URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iulie 2017, 10:55

Ce se ascunde în spatele comentariilor răutăcioase de pe Internet?

Ce se ascunde în spatele comentariilor răutăcioase de pe Internet? foto generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

V-aţi întrebat vreodată de ce atât de multă lume lasă comentarii în ton negativ pe site-uri? De ce inflexiunile textului sunt ironice, sarcastice, de ce atât de mulţi oameni sunt critici din spatele unui pseudonim?

O echipă de cercetători din Australia a încercat să vadă ce se ascunde în spatele comentariilor răutăcioase de pe Internet şi a testat 415 bărbaţi şi femei cu vârste de peste 18 ani în căutarea comportamentului online şi a predispoziţiei spre virulenţă în scris. Cercetătorii au fost atenţi la două tipuri de empatie (afectivă şi cognitivă), precum şi asupra unor trăsături precum sadismul, psihopatia şi abilităţile sociale.

Empatia cognitivă face referire la abilitatea de a înţelege emoţiile altora. Cea afectivă face referire la abilitatea de a trăi, internaliza şi a răspunde acelor emoţii.

Cei predispuşi la a lăsa comentarii în ton negativ pe Internet au avut scoruri înalte în ceea ce priveşte empatia cognitivă şi psihopatia. Ultima a fost măsurată cu întrebări de genul "răzbunarea trebuie să fie imediată şi eficientă" sau "deşi unii oameni găsesc comentariile mele ca fiind jignitoare, eu cred că sunt amuzante". Nivelul înalt de empatie cognitivă îi face pe aceşti oameni capabili să recunoască ce anume ar deranja pe cineva, iar lipsa empatiei afective îi opreşte din a conştientiza şi internaliza efectele acţiunilor lor. Psihopatia este asociată cu căutarea senzaţiilor tari şi cu impulsivitatea.

Studiul mai afirmă că şi alte cercetări anterioare au relevat că acei comentatori care lasă texte virulente au nivelu înalte de psihopatie şi o lipsă de empatie afectivă. A lăsa un comentariu răutăcios pe Internet este uşor deoarece majoritatea utilizatorilor se ascund în spatele unui pseudonim, ceea ce le conferă o oarecare anonimitate. Din spatele acestei anonimităţi orice este posibil şi gradul de control asupra discuţiei este perceput ca fiind mai înalt decât într-o conversaţie verbală.

În viaţa de zi cu zi fiecare persoană adună frustrări: maşina nu are destulă benzină, vecinul porneşte bormaşina la ora 6 dimineaţa, iubita e rece de două săptămâni, la locul de muncă salariul este mic, iar colegii letargici. Nu e de mirare că unii oameni aleg mediul online drept ţeavă de eşapament a acestor frustrări. Internetul le conferă anonimitate în condiţiile în care, în viaţa reală, exprimarea liberă a acestor frustrări ar atrage după sine ostracizare socială. Mai mult, jucând rolul "răzbunătorului", comentatorul anonim simte că le plăteşte altora pentru necazurile din viaţa lui.

Anonimitatea online cuplată cu exprimarea virulentă a părerii este un produs al lipsei de temeri. Comentatorul online se simte în siguranţă, aşa că lasă să cadă barierele etice şi morale. În viaţa reală a fi critic, sarcastic ori a înjura denotă un comportament indezirabil din punct de vedere social, în vreme ce plăcerea de a încălca regulile este cu atât mai mare cu cât comentatorul se simte în siguranţă din spatele ecranului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
PCR transpartinic. Ep.: De ce adevărul supără atât de mult ”Sistemul” din România?
I. ”V-ați întrebat vreodată de ce atât de multă lume lasă comentarii în ton negativ pe site-uri? De ce inflexiunile textului sunt ironice, sarcastice, de ce atât de mulți oameni sunt critici din spatele unui pseudonim?” 1. Un răspuns valabil pentru România: ”Sărăcia este cea mai crudă formă de violență”-Mahatma Ghandi. 2. Nu ştiu dacă baiatu lui tata: Coloja jr. a auzit de Mahatma Ghandi, sau ştie care este gradul de sărăcie în rândul tinerilor din Australia, deci şi cel de manipulare al acestora. Dar a asimila ”ad literam” un studiu realizat integral în Australia, cu realitățile din România, miroase a manipulare, de tip bolşevic/macovist/ băsist şi a IQ cam mic. 3. În România avem politicieni model: Boureanu, respectiv ”corecţi şi imparţiali” gen: Vasilică, Gligor L., Pantea V., Varga I. În Australia câte personaje cu funcţii similare, bine bugetate, întâlnim? 4. Faptul că avem postaci pro-macovişti/băsişti (deci de tip bolşevic) ca: ”elev”, ”anticomunist”, este şi meritul unui sistem educaţional neconform, ca cel din ”Epoca portocalie”, sistem care a adus la catedră destule nulităţi profesionale si umane, pe criterii politice, de pungă, de sânge/neam, respectiv de …”nepoată”, dar şi rezultatul unor segregări "la ordin", ca: destrămarea de căsnicii, pe motive fabricate, pentru separarea copiilor de părintele responsabil, părinte care a deranjat ”Sistemul”, sau/si pentru deposedare de bunuri imobiliare. Vă pot explica mult mai bine foştii(?) activişti bolşevici: Pantea (Ferke) Felicia-Livia şi Uşvat Florian (ambii de pe bdul Dacia) & co. II. În loc de concluzii. 1. Nu îl întreb ce cheltuieli materiale a avut băiatu lui tata: Coloja jr. la intrarea în avocatură (Baroul Bihor). 2. De ce adevărul supără atât de mult ”Sistemul”, bine mafiotizat, din România? 3. De ce comentariile pertinente şi documentate deranjează ”Sistemul” sus menţionat, ”Sistem” care reacţionează prin organele şi slugile sale, ca pe vremea lui Stalin, respectiv Gherghe Gheorghiu-Dej şi prin metode ca: respectivul are ceva ”cu capu”.
Postat 24 Iulie 2017, 18:18 de stefan
.
foarte bun articolul. Frustrarile multor oameni se vad intradevar in natura comentariilor
Postat 15 Iulie 2017, 00:41 de David
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON