URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2019, 13:25

Cardiopatia ischemică: Cum tratezi această boală

Cardiopatia ischemică: Cum tratezi această boală foto generic, sursadesanatate.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tratamentul cardiopatiei ischemice este individualizat pentru fiecare pacient, ţinându-se cont de felul de viaţă, factorii de risc, gradul de incapacitate al bolnavului, stresurile specifice fizice şi emoţionale care precipită disconfortul toracic cu apariţia anginei, medicul fiind singurul care poate recomanda planul terapeutic.

Acesta trebuie să cuprindă mai multe etape: informarea pacientului, reducerea factorilor de risc, tratamentul afecţiunilor coexistente care pot agrava boala, adaptarea activităţii pentru reducerea la minim a acceselor anginoase, tratamentul medicamentos şi cel chirurgical.

Pacienţii cu cardiopatie ischemică trebuie să cunoască riscurile bolii şi posibilităţile de prevenire a complicaţiilor. Factorii de risc trebuie bine cunoscuţi, pentru a putea fi preveniţi sau eliminaţi. Există unele boli care pot determina creşterea necesarului de oxigen (cum sunt hipertensiunea arterială sau hipertiroidismul) sau, din contră, scăderea aportului de oxigen spre inimă (ca în unele boli pulmonare sau anemii), precipitând astfel angina; tratamentul acestor boli poate duce la diminuarea sau chiar eliminarea anginei.

Adaptarea activităţii este necesară, deoarece efortul necontrolat determină crizele anginoase. Bolnavii trebuie să înţeleagă că efortul trebuie dozat, că trebuie restrâns dimineaţa şi imediat după mese şi că, cu excepţia muncii manuale, pot continua să lucreze acordând doar mai mult timp fiecărei activităţi în parte; schimbarea locului de muncă poate să reprezinte o alternativă în condiţiile unor solicitări fizice mari.

Atenţie!

Tratamentul medicamentos este indicat şi evaluat numai de medicul specialist cardiolog, în colaborare cu medicul de familie, fiecare caz fiind individualizat. Există o multitudine de medicamente în tratamentul bolii, de aceea doar medicul este cel care le poate recomanda. Tratamentul chirurgical este rezervat cazurilor selecţionate care nu răspund la terapia medicamentoasă şi are ca scop revascularizarea mecanică a miocardului, existând două tipuri de intervenţie: angioplastia coronariană (prin care se dilată artera coronară afectată cu ajutorul unui balon introdus printr-o sondă flexibilă şi/sau se implantează unul sau mai multe stenturi) şi bypass-ul coronarian (prin care se face o nouă comunicare arterială cu o porţiune de venă prelevată de la acelaşi pacient, în mod obişnuit de la venele membrelor inferioare).

Reţineţi!

Boala poate oricând evolua spre infarct miocardic, de aceea este foarte important un mod de viaţă cât mai sănătos. Abandonarea fumatului este vitală. Riscul evenimentelor coronariene este scăzut când concentraţia colesterolului din sânge este sub 200 mg/100 ml, intermediar la concentraţii de 200-240 mg/ 100 ml şi crescut la valori de peste 240 mg/ 100 ml. Cunoaşterea alimentelor bogate în colesterol este necesară, pentru reducerea sau evitarea consumului acestora; etichetele tuturor alimentelor ar trebui să cuprindă referiri la conţinutul în glucide, proteine, lipide (inclusiv colesterol), aditivi etc. De asemenea pacienţii vor fi încurajaţi să practice exerciţii fizice iniţial sub supraveghere medicală şi apoi individual, iar cei la care stresul sau frustrările declanşează crize anginoase, vor fi consultaţi de psihologi sau chiar de psihiatri, pentru a-şi putea controla aceste manifestări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON