URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 August 2019, 14:05

Cardiopatia ischemică: Vezi ce înseamnă această boală și factorii de risc!

Cardiopatia ischemică: Vezi ce înseamnă această boală și factorii de risc! foto generic, medicalnewstoday.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cardiopatia ischemică reprezintă o consecinţă a dezechilibrului între aportul şi necesarul de oxigen al inimii (ischemie), dezechilibru indus de cele mai multe ori de ateroscleroza arterelor inimii (numite arterele coronare) şi, mai rar, de boli trombotice, embolii, sau anomalii congenitale ale arterelor coronare. În condiţiile creşterii anormale ale necesităţiilor de oxigen, aşa cum se întâmplă în hipertrofia ventriculară stângă (adică mărirea masei musculare a inimii la nivelul ventriculului stâng), determinată de hipertensiunea arterială, poate apărea ischemia miocardică, la fel ca în condiţiile scăderii capacităţii sângelui de a transporta oxigenul, aşa cum se întâmplă în anemiile severe.

Ateroscleroza coronariană are ca factori de risc creşterea colesterolului sanguin, fumatul, diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială. Ischemia miocardică poate fi bruscă, determinând infarct miocardic acut, sau tranzitorie, determinând angina pectorală.

Autopsiile victimelor accidentelor şi conflictelor militare au arătat că ateroscleroza coronariană începe să se dezvolte frecvent înainte de vârsta de 20 de ani şi că este larg răspândită printre adulţii care au fost asimptomatici în timpul vieţii. Înainte de menopauză, femeile prezintă mai rar ateroscleroză coronariană, cazurile de angină pectorală, infarct miocardic şi moarte subită fiind mult mai puţine, dar această protecţie este treptat pierdută după menopauză. Cardiopatia ischemică este cea mai frecventă cauză de deces la ambele sexe, dacă se iau în considerare toate grupele de vârstă.

Clinic, bolnavul acuză disconfort toracic cu intensitate variabilă. Angina pectorală cronică afectează bărbaţii (70% din cazuri) cu vârsta de 50-60 de ani (cel mai frecvent, dar şi sub 50 de ani) şi femeile cu vârsta de 65-75 de ani, bolnavii descriind acest disconfort sub forma unei greutăţi, a unei presiuni, sufocări, sau asfixie şi mai rar ca o durere vie. Localizarea este la nivelul pieptului, putând iradia spre umărul stâng şi spre ambele membre superioare. Mai rar se localizează în spate, iradiind spre gât, maxilar, dinţi, sau inferior, spre abdomen. Durata este de 1-5 minute şi este determinat de efort (mers rapid, exerciţii fizice, activitate sexuală etc), sau emoţii (stres, supărări, frică, frustrări etc.) şi este atenuat de repaus, în acest caz vorbindu-se de angina stabilă. Disconfortul toracic poate apărea şi în repaus, ca în angina pectorală instabilă. Există şi angină nocturnă, când acest disconfort apare noaptea, trezind bolnavul din somn. Angina pectorală poate fi precipitată de unele activităţi neobişnuite, de o masă mai bogată sau prin expunere la frig.

Atenţie! Orice senzaţie de disconfort la nivelul toracelui trebuie să fie relatată medicului, singurul care poate stabili diagnosticul şi tratamentul corect al bolii. Diagnosticul cardiopatiei ischemice este completat de unele date de laborator şi de electrocardiogramă (o electrocardiogramă normală nu poate exclude însă diagnosticul) care se face în repaus, în timpul şi după unele teste de efort. Există şi o metodă invazivă de diagnostic, numită arteriografie coronariană, rezervată unor cazuri selecţionate.

Reţineţi! Există un mare număr de bolnavi complet asimptomatici, care prezintă ateroscleroză coronariană severă şi unele modificări pe electrocardiogramă, aceştia încadrându-se în aşa-numita cardiopatie ischemică "silenţioasă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON