcoli germane sau engleze din ţara noastră. Învăţând de timpuriu două sau mai multe limbi, aceşti copii îşi menţin vie activitatea neuronală din cortexul prefrontal ceea ce duce la o mai bună înţelegere a lumii exterioare şi - automat - la un nivel intelectual mai elevat decât cel al covârstnicilor care nu au acest avantaj lingvistic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Homework
Mna, asa greu va era sa faceti primii un studiu de asta aci, la Oradea/UO ,dvs, psihologii oradeni ,ca dupa aia sa-l publicati in ceva revista internationala de renume, sa va citeze toata lumea stiintifica ?! Front de lucru aveati suficient , "sustinere " la o asemenea "tema" si mai si..
Postat 13 Aprilie 2017, 16:13 de SM
proverbial
Daca taceai filosof ramaneai!!!!
Postat 13 Aprilie 2017, 13:14 de iahim
Ai zis-o, frate....
Sunt de acord ca invatarea limbii maghiare de catre copiii romanilor presupune u efort deosebit. Prin comparatie putem spune ca a invata ungureste e cam cum ai obliga un copil nascut stangaci sa fie dreptaci. Explicatia e simpla: romana, engleza, spaniola, etc, fac parte din marea familie a limbilor indo-europene, iar vorbirea acestor limbi este inscrisa in adn-ul nostru. Fac excepție limbile fino-ugrice (maghiara, estoniana și finlandeza), limbile caucaziene, basca, malteza (derivată în mare parte din arabă) - și turca aparținând limbilor turcice. Asta (si altele! nu insist!) este si explicatia ca ungurii sunt pe ultimul loc in Europa, doar 32% dintre ei vorbind o a doua limba. Personal mi-am dat copiii in particular sa invete engleza si germana, doua limbi care au multe in comun, nu le-a fost greu sa le invete. Limba maghiara nu stiu la ce le-ar fi folosit! Adica stiu, la nimic! Prietenii lor unguri stiu toti limba romana, e firesc, traiesc aici, in Romania.
Postat 13 Aprilie 2017, 12:00 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON