URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Aprilie 2020, 20:22

Când şi în ce condiții poţi ieşi din casă, potrivit Ordonanţelor Militare. Vezi explicaţiile oficiale, inclusiv în ce-i privește pe copii!

Când şi în ce condiții poţi ieşi din casă, potrivit Ordonanţelor Militare. Vezi explicaţiile oficiale, inclusiv în ce-i privește pe copii! foto generic, fastweb.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Grupul de Comunicare Strategică a publicat, miercuri, o serie de răspunsuri primite la întrebări din partea jurnaliştilor şi cetăţenilor, pentru lămurirea unor situaţii legate de măsurile luate prin Ordonanţele Militare emise până în prezent. În ce condiţii pot ieşi copiii din case, cât de departe poți să mergi ca să ajungi la medic sau la cumpărături, mai pot merge la serviciu persoanele care fac naveta, ce faci dacă îţi expiră ITP-ul sau asigurarea sunt câteva dintre subiectele tratate în material.

Vezi mai jos câteva răspunsuri!

Întrebare: Pot merge la serviciu, în această perioadă, şi persoanele care fac naveta? Care locuiesc în Ilfov, de pildă, şi muncesc în Bucureşti?

Răspuns:  În conformitate cu prevederile Ordonanţei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, art. 1, pct. a "Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii…deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoiˮ. 

Astfel, actul normativ stipulează că este permisă deplasarea între locuinţă şi locul de muncă. Nu se face menţiunea că localitatea în care se defăşoară activitatea profesională trebuie să fie aceeaşi cu cea de domiciliu. În conformitate cu exemplul oferit de dumneavoastră, un cetăţean care locuieşte în Ilfov se poate deplasa la locul de muncă din Bucureşti, cu condiţia să aibă asupra sa documentele prevăzute la art. 4 al ordonanţei menţionate mai sus, respectiv legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Întrebare: Cât de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Cluj la Bucureşti, de pildă?

Răspuns: Nu este prevăzută o limită de distanţă la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetăţenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgenţele majore, doar după verificarea disponibilităţii medicilor.

Întrebare: La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată unitatea comercială la care putem face cumpărături? Putem merge la cumpărături, de pildă, din cartierul Berceni într-un hipermarket din Militari?

Răspuns: Prevederile Ordonanţei militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menţionează o distanţă cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetăţeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. În referire strictă la exemplul dumneavoastră, un cetăţean care locuieşte în cartierul Berceni nu poate merge la cumpărături pentru produse de strictă necesitate în cartierul Militari întrucât în zona de domiciliu există mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari.

Întrebare: Este permisă circulaţia persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 de ani în afara locuinţei/gospodăriei, pentru activităţile menţionate la pct. 5 şi 6?

Răspuns: În ceea ce priveşte minorii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 16 ani, deplasarea acestora în afara locuinţei trebuie efectuată sub supravegherea sau cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui legal. În contextul epidemiologic actual, recomandăm limitarea la minim a acestor deplasări.

Întrebare: Dacă da, cine trebuie să completeze declaraţia pe propria răspundere în cazul minorilor care nu au împlinit 16 ani şi, respectiv, în cazul minorilor între 16-18 ani?

Răspuns: În cazul minorilor sub 16 ani declaraţia trebuie completată şi semnată de unul dintre părinţi sau de tutorele legal. Minorii cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani completează şi semnează singuri declaraţia pe propria răspundere, cu menţiunea că aceştia trebuie să respecte condiţiile individuale de deplasare şi că le este interzisă participarea la activităţi fizice colective. De asemenea, minorii cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani vor avea asupra lor şi documentele de identitate.

Vezi mai multe răspunsuri pe site-ul stirioficiale.ro!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON