URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2018, 12:00

Barba ca simbol al statutului social

Barba ca simbol al statutului social foto: thoughtcatalog.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii ani tot mai mulţi tineri au început să-şi lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins şi România. Vedem pe stradă bărbaţi cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen şi de ce bărbaţii decid să-şi lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.

Darwin spunea că evoluţia are loc nu doar la un nivel general, ci şi intra-specie. Masculii dintr-o specie vor dezvolta propriile lor mecanisme evolutive care urmează un ciclu repetitiv pe parcursul vieţii. În comunităţile de primate există semne distinctive care semnalizează femelelor că un mascul este gata de împerechere şi că ar fi o opţiune mai bună în detrimentul altuia: culoarea obrajilor, dimensiunea ochilor, tonalitatea sunetelor şi... părul facial.

La fel - în cazul oamenilor - podoaba facială se dezvoltă la bărbaţi între 18 şi 24 de ani, o perioadă de intensă activitate sexuală.

Un cercetător anonim a realizat acum câteva decenii un experiment interesant. A petrecut izolat pe o insulă câteva săptămâni ca să studieze efectele singurătăţii asupra comportamentului uman. Un lucru curios pe care l-a observat a fost că în perioada petrecută pe insulă părul facial a crescut extrem de greu, dar că odată debarcat înapoi pe continent şi-a reluat viteza de creştere.

Astfel - curios fiind - cercetătorul a căutat să afle de ce părul facial şi-a încetinit creşterea în condiţii de izolare. În fiecare zi şi-a ras barba cu aparatul de ras şi a cântărit cantitatea de fire de păr rezultată. Şi a ajuns la nişte concluzii surprinzătoare: în perioadele de inactivitate sexuală, părul facial creşte mai încet; în perioadele premergătoare activităţii sexuale acesta tinde să crească mai rapid. Prin urmare, în timpul petrecut pe insulă, privat de contact sexual, cercetătorul nu a trebuit să se bărbierească atât de des.

Barba nu este doar un indicator al predispoziţiei spre context sexual, dar şi o modalitate de a afişa dominanţă socială şi agresivitate. Barba denotă maturitate, iar maturitatea denotă experienţă.

Dar nu în toate societăţile părul facial este perceput ca un indicator al virilităţii. Experimente făcute în Noua Zeelandă şi Samoa au relevat că femeile din acele societăţi, chit că atribuiau un statut social mai înalt bărboşilor, găseau oamenii fără barbă ca fiind mai atrăgători.

Un alt experiment a arătat că părul facial este pentru femei un indicator al relaţiei de lungă durată, dar nu şi al celei de scurtă durată. Altfel spus, s-ar putea ca o fată să te găsească atrăgător dacă porţi barbă, dar cel mai probabil va căuta o relaţie stabilă şi nu o aventură de o noapte.

Părul facial începe să-şi piardă din pigmenţi în jurul vârstei de 40 de ani (ceea ce duce la apariţia firelor albe de păr), continuă să crească accelerat până pe la 45 de ani, după care creşterea intră încet în declin. De luat aici în considerare sunt şi factorii genetici specifici populaţiilor din anumite zone ale globului. În cazul asiaticilor - de pildă - părul facial se dezvoltă într-un ritm extrem de lent. Ca notă adiacentă, chinezii chelesc mai rar şi mai târziu decât caucazienii.

Studii recente au dezvăluit că barba în cazul bărbaţilor are mai mult efect ca factor de semnalizare a dominanţei sociale decât ca modalitate de atragere a unei partenere. Drept dovadă stă faptul că trendul "lumbersexualului" a scăzut din amploare şi tinerii din România au început să se bărbierească mai des.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
relevanta zero, concluzii proaste
lumea pentru pisalogii de tipul asta se invarte doar in jurul instinctelor sexuale. Nu au alte valori in viata, sunt apologetii omului ca "animal" osedat sexual, desfranat, lipsit de responsabilitate si auto-control. Si se mai mira de degenerarea omului post-modern?
Postat 21 Iunie 2018, 14:42 de unu
Cauta atentie
Bagatori in seama
Postat 21 Iunie 2018, 12:28 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON