URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Ianuarie 2017, 15:35

Ce este psihopatia sau cum recunoști un psihopat

Ce este psihopatia sau cum recunoști un psihopat foto generic, ghidularadean.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Despre psihopaţi auzim des prin filme sau uneori din ştirile de la TV. Dar ce este cu adevărat psihopatia şi ce îl face pe om să fie "psihopat"? În mod tradiţional şi dacă e să ne luăm după cultura populară, un psihopat - aşa cum ni-l arată filmele de la Hollywood - este o persoană malefică, extrem de inteligentă, abilă în a încălca legea şi a evita pedeapsa pentru faptele ei. 

Psihologic vorbind însă nu există date care să arate că un psihopat este mai inteligent decât omul de rând. Un studiu din 2009 a încercat să vadă cum caracterizează opinia publică psihopatia şi a dezvăluit că oamenii tind să fie în mare măsură de acord cu afirmaţii precum "psihopaţii sunt deseori extrem de inteligenţi". Dar trebuie să ne reamintim că această prejudecată îşi are rădăcinile în filme precum "Tăcerea mieilor" sau istorisiri despre anevoioasa luptă în descoperirea criminalilor în serie.

Ce este însă adevărat despre psihopaţi este faptul că posedă un şarm aparte, o carismă de care se folosesc pentru a-şi atinge scopurile. Aparte de această carismă, însă, sunt oameni lipsiţi de empatie şi pentru care regulile şi normele nu înseamnă prea mult, ei fiind dispuşi să le încalce pentru a obţine ceea ce vor. Se tem mai puţin decât noi, ceilalţi, de consecinţele unui act şi au o mare încredere în sine. Sunt dezinhibaţi şi caută gratificarea imediată. Cu alte cuvinte, preferă plăcerea aici şi acum decât mai târziu, ceea ce-i face să fie de multe ori impulsivi şi uneori agresivi. Fiind lipsiţi de empatie, psihopaţii sunt totodată şi exploatatori, uneori cruzi şi experţi în a manipula alţi oameni.

Psihopatia corelează pozitiv cu acţiuni de ordin criminal şi încălcarea repetată a legii. În jur de 20% din indivizii încarceraţi în sistemul penitenciar se încadrează în limitele definiţiei psihopatiei. Psihopaţii sunt într-o mai mare măsură dispuşi să încalce regulile decât alţi oameni şi de aceea prezenţa lor în închisori este mai mare. De unde şi preferinţa regizorior de thrillere în a-i alege pentru a reprezenta personajul negativ.

Cauzele psihopatiei sunt variate şi se leagă de o sumedenie de factori. Factorii de ordin genetic vorbesc despre o variantă a genei MAO-A care produce mai puţine enzime şi care este prezentă în indivizii care au o predispoziţie spre agresivitate şi psihopatie. Se ştie, de asemenea, faptul că un rol important în psihopatie îl joacă cortexul prefrontral, inclusiv cel orbitofrontal. În 1848 un american pe nume Phineas P. Gage lucra la construirea unei căi ferate când o tijă groasă din metal i-a intrat în cap şi i-a distrus parte din cortexul prefrontral. Phineas P. Gage, care până atunci fusese un om respectuos şi blând, s-a transformat după accident într-un individ agresiv şi lipsit de morală care a ajuns să fie evitat de oamenii cu care până atunci socializa.

Un alt factor ce contribuie la apariţia psihopatiei este cel de mediu: prezenţa părinţilor delincvenţi în familie, a stării materiale precare, a neglijenţei parentale sau a apartenenţei la o familie dezorganizată din clasa de jos în care abuzul este la ordinea zilei contribuie la dezvoltarea psihopatiei. Printre factorii chimici se numără niveluri crescute de testosteron în combinaţie cu niveluri scăzute de cortizol şi/sau serotonină.

Printre numele cu rezonanţă din istorie despre care se bănuieşte sau se ştie că ar fi fost psihopaţi se numără criminalii în serie Jeffrey Dahmer, Ted Bundy, Jack Spintecătorul, domnitorul român Vlad Ţepeş, doctorul nazist Josef Mengele precum şi Pol Pot, liderul gherilelor comuniste din Cambogia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Umblă--
fără ruşine după funcţii,bani şi ling clanţele de la uşile celor care le servesc interesele.Sunt tot mai mulţi pe zi ce trece,...:))),se enervează din nimicuri...da,cam ăstea sunt
Postat 25 Ianuarie 2017, 19:13 de crisan
Hai ca-i buna!
,,Psihopaţii sunt într-o mai mare măsură dispuşi să încalce regulile decât alţi oameni şi de aceea prezenţa lor în închisori este mai mare." Atunci toti vizionarii, toti inventatorii, oamenii care au schimbat lumea sunt psihopati! Si aia din '89 sau cei care au protestat zilele trecute impotriva unui guvern/parlament ticalos sunt psihopati!!! Ce e adevarat este ca orice sistem are o mare repulsie fata de schimbare, se vrea imuabil si pe cale de consecinta se impune prin legi coercitive, asa ca adversarii sunt ,,psihopati" pt. ca nu apreciaza binele care li se face si sunt azvarliti in inchisori.
Postat 25 Ianuarie 2017, 17:28 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON