URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2020, 16:50

Ce măsuri contra infecţiei cu COVID-19 au luat autorităţile din Franţa

Ce măsuri contra infecţiei cu COVID-19 au luat autorităţile din Franţa sursa foto: rfi.fr
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu data de 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.

Formularul este obţinut şi descărcat de pe site-ul guvernamental şi este valabil o singură zi. Documentul cuprinde numele şi prenumele persoanei, adresa şi motivul deplasării: la  locul de muncă (în aceasta situaţie exista şi un alt formular eliberat de angajator şi de asemenea descărcat de pe site-ul guvernamental), la cumpărături, pentru motive de sănătate, pentru asistenţa persoanelor vulnerabile sau a copiilor.

Regulile sunt aceleaşi că peste tot, cetăţenii fiind rugaţi pe cât posibil să rămână acasă, să se spele regulat pe mâini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde sau cu gelurile dezinfectante pe baza de alcool, dacă sunt răciţi să tuşească şi/sau să strănute doar în batiste de unică folosinţă, sau în lipsa acestora la încheietura cotului, să se salute fără strângerea mâinilor şi fără să se îmbrăţişeze, să păstreze o distanţă de minimum un metru între ei.

În caz de tuse şi febră, oamenii trebuie să poarte masca, să evite contactul cu alte persoane şi să apeleze telefonic medicul de familie. Acesta îl poate consulta prin telefon sau la cabinet. Dacă simptomele sunt grave (dificultăţi respiratorii importante), bolnavul va apela direct serviciul de urgenţă sau va fi dirijat de către medic spre un centru specializat.

Există de asemenea un serviciu de teleconsultanţă prin care angajatorii pot declara că unele categorii de salariaţi fără posibilitate de telemuncă să rămână la domiciliu. Aceste persoane sunt: femeile însărcinate, cei care prezintă boli respiratorii cronice (astm, bronşită cronică obstructivă, insuficienţă respiratorie cronică), mucoviscidoză, cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă, boli cardiace, sechele de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, insuficienţă renală cronică sub dializă, diabet şi boli hepatice cronice.

Franţa fiind în stadiul 3 al epidemiei, medicul de familie este cel care acordă consultaţii pacienţilor cu simptome gripale. În a doua zi de la consultaţia iniţială, pacientul va fi văzut de asistentul sau asistenta medicală (în Franţa, asistenţii medicali sunt organizaţi în cabinete ca medicii de familie, profesiunea de asistent fiind liberală). În a 7-a şi 10-a zi va fi revăzut de medicul de familie (aceasta fiind perioada de potenţială agravare), iar în a 14-a zi va fi revăzut de asistent şi declarat vindecat, în situaţiile în care evoluţia este benignă. Daca simptomatologia se agravează, pacientul va fi dirijat spre centrele specializate specificate pentru fiecare departament teritorial.

Toate serviciile sunt informatizate, atât pentru medici cât şi pentru celelalte cadre medicale şi pentru pacienţi.

Ceea ce trebuie să ştim cu toţii este că acest virus este nou, tabloul clinic al bolii se "scrie" acum, tratamentul etiologic şi vaccinul sunt în curs de cercetare şi că singura posibilitate de a ne feri este cea de limitare a circulaţiei virusului prin evitarea contactului cu alte persoane.

Măsurile sunt extreme, într-o situaţie extremă. Specialiştii estimează o încetinire a propagării virusului o dată cu venirea sezonului cald, dar şi o creştere în emisfera sudică, odată cu apariţia temperaturilor mai scăzute. Studiile sunt comparate cu datele epidemiologice privind gripa.

Până atunci, va trebui să suportăm măsurile de austeritate şi să ne protejăm pe noi, familia noastră, pe cei în vârstă, pe cei neajutoraţi, pe cei singuri şi, nu în ultimul rând pe cei care ne tratează (medicii, asistentele, personalul sanitar din cabinete şi spitale).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON