URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2017, 19:10

5 lucruri fascinante despre memorie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Puţine subiecte sunt atât de des abordate în psihologie precum este memoria. Împreună cu fenomenul uitării, memoria este nu doar un subiect uşor de cercetat, dar şi unul dintre primele care au atras atenţia precursorilor psihologilor de astăzi. În acest articol vom vorbi despre cinci lucruri fascinante care au legătură cu memoria.

1. Despre Google am auzit cu toţii. Este faimosul motor de căutare care - întâmplător - a dat numele şi "efectului Google", adică la predispoziţia oamenilor de a uita uşor lucrurile despre care ştiu că sunt accesibile online. I se mai spune şi "amnezie digitală" şi presupune faptul că oamenii tind să nu se chinuie să stocheze în memorie informaţiile despre care ştiu că pot fi găsite cu ajutorul motoarelor de căutare.

2. Efectul Zeigarnik postulează că oamenii îşi amintesc mai bine de sarcinile neîncheiate decât de cele finalizate. O psihologă de origine rusă pe nume Bluma Zeigarnik a observat într-un restaurant chelnerii şi a realizat că aceştia ştiau să revină la acele mese ale căror clienţi nu-şi finalizaseră comanda, dar le ignorau pe cele a căror comandă fusese finalizată. Efectul Zeigarnik spune că oamenii au o dorinţă internă de a nu lăsa lucrurile deschise, neîncheiate şi că o sarcină neîncheiată provoacă un oarecare disconfort intern ce stăruie mai bine în memorie. Obiectivele nefinalizate rămân pentru mai multă vreme în memoria noastră decât cele finalizate cu succes.

3. Un alt lucru fascinant despre memorie este faptul că oamenii au tendinţa de a acorda o mai mare importanţă propriilor realizări decât realizărilor celorlalţi. Prin urmare, propriile realizări vor stărui mai bine în memorie. Acest fenomen poartă numele de "biasare egocentrică" şi are loc din cauza faptului că dorim să fim mai competenţi decât suntem în realitate pentru a ne păstra stima de sine. Spre exemplu, ne vom aminti mult mai uşor de un peşte mare prins în urmă cu câţiva ani decât de detaliile revelionului de acum câteva luni.

4. Efectul von Restorff spune că oamenii îşi amintesc mai uşor de elementele atipice. Dintr-un şir de caractere alfanumerice populat în mare parte de cifre ne vom aminti mai uşor de litere. Din secvenţa 43925948B759 ne va sări în ochi şi stărui mai mult în memorie litera "B" decât cifrele care o împresoară. La fel, dacă pe o listă de cumpărături notăm cu pix albastru o serie de produse şi cu pix roşu un alt produs, ultimul ni-l vom aminti cu mai mare uşurinţă. Efectul von Restorff explică de ce oamenii uită greu comportamentul inadecvat sau bizareriile din societate în raport cu ceea ce este considerat a fi "normal" sau acceptabil din punct de vedere social.

5. Efectul "iluziei adevărului" spune că oamenii vor fi mai uşor de acord cu afirmaţii pe care le-au mai auzit înainte. Cu alte cuvinte, dacă în trecut cineva a declarat că are o maşină verde iar noi uităm de acest lucru, peste ani de zile, chiar dacă nu vom fi siguri 100% de asta, vom cădea de acord că respectivul are mai degrabă o maşină verde decât una roşie. Memoria ţine ascunse unele informaţii dar le scoate la iveală uneori fără ca noi să fim conştienţi de asta. Cu cât un lucru ne este mai familiar, cu atât vom avea tendinţa să cădem de acord cu el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Din memorie...
Attila mergand calare,Cu ginduri cuceritoare,Intilni o apa mare..Oparit la cur,la coaie,Vrea sa faca si el baie..Intra el in raul mare,Sa se scalde la picioare...Cind sa iasa iar la mal..--la haine..--la cal...Nooo!....Cine-o fost primu-n Ardeal???????Din memorie ca tot se-ntreaba unii pe aici...!
Postat 02 Mai 2017, 15:14 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON