URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2020, 16:29

Ajutorul public judiciar pentru derularea unui proces: Cine pot fi beneficiarii

Ajutorul public judiciar pentru derularea unui proces: Cine pot fi beneficiarii Foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum am arătat anterior, legislaţia noastră prevede posibilitatea ca statul să acorde facilităţi persoanelor care nu pot să îşi permită cheltuielile pricinuite de desfăşurarea unui proces civil.

Din păcate, legislaţia în materie nu a mai fost corelată cu noile realităţi economice din România, nici măcar cu repetatele creşteri din ultimii ani ale cuantumului salariului minim pe economie. Astfel, conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 51/2008 care reglementează ajutorul public judiciar în materie civilă, beneficiază de ajutor public judiciar persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

Este de remarcat faptul că suma de 300 de lei a fost prevăzută printr-o lege de modificare din 2011, anterior acestei date suma de referinţă fiind de 500 lei!

Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporţie de 50%.

Totuşi, legea prevede şi faptul că ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.

Mai concret, pot beneficia de ajutor public judiciar şi persoanele care, chiar dacă nu se încadrează în limitele absurde ale legii, pot face dovada în concret că nu beneficiază de un real acces la justiţie, urmând ca judecătorul să aprecieze în fiecare speţă concretă.

Legea mai prevede că ajutorul public judiciar se acordă, independent de starea materială a solicitantului, dacă prin lege specială se prevede dreptul la asistenţă judiciară sau dreptul la asistenţă juridică gratuită, ca măsură de protecţie, în considerarea unor situaţii speciale, precum minoritatea, handicapul, un anumit statut şi altele asemenea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ca bine graiesti...
Din salariile lor cu 4 zerouri sa fie obligati toti dreptii sa verse 10% intr-un fond de risc, al lor,inamovibil.Cind calca pe bec,despagubirea o acopera fondul,iar judele primeste citeva buline.La un numar de buline,dinainte stabilit,esti invitat sa incepi o viata noua,de exemplu in Bihor, denumit in argou B.D.(brigada"diverse" aka batalion disciplinar,pentru cunoscatori)
Postat 09 Ianuarie 2020, 23:26 de excalibur
#Justiție dreaptă
Dupa modelul asigurărilor obligatorii: RCA și PAD, AOJI(Asigurarea Obligatorie a Justiției Independente) ar putea fi un mod de asigurare a unei justiții corecte pentru tot românul. Costurile intregului proces(avocați, judecatori, etc) să fie plătite de către Fondul de asigurare, urmând a fi recuperate, după caz, de la cei care au pierdut procesul. În felul acesta, inspecția judiciară nu ar mai avea caracter politic, ci unul economic și social. Apoi, asemeni polițelor RCA(Răspundere Civilă Auto), cuantumul polițelor pentru acoperirea dezastrelor civile, ori penale, să se aplice diferențiat, în funcție de predispoziția și capacitatea indivizilor de a le provoca. De exemplu, cu cât un individ îndeplinește o funcție publică mai înaltă(parlamentar, primar, etc) cu atât polița asigurării să-i fie mai mare. Nu mai vorbesc că, în unele țări civilizate, polița asigurării auto se stabilește și în funcție de culoarea mașinii. De asemenea, pentru recidiviștii de orice soi, polița să crească exponențial. Nu de altceva dar, cu simpla prezumție de nevinovăție, țara noastră nu a ajuns decât în coada Europei. Pe toate planurile.
Postat 09 Ianuarie 2020, 22:18 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON