URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Octombrie 2017, 11:01

Consumul de marijuana grăbeşte apariţia schizofreniei

Consumul de marijuana grăbeşte apariţia schizofreniei foto descopera.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drogurile recreaţionale sunt la modă în România, mai ales printre tineri. De la etnobotanice la pastile de Ecstasy, acestea sunt relativ uşor de procurat şi apreciate în grupurile tinerilor. Deşi printre tineri circulă un mit conform căruia drogurile uşoare, gen marijuana sau haşiş, nu sunt periculoase, unii contestând interdicţia de a le utiliza, adevărul este cu totul altul.

Pe 9 octombrie a avut loc în Berlin Congresul Mondial al Asociaţiei Psihiatrice Mondiale. Cu această ocazie, Hannelore Ehrenreich, de la Institutul Medicinei Experimentale "Max Planck", a prezentat un studiu efectuat pe 1200 de bolnavi de schizofrenie. Lucrarea discuta cauzele genetice şi non-genetice ale apariţiei bolii, precum şi factorii de risc din mediu care facilitează instaurarea ei.

Studiul - care urmează să fie publicat în curând - arată că persoanele care au consumat marijuana înaintea vârstei de 18 ani şi care erau predispuse la schizofrenie au dezvoltat boala cu circa 10 ani mai repede ca alţii. Cu cât mai mare era consumul de marijuana, cu atât mai rapid se instaura schizofrenia.

Conform cercetării lui Hannelore Ehrenreich, consumul de marijuana declanşează simptomele schizofreniei mai rapid chiar decât alcoolul sau - mai important - factorii genetici.

La aceeaşi conferinţă din Berlin, Robin Murray, profesor de psihiatrie la King’s College în Londra, a afirmat că nu există urmă de îndoială că utilizarea marijuana de către tineri creşte semnificativ riscul de dezvoltare a schizofreniei în viaţa de adult. Citând 10 studii care au arătat că marijuana predispune la apariţia psihozei în rândul utilizatorilor, Murray a afirmat că riscul creşte exponenţial cu cât mai mult drog fumezi şi cu cât acel drog este mai potent. Conform cercetărilor profesorului, uzul de "iarbă" cu un grad ridicat de potenţă (de 16%) a dus la apariţia psihozei în rândul a 24% dintre utilizatorii londonezi.

Pe plan neurochimic, mecanismul este următorul: compusul psihoactiv din marijuana (denumit "THC") dereglează semnalele transmise de neuroni al căror flux este în mod normal ţinut în frâu de endocanabinoide - compuse care se găsesc în mod natural în corpul uman. O activitate prea redusă a endocanabinoidelor duce la excitarea sistemului nervos care în schimb poate provoca impulsivitate, epilepsie şi tulburări de anxietate. O prea mare activivitate a endocanabinoidelor duce la o prea mică activare a sisemului nervos, ceea ce poate produce o stare de depresie. Dereglarea acestui flux manevrat de endocanabinoide duce la psihoză. Faptul că THC-ul dereglează semnalul reglat de endocanabinoide poate duce la o decisivă şi permanentă compromitere a creierului.

Cu alte cuvinte, marijuana nu doar că poate provoca stări de psihoză care se agravează în timp dar, în caz că există o cât de mică predispoziţie spre schizofrenie în tineri, grăbeşte cu un deceniu instaurarea bolii mintale.

Peter Falkai, un psihiatru de la Centrul de Neuroştiinţe a Univeristăţii "Ludwig Maximilian" din Munchen confirmă şi el că "analizând datele, în mod clar, acestea arată un risc ridicat de psihoză".

După cum se vede, până şi drogurile considerate "uşoare" au un factor ridicat de risc, chiar dacă nu vorbim de supradozaj ori dependenţă. Conform ultimelor cercetări, legătura dintre consumul de marijuana şi schizofrenie este evidentă, în special în cazul copiilor şi al adolescenţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@alina_p
Nu e vina mea că n-ați citit articolul. În el scrie clar: ”Studiul - care urmează să fie publicat în curând - arată că persoanele care au consumat marijuana înaintea vârstei de 18 ani şi care erau predispuse la schizofrenie au dezvoltat boala cu circa 10 ani mai repede ca alţii.” Dumneavoastră apreciați articolele în funcție de titlu și poza de atac, nu de conținut, să înțeleg?
Postat 04 Noiembrie 2017, 18:54 de Razvan_T_Coloja
@Razvan_T_Coloja
nu-ti poti da seama de varsta nici din titlul articolului, nici din poza atasata articolului... cat despre continut, e vina mea pt ca nu l-am citit integrat pt ca mi s-a parut de prost gust. ;)
Postat 02 Noiembrie 2017, 18:25 de alina_p
Canada și SUA.
@alina_p: vedeți wpaberlin2017 punct com. Cât despre statele SUA, consumul e reglementat după vârsta de 21 de ani, ca și în cazul alcoolului; ori articolul vorbește despre consumul înaintea vârstei de 18 ani.
Postat 01 Noiembrie 2017, 19:24 de Razvan_T_Coloja
Canada, SUA etc
Nu stiu despre ce congres de psihiatrie vorbiti pt ca nu am gasit date concrete pe google. Cel mai probabil este vorba de consumul la varste fragede.... Sa inteleg ca statele (nu are rost sa le insir pt ca sunt din ce in ce mai multe) care relaxeaza sau au relaxat deja legile privind aceasta planta sunt inconstiente? Sau pur si simplu este un articol scris pt BOR si PSD?!
Postat 01 Noiembrie 2017, 17:08 de alina_p
Corect și nu numai..
Marijuana mai produce și sterilitate și impotență. Nu glumesc, căutați: "marijuana impotence sterility" Amatorii de senzații tari, vor rămâne lipsiți de orișice bărbăție.
Postat 25 Octombrie 2017, 14:38 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON